Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα πέντε θέματα – κλειδιά του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας

Bloomberg: Τα πέντε θέματα – κλειδιά του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας
«Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τα προβλήματα», σημειώνει η ABN Amro
Στα πέντε σημαντικότερα θέματα που αφορούν το τριετές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναφέρεται σε δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.
Ως αντάλλαγμα για τα κεφάλαια που θα λάβει, σημειώνεται, η υπερχρεωμένη χώρα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, αλλά και μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς, που απειλούν να διευρύνουν τη ρήξη στο κυβερνών κόμμα.
Σύμφωνα με το Bloomberg τα πέντε σημεία – κλειδιά του προγράμματος είναι:

Χρέος έναντι ανάπτυξης

Η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να συρρικνώνεται τα δύο πρόσφατα τρίμηνα.
Ως αποτέλεσμα, οι προσδοκίες για την ανάπτυξη έπρεπε να περικοπούν στο νέο σχέδιο συμφωνίας.
Η Ελλάδα και οι θεσμοί συμφώνησαν σε πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015, έναντι των αρχικών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 1%, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018, έναντι προηγούμενων στόχων για 2% το 2016 και 3% το 2017.
Το πρόγραμμα βασίζεται στις προβλέψεις ότι η ελληνική οικονομία, η οποία παρουσίασε ανάκαμψη το 2014 ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, θα συρρικνωθεί το 1015 και το 2016, πριν επεκταθεί το 2017.
Ως αποτέλεσμα, το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί από το 177% που διαμορφώθηκε πέρυσι, καθιστώντας περισσότερο πιεστική για την ελληνική κυβέρνηση την έκκληση τους επόμενους μήνες για χαλάρωση των όρων αποπληρωμής των δανείων .
Χωρίς βήματα για τη χαλάρωση του βάρους του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ ενδεχομένως να αρνηθεί να βοηθήσει οικονομικά τη νέα διάσωση.

Ελληνικές τράπεζες

Το ερώτημα που εγείρεται είναι πόση βοήθεια θα λάβουν οι ελληνικές τράπεζες και πότε.
Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έκλεισαν για τρεις εβδομάδες μέχρι τις 20 Ιουλίου, ύστερα από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, που ανάγκασαν την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει capital controls και να κλείσει το χρηματιστήριο.
Υποθέτοντας ότι η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί, οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν αρχικώς 10 δισ. ευρώ ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας μέχρι 25 δισ. ευρώ.
Τα 10 δισ. ευρώ θα αποτελούν μέρος της αρχικής δόσης 20 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα, η οποία επίσης θα περιλαμβάνει 7 δισ. για την κάλυψη προηγούμενου δανείου διάσωσης και 3,2 δισ. για την αποπληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Με αυτά τα χρήματα η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της, όμως είναι πολύ λίγα για οποιαδήποτε διαρθρωτική επένδυση ή κοινωνικά προγράμματα.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα και οι εταίροι της αναζητούν μια στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ιδιωτικοποιήσεις

Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, στοχευμένης αξίας 50 δισ. ευρώ, που θα πουλά ή θα εκμεταλλεύεται κρατικά περιουσιακά στοιχεία από τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, μέχρι το σιδηροδρομικό δίκτυο, τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και ακίνητα.
Από το σύνολο των 50 δισ., το ήμισυ θα χρησιμοποιηθεί ως εγγυήσεις για τις τράπεζες, 25% για τις ανάγκες του χρέους και 25% για επενδύσεις.

Ψηφοφορία

Το ελληνικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να περάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε επιστολή του αναφέρει ότι οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν τα μέτρα την Πέμπτη, ώστε να απελευθερωθεί η οικονομική βοήθεια εγκαίρως για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας.

Τι ακολουθεί εν συνεχεία

Το πρόγραμμα χρειάζεται την υποστήριξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αλλά και την έγκριση αρκετών εθνικών κοινοβουλίων της ζώνης του ευρώ.
Αν οι εγκρίσεις δοθούν εγκαίρως, η Ελλάδα θα μπορέσει να δώσει από τα κεφάλαια που θα λάβει το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, διαφορετικά η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.
Εν τω μεταξύ, δεδομένης της αντίδρασης της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία και το μνημόνιο, ο Τσίπρας είναι αναγκασμένος να βασίζεται στην ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ως αποτέλεσμα, ο Τσίπρας μπορεί να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητηθεί η περαιτέρω πορεία του.
Σύμφωνα με τον Nick Kounis, οικονομολόγο της ABN Amro, η ελληνική ύφεση, η συνεχής σύσφιγξη του προϋπολογισμού, τα νέα χρέη που προστίθενται, το χρηματοδοτικό κενό και «η παντελής έλλειψη ιδιοκτησίας των μέτρων», απειλούν την αναβίωση των κινδύνων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τα προβλήματα», σημειώνει ο οικονομολόγος.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης