Τελευταία Νέα
Οικονομία

WSJ: Η συμφωνία για την Ελλάδα επιτεύχθηκε - Τι εξασφαλίζει και τι θα συμβεί στη συνέχεια στη χώρα;

WSJ: Η συμφωνία για την Ελλάδα επιτεύχθηκε - Τι εξασφαλίζει και τι θα συμβεί στη συνέχεια στη χώρα;
Αυτό που καταρχήν επιτυγχάνει η συμφωνία είναι πως εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την γλιτώνει από τη χρεοκοπία
Μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, Ελλάδα και Θεσμοί κατέληξαν σήμερα, Τρίτη 11 Αυγούστου, σε συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της πολύπαθης χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμα της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Παράλληλα, διατυπώνει την εκτίμηση πως η συμφωνία θα ανατρέψει το σκηνικό αβεβαιότητας για τη θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο σχολιάζει ότι περιλαμβάνει μια σειρά από σκληρά μέτρα λιτότητας, που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει.
Τα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε βαθύτερη ύφεση, ενώ έχουν δημιουργήσει πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό του κυβερνόντος κόμματος, κάτι που ενισχύει τη φημολογία για πρόωρες εκλογές στη χώρα.
Ωστόσο, αυτό που καταρχήν επιτυγχάνει η συμφωνία είναι πως εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την γλιτώνει από τη χρεοκοπία.
Αναλυτικότερα, επισημαίνει η WSJ, τα περίπου 86 δισ. ευρώ της συμφωνίας, θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως και το α’ εξάμηνο του 2018, ενώ προβλέπεται και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, οι οποίες έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από την συρρίκνωση της οικονομίας και τα capital controls.
Πάντως, αν δεν υπάρξει πρόβλεψη για τη βιωσιμότητα του χρέους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να λιμνάζει, υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο, ωστόσο, σημειώνει ότι το θέμα του χρέους αναμένεται να συζητηθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Επιπλέον, πάντοτε ενέχει ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τη συμφωνία, την οποία μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει «κακή» και η οποία έρχεται κόντρα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή της λιτότητας.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, πάντως, και εφόσον η συμφωνία εγκριθεί έως και την Πέμπτη 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα έχει τα κονδύλια να αποπληρώσει δόση στην ΕΚΤ, με προθεσμία την ίδια ημέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης