Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Φόβος και έλλειψη εμπιστοσύνης… τα κύρια χαρακτηριστικά της συμφωνίας για την Ελλάδα

FT: Φόβος και έλλειψη εμπιστοσύνης… τα κύρια χαρακτηριστικά της συμφωνίας για την Ελλάδα
«Το δράμα του προηγούμενου μήνα προκάλεσε τον φόβο όχι μόνο της Ελλάδας άλλα και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης»
Η ελληνική συμφωνία εδράστηκε στο φόβο και την έλλειψη εμπιστοσύνης, επισημαίνει o αρθρογράφος των Financial Times, Martin Sandbu.
«Κανείς δεν εμφανίζεται πρόθυμος να γιορτάσει τη συμφωνία» τονίζει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές στερούνται της κατάλληλης διάθεσης.
Μοναδική πηγή αισιοδοξίας, συνεχίζει, συνιστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Όπως εξηγείται, το 2015 η Ελλάδα καλείται να επιτύχει ένα συμβολικό πλεόνασμα της τάξης του 0,25%.
Όμως, δεδομένης της ύφεσης, ο Sandbu εμφανίζεται βέβαιος ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, τα οποία ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της οικονομίας
«Πρόκειται για μία ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς κανένας δεν ωφελείται από την περαιτέρω επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Όμως παρά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, σπεύδει να σημειώσει, ακόμη απαιτείται η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο.
«Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει την μεγάλη αντιστροφή στην προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος» εκτιμά ο αρθρογράφος, επικαλούμενος την πάγια επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για μετατόπιση της συζήτησης από το τεχνικό στο πολιτικό επίπεδο.
Με τη συγκεκριμένη τακτική να έχει αποτύχει παταγωδώς, η ελληνική κυβέρνηση στρέφεται στην τεχνική λύση, καθώς πολιτικά είναι σαφώς αποδυναμωμένη.
Εκεί άλλωστε, έγκειται και η διαρκής εμμονή του Βερολίνου στη χορήγηση νέου δανείου – γέφυρας προς την Ελλάδα, σημειώνει ο αρθρογράφος των FT.
Η στροφή προς το τεχνικό επίπεδο έχει όμως, και έναν νικητή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποκτά μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών έναντι της Ελλάδας.
Όμως, συνολικά για την Ευρωζώνη, επισημαίνει ο Sandbu, η τρέχουσα συμφωνία δεν διαφέρει σε τίποτα με τη συμφωνία του Ιουλίου.
«Το δράμα του προηγούμενου μήνα προκάλεσε τον φόβο όχι μόνο της Ελλάδας άλλα και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης» υπερθεματίζει και προσθέτει ότι ο φόβος λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την εμπιστοσύνη, εν μέσω μάλιστα της ύστατης προσπάθειας της Ευρώπης να εξέλθει από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης