Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Επετεύχθη συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας – Απαιτείται μόνιμη λύση

Bloomberg: Επετεύχθη συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας – Απαιτείται μόνιμη λύση
Στην αναγκαιότητα η συμφωνία να αποτελεί μόνιμη λύση αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Jens Spahn
Στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο σημειώνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τα εθνικά κοινοβούλια να ψηφίσουν τη συμφωνία πριν εκπνεύσει η προθεσμία πληρωμής ποσού 3,4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Ύστερα από σχεδόν δύο εβδομάδες εντατικών συνομιλιών, οι τέσσερις θεσμοί που αντιπροσωπεύουν τους πιστωτές της Ελλάδας (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν και ESM), συμφώνησαν τα μέτρα και τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν περί τα 86 δισ. ευρώ κεφάλαια στην Ελλάδα.
Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς τις πρώτες ώρες της Τρίτης, ανέφερε σε μήνυμά του ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, Θεόδωρος Μιχόπουλος, με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο να σημειώνει στους δημοσιογράφους ότι παραμένουν μόνον μια-δυο πολύ μικρές λεπτομέρειες».
Την επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαίωσε και ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί διότι απομένουν να ανακοινωθούν ακόμη οι λεπτομέρειές της.
Πλέον, σημειώνεται το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις ή τους δημοσιονομικούς στόχους πριν συνέλθουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Μόνιμη λύση

Στην αναγκαιότητα η συμφωνία να αποτελεί μόνιμη λύση αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Jens Spahn, ο οποίος σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι ARD ανέφερε ότι «πρέπει να τη δούμε προσεκτικά και μετά να ζητήσουμε από την Bundestag να την εγκρίνει, όταν το μνημόνιο κατανόησης είναι αυτό που θα κρατήσει τρία χρόνια».
Πρόσθεσε δε, «πρέπει να καταστεί πειστικό ότι δεν πρόκειται για την 20ή Αυγούστου και την προβλεπόμενη πληρωμή (σ.σ. προς την ΕΚΤ), αλλά πραγματικά πώς, μαζί με τους Έλληνες, μπορούμε να έχουμε μια μόνιμη λύση».
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Bank, Erik Nielsen, ανέφερε ότι ο κόσμος είναι πολύ απαισιόδοξος σχετικά με την πιθανότητα να επιτύχει η συμφωνία για την Ελλάδα.
«Δεν ξέρω να πρόκειται να λειτουργήσει, όμως δεν μπορώ να το αποκλείσω», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ, «διότι βγήκαν στην άβυσσο και αποφάσισαν ότι δεν τους άρεσε».
Αυτό δεν είναι ένα παρά πολύ μεγάλο ρίσκο, ανέφερε.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης