Τελευταία Νέα
Διεθνή

SkyNews: Κοντά σε συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα – Πιθανό Eurogroup την Παρασκευή

SkyNews: Κοντά σε συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα – Πιθανό Eurogroup την Παρασκευή
Παραμένουν ακόμη ανοιχτά ορισμένα θέματα – Μείωση της βοήθειας κάτω των 86 δισ. ζητούν κάποιες χώρες
Στην πιθανή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αύριο, Τρίτη, αναφέρεται δημοσίευμα του SkyNews, αν και επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά ορισμένα θέματα και υπογραμμίζει τις επιφυλάξεις ορισμένων εκ των χωρών μελών της Ευρωζώνης για το ύψος του προγράμματος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν αύριο, περισσότερο από μία εβδομάδα πριν από την αποπληρωμή ποσού 3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Η Αθήνα, σημειώνεται, αναζητά να διασφαλίσει τα 86 δισ. ευρώ, καθώς η χώρα προσπαθεί να αποτρέψει την οικονομική της κατάρρευση και να παραμείνει στο ευρώ.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις προτάσεις την Παρασκευή, αν και παραμένουν ορισμένα σημεία εμπλοκής για κάποιες χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ.
Ορισμένες χώρες παραμένουν ανήσυχες σχετικά με την έκταση του προγράμματος διάσωσης, εκτιμώντας ότι το πακέτο των 86 δισ. ευρώ είναι πολιτικά ευαίσθητο και ότι θα έπρεπε να μειωθεί.
Παράλληλα, οι πιστωτές ανησυχούν σχετικά με το ύψος της πρώτης δόσης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αποπληρωμή του δανείου-γέφυρα και την πληρωμή της ΕΚΤ.
Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θέλουν να δοθούν αρχικά στην Ελλάδα 30-35 δισ. ευρώ, αν και σύμμαχος της γερμανίδας καγκελάριου σημειώνει ότι θα πρέπει να δοθούν μικρότερα ποσά.
Σύμφωνα με τον Ralph Brinkhaus, όσα περισσότερα χρήματα δίνονται μεμιάς, τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσεις τις πληρωμές αν οι μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Ελλάδα δεν προχωρήσει με βάση τα υπεσχημένα και συμφωνηθέντα.
Η Ελλάδα, πάντως, επιθυμεί να έχει επιτευχθεί η συμφωνία με τους πιστωτές το νωρίτερο δυνατό και αν και στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να καταγράφεται πρόοδος, η αβεβαιότητα παραμένει.
Μάλιστα, ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι «μέχρι το μνημόνιο να έρθει στο τραπέζι και να υπογραφεί, παραμένουμε προσεκτικοί».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης