Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η ανεργία πέφτει στην Πορτογαλία, αλλά αυτό ίσως να οφείλεται και στη μείωση του πληθυσμού

FT: Η ανεργία πέφτει στην Πορτογαλία, αλλά αυτό ίσως να οφείλεται και στη μείωση του πληθυσμού
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τη βιωσιμότητα του χρέους και για τον στόχο του ελλείμματος (3%)
Τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στην Πορτογαλία δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα για τον Pedro Passos Coelho, τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό της χώρας, γράφουν οι Financial Times.
Συγκεκριμένα, σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση τριμήνου τα τελευταία 17 χρόνια, καθώς η ανεργία υποχώρησε κατά 1,8% και βρίσκεται στο 11,9% κι ενώ αναμένονται οι εκλογές του Οκτωβρίου.
Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 2010 που τα μέτρα λιτότητας την είχαν εκτοξεύσει στο 17,5% το 2013.
Ο Passos Coelho χαιρέτισε αυτά τα νούμερα ως ιστορικά και υποστήριξε ότι είναι μία απόδειξη πως οι τιμωρητικές περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων, κατάφεραν να αντιστρέψουν την κακή πορεία της οικονομίας, βάζοντας την Πορτογαλία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της βιώσιμης μείωσης του χρέους.
Μία μέρα, όμως, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία, η ευφορία ανακόπηκε απότομα από τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για το βαρύ χρέος της χώρας και τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.
Αυτό που ήταν πραγματικά καρφί για τον κυβερνητικό συνασπισμό, που στις δημοσκοπήσεις είναι στα ίσα με το μετριοπαθές κόμμα των Σοσιαλιστών, το οποίο τάσσεται κατά της λιτότητας, ήταν η επισήμανση του ΔΝΤ ότι μπορεί να μην επιτευχθεί φέτος ο στόχος για έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ (το όριο που θέτει η ευρωζώνη).
Οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για μείωση φόρων και ακύρωση περικοπών στις δαπάνες, θα βγάλουν τα έσοδα εκτός στόχων, προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Ο Joao Galamba των Σοσιαλιστών υποστηρίζει ότι αυτό δείχνει πως το ΔΝΤ δεν εμπιστεύεται πλέον τις προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά ο πρωθυπουργός απέρριψε αίτημα του ΔΝΤ για πρόσθετη λιτότητα, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 2,7%.
"'Εχουμε ανάπτυξη και δημιουργούμε θέσεις εργασίας, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ανήσυχοι για τα νούμερα όπως το ΔΝΤ".
Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικό κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του χρέους της που έφτασε το 130% του ΑΕΠ την περσινή χρονιά, που βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ.
Αυτό κάνει τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη σε οποιαδήποτε παρατατεταμένη αναταραχή στην αγορά που σχετίζεται με τα γεγονότα στην Ελλάδα, υποστηρίζει το ΔΝΤ.
Παρά το γεγονός ότι η Λισσαβόνα έχει το πλεονέκτημα των χαμηλότοκων δανείων κάτι που της εξασφαλίζει βιωσιμότητα στα αποθεματικά της.
Υπάρχει, όμως, ο φόβος ότι η Πορτογαλία δεν θα αντέξει υψηλότερα κόστη δανεισμού κατά τη διάρκεια μίας παρατεταμένης περιόδου.
Μία αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα επιβαρύνει επίσης την απόδοση των τραπεζών, λέει το ΔΝΤ προσθέτοντας ότι το εταιρικό χρέος κρατάει πίσω την ανάπτυξη με τη δέσμευση πόρων από μη βιώσιμες και χαμηλής παραγωγικότητας επιχειρήσεις.
Ο οίκος Moody's προειδοποίησε επίσης ότι παρά την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 13 χρόνια, τα καταναλωτικά δάνεια έχουν διπλασιαστεί από το 2009.
Το συνδυασμένο χρέος της Πορτογαλίας - δημόσιο, εταιρικό και των νοικοκυριών - έχει φτάσει το 360% του ΑΕΠ και είναι από τα μεγαλύτερα της ευρωζώνης.
Το Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 1,6% φέτος, από 0,9% το 2014, καθώς η Πορτογαλία επωφελείται από την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, τα χαμηλά επιτόκια και ένα πιο αδύναμο ευρώ.
Αλλά η δημιουργία θέσεων εργασίας για μη εκπαιδευμένο προσωπικό, προϋποθέτει την εξασφάλιση μίας μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης.
Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κατέστρεψε τόσες θέσεις εργασίας, όσες καμία άλλη τα τελευταία πενήντα χρόνια, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η πτώση της ανεργίας οφείλεται στα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης και στους χιλιάδες εργάτες που δεν ψάχνουν πια για δουλειά.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των εργαζόμενων έπεσε από τα 4,8 στα 4,6 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε από 658.000 σε 620.000.
Ο πληθυσμός της Πορτογαλίας μειώθηκε κατά 212.000 την ίδια περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης