Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Asselborn (Λουξεμβούργο): Ευθύνη της Ελλάδας η αδυναμία αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος

Asselborn (Λουξεμβούργο): Ευθύνη της Ελλάδας η αδυναμία αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει την ευθύνη σε εθνικό επίπεδο, παρεμποδίζεται από τοπικές αρχές που δεν ανήκουν οπωσδήποτε σε αυτό το κόμμα 
Ζήτημα εσωτερικής πολιτικής είναι το διευρυμένο πρόβλημα των προσφύγων στην Ελλάδα η οποία αδυνατεί να το αντιμετωπίσει υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο υπουργός τόνισε ότι «η διαχείριση των προβλημάτων που απορρέουν από τη διαρκή άφιξη προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου φαίνεται ακατόρθωτο εγχείρημα για τη χώρα».
Όπως τόνισε «η τελευταία τραγωδία με τους πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λιβύης την προηγούμενη Τετάρτη ξανάφερε το ζήτημα της μετανάστευσης στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ενώ η αποτελεσματική αντιμετώπισή του μοιάζει να βρίσκεται πολύ μακριά.
Η Ελλάδα δεν είναι παρά μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που επωμίζονται δυσανάλογο βάρος από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο».
Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός αναφέρθηκε στην έκτακτη χρηματοδοτική βοήθεια από πλευράς ΕΕ που είχε πραγματικό αποδέκτη τη χώρα μας λέγοντας ότι "γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν κονδύλια στην Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία για να δημιουργηθούν υποδομές και να καταστεί δυνατή η υποδοχή των ανθρώπων.
Αυτή είναι μία εξαίρεση που έγινε για την Ελλάδα και το γεγονός ότι αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική στη χώρα».
Ο Jean Asselborn έριξε τη βασική ευθύνη για τα προβλήματα που προκύπτουν στη διαδικασία αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων η οποία δεν γίνεται σωστά από την ελληνική κυβέρνηση.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει την ευθύνη σε εθνικό επίπεδο, παρεμποδίζεται προς το παρόν από τοπικές αρχές που δεν ανήκουν οπωσδήποτε σε αυτό το κόμμα. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια κατάσταση ανευθυνότητας, η οποία πρέπει να αρθεί τάχιστα» τόνισε.
Ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της επεξεργασίας ενός κοινού ευρωπαϊκού νόμου για τη μετανάστευση για το άσυλο, υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές πολιτικές και πρακτικές διαδικασίες μεταξύ των κρατών-μελών.
Όπως επισήμανε, "αυτό είναι το πρόβλημα. Αν μιλήσουμε τώρα στην Ευρώπη για μια (σ.σ. κοινή) πολιτική για τη μετανάστευση, θα πρέπει να εναρμονίσουμε τους σχετικούς κανόνες στην ΕΕ".
Ο Jean Asselborn δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί μετανάστευσης προς την Ευρώπη, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχεται σε ορισμένες χώρες προέλευσης μεταναστών αξιοποιείται πράγματι για την επίτευξη του επιδιωκόμενων στόχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης