Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Απώλειες 72% για τις ελληνικές τράπεζες από την άνοδο Τσίπρα στην εξουσία

El Mundo: Απώλειες 72% για τις ελληνικές τράπεζες από την άνοδο Τσίπρα στην εξουσία
Το ποσοστό αυξάνεται στο 80% αν υπολογιστεί το διάστημα που άρχισε να φοβάται η αγορά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές
Στη συμπεριφορά των μετοχών των ελληνικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναφέρεται δημοσίευμα της συντηρητικής ισπανικής εφημερίδας «El Mundo» και με καυστικό τρόπο τη συνδέει με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η συμπεριφορά των τραπεζών στο χρηματιστήριο δεν αντιστοιχεί με κανέναν τύπο λογικής της αγοράς, καθώς μετά τις διευρυμένες απώλειες που κατέγραφαν τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της ελληνικής αγοράς αξιών, χθες έφθασαν να σημειώνουν σημαντική άνοδο μέχρι και 27%.
«Αυτή η κατάσταση, δίχως αμφιβολία, είναι η συνέπεια του να βρίσκεται ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα μιας χώρας σε μια πολύ περίπλοκη θέση, όμως κυρίως και σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή πορεία τους, του φόβου που έχουν οι επενδυτές για τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ».
Αυτό, όπως επισημαίνεται, αποδεικνύεται «αρκεί να παρατηρήσει κανείς ότι, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο Τσίπρας, το σύνολο του τραπεζικού κλάδου έχει χάσει το 72% της κεφαλαιοποίησής του, ποσοστό που αυξάνεται στο 80% αν ληφθεί υπόψη το διάστημα από τότε που η αγορά άρχισε να λαμβάνει υπόψη της τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. στις εκλογές)».
Η πτώση αυτή αφορά τις τέσσερις κύριες τράπεζες της χώρας από τα μέσα του Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
«Εκείνη τη στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της προεδρικής εκλογής που δεν μπόρεσε να κερδίσει και που μετέπειτα, τον ανάγκασε να προκηρύξει γενικές εκλογές με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».
Όπως σημειώνεται, η απόφαση εκείνη σηματοδότησε την αρχή, μεταξύ άλλων, της μαζικής φυγής κεφαλαίων από τις οποίες έχουν υποφέρει οι ελληνικές τράπεζες και που έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, έφθαναν στα τέλη του Ιουνίου τα 125,506 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003.
«Παράλληλα, οι περίπλοκες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της βρέθηκαν στο… τσακ να μπει τέλος στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) της ΕΚΤ», χωρίς την οποία οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν, κάτι άλλωστε που αποδείχθηκε με το κλείσιμό τους και την επιβολή των capital controls, που είναι ακόμη σε ισχύ.
Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς του παράγοντες, αναφέρει η «El Mundo», η επαναλειτουργία του ελληνικού χρηματιστήριου ύστερα από περισσότερο από έναν μήνα που έμεινε κλειστό, οδήγησε στην καταγραφή μεγαλύτερων απωλειών.
Έτσι και παρά την άνοδο που σημείωσαν την Πέμπτη, η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Πειραιώς έχει σημειώσει βουτιά σχεδόν 90%, φθάνοντας μόλις στα 872 εκατ., ενώ είναι η τράπεζα με τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.
Τα ποσοστά για Alpha Bank και Eurobank είναι 78% και 77% αντίστοιχα, ενώ η Εθνική Τράπεζα σημειώνει πτώση 71% και με μόλις 2,05 δισ. ευρώ είναι η τράπεζα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό υποδηλώνει ότι ο κλάδος από μια αξία 26,8 δισ. ευρώ έχει φθάσει στα 5,5 δισ.
«Για τους επόμενους μήνες, οι λίγοι αναλυτές που τολμούν να κάνουν κάποιες προβλέψεις, εκτιμούν ότι οι τράπεζες παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.
»Η Τράπεζα Πειραιώς, για παράδειγμα, έχει μια μέση τιμή-στόχο, σύμφωνα με το Bloomberg, 0,65 ευρώ, κάτι που υποδηλώνει 364% περισσότερο από τα τωρινά επίπεδα του 0,14 ευρώ», ενώ στην περίπτωση των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας τα περιθώρια αυτά είναι 244% και 158% αντίστοιχα.
Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για ελκυστικές ευκαιρίες, ωστόσο δεν εξαιρούνται μεγάλης μεταβλητότητας και είναι κατάλληλες μόνο για επενδυτές με μεγάλη ανοχή κινδύνου.
Η «El Mundo», τέλος, αναφέρεται και στη μείωση της ανεργίας, σημειώνοντας ότι «αφήνοντας κατά μέρος τον χρηματοπιστωτικό τομέα, χθες ανακοινώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, που διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 25% και είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012 (24,9%)».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης