Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκλειστικό: Μεταξύ 9 δισ στο θετικό σενάριο και 16 δισ στο αρνητικό οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

Αποκλειστικό: Μεταξύ 9 δισ στο θετικό σενάριο και 16 δισ στο αρνητικό οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Στο βασικό σενάριο η Τρόικα έχει συμπεριλάβει ότι όλη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μεταξύ 9 δισεκ. στο θετικό σενάριο και 16 δισεκ. στο αρνητικό σενάριο εκτιμώνται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα stress tests σύμφωνα με πολύ αξιόπιστη θεσμική πηγή.
Αν και το πρωτόλειο stress tests που εκπονήθηκε εμπεριέχει παραδοχές που ορισμένες έχουν γίνει αποδεκτές από τους θεσμούς και την ΕΚΤ αλλά και όρους όπου υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες τα 9 δισεκ. κεφαλαιακή ανάγκη για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί το θετικό σενάριο που χαρακτηρίζεται αισιόδοξο και τα 16 δισεκ. το απαισιόδοξο σενάριο.
Σύμφωνα με την θεσμική πηγή με την οποία συνομίλησε το www.bankingnews.gr εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα τα οποία μπορεί να μην θεωρούνται κλειδωμένα αλλά είναι κοντά στις τελικές παραδοχές.
Με βάση τα στοιχεία αυτά

1)Η ΕΚΤ, το ΤΧΣ και η DGCom έχουν απορρίψει 100% την πρόταση για σύσταση bad bank, η ΤτΕ θα την εξέταζε υπό προϋποθέσεις και οι τράπεζες κυρίως η Πειραιώς την υποστηρίζει ένθερμα.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε χθες 5 Αυγούστου του 2015 και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα επιλεγεί η λύση της εσωτερικής αξιοποίησης των NPLs των προβληματικών δανείων.
Η Πειραιώς έδωσε τον μεγαλύτερο αγώνα για να προχωρήσει η λύση της bad bank.
Το βασικό επιχείρημα της απόρριψης δεν είναι μόνο ζητήματα state aid δηλαδή κρατικής βοήθειας αλλά και χρόνου.
Για να συσταθεί μια οργανωμένη και άρτια bad bank θέλει τουλάχιστον 6 μήνες και επίσης πρέπει να υλοποιηθεί πριν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σενάριο που είναι αδύνατο.
Μάλιστα όπως αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης «στην Ιρλανδία πρώτα δημιουργήθηκε η ΝΑΜΑ και εν συνεχεία ανακεφαλαιοποιήθηκαν  οι τράπεζες.
Αν χαθεί η ευκαιρία και δεν υλοποιηθεί άμεσα η bad bank τότε λύση bad bank μετά την ανακεφαλαιοποίηση δεν θα υπάρξει»

2)Η Τρόικα διαφωνεί ξεκάθαρα στο θέμα της αποτίμησης των ακινήτων.
Ενώ εν μέρει συμφωνεί με ορισμένες παραδοχές της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι κοντά στους δείκτες ακινήτων που έχει δημιουργήσει αλλά ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα π.χ. ξενοδοχεία και άλλα υπάρχουν χαώδεις διαφορές.
Οι απομειώσεις, τα haircuts στις αξίες των ακινήτων που ζητάει η Τρόικα είναι προκλητικά ακραίες.

3)Για τα NPLs ο στόχος που έχει τεθεί στο adverse scenario στο δυσμενές σενάριο προσεγγίζει το 50%.
Τα credit loss projections CLPs μελλοντικές αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου θα στηριχθούν σε παραδοχή στο δυσμενές σενάριο για 50% που σημαίνει 104 με 105 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή 17-18 δισεκ. περισσότερα από το α΄ τρίμηνο του 2015

4)Ως προς τις παραδοχές για την ύφεση δίδεται ένα εύρος 2,5% με 3,5% για το 2015 και 1,5% με 1,75% για το 2016 αλλά δεν διευκρινίζεται αν αφορά το βασικό ή το δυσμενές σενάριο.
Προφανώς αν το βασικό σενάριο είναι ύφεση έως 3,5% για το 2015 το δυσμενές θα είναι πολύ χειρότερο.
Αλλά δεν διευκρινίστηκε από την θεσμική πηγή.
(Το σενάριο που είχαμε παρουσιάσει πρόσφατα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται
Ως βάση για τις μακροοικονομικές παραδοχές λαμβάνονται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση -4% του ΑΕΠ για το 2015 και -1,75% για το 2016.
Ας υποθέσουμε ότι στο δυσμενές σενάριο adverse scenario η ύφεση για το 2015 στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο -5% και το 2016 στο -2% αντί σωρευτικά ύφεση -5,75% το 2015 με 2016 εκτιμηθεί ύφεση στην διετία 2015 με 2016 περίπου -7% επί του ΑΕΠ)

5)Στο βασικό σενάριο των παραδοχών έχει συμπεριληφθεί μια παράμετρος πολύ δυσάρεστη.
Στο βασικό σενάριο η Τρόικα έχει συμπεριλάβει ότι όλη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς αφανίζει λόγω ακραίου dilution τους ιδιώτες μετόχους και ταυτόχρονα προκαλεί ζημίες σοκ στο ΤΧΣ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω της καταστροφής που έχει συντελεστεί στο χρηματιστήριο και στις μετοχές των τραπεζών το ΤΧΣ επένδυσε το 2013 περίπου 25 δισεκ. και σήμερα αυτά έχουν αξία 2,5 δισεκ. ευρώ δηλαδή απώλεια 90% είναι απώλεια ΣΟΚ.
Οι ιδιώτες μέτοχοι δεν αποκλείονται αλλά όπως εξηγεί κορυφαίος τραπεζίτης «όσο αυξάνεται το νούμερο της ανακεφαλαιοποίησης, τόσο απομακρύνονται οι ιδιώτες επενδυτές.
Αν το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης είναι πάνω από 10 δισεκ. είναι σχεδόν σίγουρο ότι κανείς ξένος δεν θα επενδύσει κεφάλαια»

6)Έχει αποκλειστεί το bail in δηλαδή η διαδικασία εμπλοκής….και των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η Τρόικα στις επαφές που έχει πραγματοποιήσει με την ελληνική κυβέρνηση, την ΤτΕ, το ΤΧΣ και τις τράπεζες το έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει bail in.
Ωστόσο resolution δηλαδή διαδικασία εξυγίανσης που θα αφορά τους μετόχους, ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης και προνομιούχες μετοχές (κράτος) δεν έχει αποκλειστεί.
Αν αυτό συμβεί θα χαθούν πολλά δισεκ. ευρώ.

7) Η θεσμική πηγή υποστηρίζει ότι στα σενάρια που έχουν συμπεριληφθεί ακόμη και στο ποιο ακραίο οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν θετική καθαρή θέση.
Αν μια τράπεζα εμφανίσει αρνητική καθαρή θέση θα είναι μεγάλο σοκ για το σύστημα.

8)Η βασική ανησυχία της θεσμικής πηγής είναι πέραν του ύψους της ανακεφαλαιοποίησης, είναι μήπως υπάρξει τράπεζα που εμφανίσει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες από τις άλλες τράπεζες σε κεφάλαια.
Η τράπεζα αυτή – αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο (δεν είναι βασικό σενάριο) – θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλο πρόβλημα…και θέμα διοίκησης.

9)Η αναβαλλόμενη φορολογία, το DTA και DTC βγαίνει εκτός των stress tests, όπως είχε συμβεί και στα προηγούμενα stress tests.
Ένας βασικός κίνδυνος εκλείπει για τις ελληνικές τράπεζες.
Θυμίζουμε ότι η συνολική αναβαλλόμενη φορολογία φθάνει τα 15,4 δισεκ. ευρώ.
Στα stress tests δεν θα συμπεριληφθεί η αναβαλλόμενη φορολογία άρα οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν.

10)Η δραματική απαξίωση των τραπεζικών μετοχών, έχει προβληματίσει την Τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ και βεβαίως τις τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες με 345 δισεκ. ενεργητικό εμφανίζουν χρηματιστηριακή αξία 4,5 δισεκ. και το ΤΧΣ που επένδυσε 25 δισεκ. εμφανίζει αξία 2,5 δισεκ. δηλαδή καταγράφει ιστορικές απώλειες -90%.

11)Στις 10 Αυγούστου ξεκινούν τα AQR των stress tests
Στις 10 Αυγούστου ξεκινούν τα AQR τα asset quality review από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες και μάλλον 24-25 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα stress tests.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης