Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου έρχεται να ενισχύσει την αβεβαιότητα

tags :
Le Monde: Το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου έρχεται να ενισχύσει την αβεβαιότητα
Οι φήμες για εκλογές και τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κάνουν ακόμα πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές
Με ακρίβεια δευτερολέπτου γράφει η Le Monde για το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (στις 10:42 ώρα Ελλάδας και στις 9:42 ώρα Γαλλίας) και στέκεται στις απώλειες που σταδιακά περιορίστηκαν από 22% σε 18%.
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται και στις μεγάλες απώλειες (30%) που είχαν οι τράπεζες κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά από πέντε εβδομάδες, αλλά και στα 10 δις. ευρώ που ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών 40 δις. ευρώ καταθέσεων αποσύρθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2014.
Η Le Monde επισημαίνει και τις δυσκολίες των τοπικών επενδυτών να προβούν σε αγορές μετοχών από τους λογαριασμούς τους σε ελληνικές τράπεζες εξαιτίας των capitals controls και την εναλλακτική λύση που έχουν να χρησιμοποιήσουν λογαριασμούς του εξωτερικού ή, μετρητά.
Τέλος, το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου μπορεί να φέρει σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα μεγάλη αβεβαιότητα για τα κεφάλαια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προβλέψει επιστροφή στην ύφεση για αυτή τη χρονιά, μετά τη μικρή ανάκαμψη στο τέλος του 2014.
Και οι συνεχείς φήμες για διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες βασίζονται στον διαχωρισμό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν ακόμα πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές.
Άλλωστε, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές για το νέο πακέτο βοήθειας για τα επόμενα τρία χρόνια κάθε άλλο παρά ολοκληρώνονται.
Αν και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι όλα πάνε καλά, υπάρχουν πολλές διαφωνίες για τα μέτρα που θα ληφθούν, όπως για την αύξηση της εισφοράς από 6% σε 8% για εισοδήματα άνω των 500 χιλ. ευρώ, αλλά και για τις πρόωρες συντάξεις, τους φόρους, τα εργασιακά.
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να έχει τη βάση ενός κειμένου συμφωνίας στις 11 Αυγούστου έτσι ώστε να επικυρωθεί από το Eurogroup, αλλά και να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια πριν από τις 18 Αυγούστου, έτσι ώστε να πληρωθούν στις 20 Αυγούστου τα 3,2 εκ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Αλλά οι πιστωτές και το ΔΝΤ βάζουν συνεχώς νέες απαιτήσεις στο τραπέζι που πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα από την κυβέρνηση με τη μορφή νέων μέτρων έτσι ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης