Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Οι αναλυτές προειδοποιούν – Χωρίς το ΔΝΤ, καταδικασμένο σε αποτυχία το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

CNBC: Οι αναλυτές προειδοποιούν – Χωρίς το ΔΝΤ, καταδικασμένο σε αποτυχία το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας
Χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, το τελευταίο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας θα αποτύχει αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με την Capital Economics
Υπό αμφισβήτηση είναι η επιτυχία του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι αν δεν συμμετάσχει σε αυτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεν υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.
Όπως επισημαίνει η οικονομολόγος της Capital Economics, Jessica Hinds, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNΒC, η διαγραφή χρέους είναι ουσιαστική και χωρίς αυτή, το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αργά ή γρήγορα θα αποτύχει.
«Ακόμη και ο ίδιος ο Τσίπρας έχει παραδεχθεί ότι μια ελάφρυνση χρέους θα έρθει ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και οι πιστωτές δεν έχουν ακόμη δεσμευθεί επ' αυτού», σημειώνει η J. Hinds.
«Μια διαγραφή χρέους είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου η ελληνική οικονομία να έχει την ευκαιρία να ανακάμψει.
»Δυστυχώς, το επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα έχει κάνει ακόμη λιγότερο πιθανό η Ελλάδα να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους ώστε να περάσει τις μελλοντικές αξιολογήσεις», προσθέτει.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής αναλυτής αγορών του CMC Markets σε σημείωμά του σήμερα, Παρασκευή, αναφέρει ότι χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα δεν έχει πολλές ελπίδες να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, αποπληρώνοντας ποσό 3,2 δισ. ευρώ.
Η κίνηση του ΔΝΤ «θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη μια συμφωνία οποιασδήποτε μορφής για ένα πρόγραμμα διάσωσης εγκαίρως, απλώς διότι η Γερμανία έχει επιμείνει στη συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που φαίνεται περίεργο, δεδομένου ότι απ' όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, η Γερμανία είναι αυτή που αντιτίθεται στην ιδέα οποιασδήποτε μορφής ελάφρυνσης του χρέους», προσθέτει.
Στο θέμα της διαγραφής χρέους αναφέρεται και ο Chris Scicluna, επικεφαλής ερευνών στην Daiwa Capital Markets, ο οποίος σε δηλώσεις του στο CNBC σημειώνει ότι δεδομένου ότι το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει προηγουμένως τους πιστωτές της Ευρώπης ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, η τελευταία αναφορά δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη και προσθέτει ότι τα τελευταία σχόλια από το Ταμείο «απλώς καταδεικνύουν το χάος στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης».
«Δεν νομίζω ότι το θέμα με το ΔΝΤ πρέπει να εκληφθεί ως έκπληξη, θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι «δεν θέλουν να δώσουν το πράσινο φως σε μια συμφωνία πριν να είναι βέβαιοι ότι το θέμα του χρέους θα έχει συζητηθεί».
«Απλώς προσθέτει ένα ακόμη στρώμα περιπλοκότητας στην ίδια περίπλοκη κατάσταση», σημειώνει και τονίζει ότι η τελευταία συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
«Η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα αν μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία, όταν η οικονομία της συρρικνώνεται και υπάρχει αυτή η "ακαταστασία" στο πολιτικό πεδίο», αναφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης