Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Η ελληνική κρίση κλιμακώνεται καθώς το ΔΝΤ δεν γνωστοποιεί αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης

Telegraph: Η ελληνική κρίση κλιμακώνεται καθώς το ΔΝΤ δεν γνωστοποιεί αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης
Οι διαπραγματεύσεις εκτροχιάζονται ύστερα από λιγότερο από μία εβδομάδα, καθώς το ΔΝΤ ζητά διαβεβαιώσεις για ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους
Οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης έχουν μπλεχτεί σε ένα κυκεώνα ύστερα από μόλις τέσσερις ημέρες που ξεκίνησαν, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει ότι δεν θα εμπλακεί στη διάσωση της χώρας μέχρι να λάβει ρητές διαβεβαιώσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις αξιωματούχου του ΔΝΤ, ο οποίος τόνισε ότι το Ταμείο δεν θα παρέχει υποστήριξη στη χώρα αν δεν λάβει εγγυήσεις ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων και ότι θα επωφεληθεί από μια ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές της.
Τα σχόλια αυτά, σημειωτέον, έγιναν μετά τη διαρροή εγγράφου που απέκτησαν οι Financial Times και σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να χορηγεί περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι η ελάφρυνση χρέους αποτελεί εδώ και καιρό όρο – κλειδί από την πλευρά του ΔΝΤ ώστε να συνεχίσει να συμμετέχει στη διάσωση της χώρας, ύστερα από πέντε χρόνια και δύο προγράμματα διάσωσης.
Ωστόσο, οι ευρωπαίοι πιστωτές με επικεφαλής τη Γερμανία αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για διαγραφή χρέους και τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις για μια ελάφρυνσή του μπορούν να προχωρήσουν μόνον όταν η ελληνική κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για αύξηση φόρων, περικοπή του κόστους συνταξιοδότησης και ιδιωτικοποιήσεων.
Πάντως, το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να κρατήσει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με το γερμανικό κοινοβούλιο, τη Budenstag να ψηφίζει για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα με την υπόσχεση ότι το Ταμείο θα παραμείνει μέρος της τρόικας.
Η θέση του ΔΝΤ θέτει σε κίνδυνο τη δοκιμαστική βάση για το νέο τριετές πακέτο βοήθειας, σημειώνεται.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης