Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Πώς η Ιρλανδία ξεπέρασε την κρίση και παρουσιάζει ανάπτυξη - Ένα παράδειγμα για την Ελλάδα

Financial Times: Πώς η Ιρλανδία ξεπέρασε την κρίση και παρουσιάζει ανάπτυξη - Ένα παράδειγμα για την Ελλάδα
Το υπόδειγμα για την Ελλάδα της αβεβαιότητας η Ιρλανδία, σχολιάζουν οι FT
«Η τίγρης βρυχάται και μάλιστα δυνατά».
Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση περιγράφουν οι Financial Times την εντυπωσιακή ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να λάβει πακέτο βοηθείας ύψους 67 δις ευρώ το 2010.
Η οικονομία της Ιρλανδίας παρουσίασε ανάπτυξη της τάξης του 1,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η ανάπτυξη αυτή βασίστηκε στον κατασκευαστικό κλάδο και στον τομέα της διανομής, των μεταφορών, του λογισμικού και των επικοινωνιών.
Αν και αυτό το 1,4% ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το 1,9% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014 αναθεωρήθηκε σημαντικά, από 0,2% σε 1,2%.
Η Ιρλανδία πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,5% το πρώτο τρίμηνο του 2015, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το 6% που παρουσίαζε τους τελευταίους μήνες του 2014.
Oι FT εξηγούν ότι με φόντο την αβεβαιότητα στην Ελλάδα, η Ιρλανδία έχει συχνά θεωρηθεί ως το σωστό παράδειγμα - το υπόδειγμα - για το πώς να επιτύχει την επιστροφή από το οικονομικό Αρμαγεδδώνα, μετά το πρόγραμμα διάσωσής της.
Η χώρα παρουσιάζει πλέον έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, τονίζουν οι Financial Times.

Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ιρλανδίας από το 2008 έως σήμερα:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης