Τελευταία Νέα
Πολιτική

Delia Velculescu: Όμορφη, σκληρή, χαρισματική, «σκοτεινή», καταδικασμένη να «δαμάζει» πολιτικούς και πολιτικές…

Delia Velculescu: Όμορφη, σκληρή, χαρισματική, «σκοτεινή», καταδικασμένη να «δαμάζει» πολιτικούς και πολιτικές…
Από την κομμουνιστική δικτατορία Τσαουσέσκου, στην ανάληψη κορυφαίων projects στον… καπιταλισμό και στον... ελεύθερο κόσμο
Πως μπορεί μια Ρουμάνα που «αναθράφηκε» στο πιο σκληρό κομμουνιστικό καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου να έχει τόσο ξεκάθαρη και τόσο διαυγή άποψη για την καλύτερη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, των επαγγελμάτων, του ανταγωνισμού και γενικώς της ελευθερίας που ο καπιταλισμός υπαγορεύει;
Και όμως, η… Ρουμάνα επικεφαλής του ΔΝΤ στη χώρα μας, η κα Ντέλια Μοράου Βελκουλέσκου (Velculescu) είναι τόσο αποτελεσματική και τόσο… σκληρή, όσο τη θέλουν και οι φήμες από τις χώρες που «δάμασε»!
Ίσως λόγω του κομμουνιστικού της παρελθόντος και το βίωμα από τη δικτατορία του Τσαουσέσκου, την έχει οδηγήσει σε απόκτηση άριστης και απόλυτα ξεκάθαρης εικόνας για τα τεκταινόμενα σε χώρες με «βαρύ» δημόσιο, με διαφθορά, με νεποτισμό, με προνομιακές – πελατειακές σχέσεις, με αδιέξοδο συνταξιοδοτικό και μη βιώσιμο ασφαλιστικό!
Η όμορφη 40χρονη Ρουμάνα θαρρείς πως είναι… ταγμένη να… σκανδαλίζει πολιτικούς που – όντας εκλεγμένοι – αδυνατούν ή αρνούνται να μπουν απόλυτα στις 100% τεχνοκρατικές προσεγγίσεις της!
Προσεγγίσεις αμιγώς οικονομοτεχνικές και τεχνοκρατικές, χωρίς συναίσθημα, προσεγγίσεις όμως που λένε την… αλήθεια, γιατί τα νούμερα – στο αν είναι βιώσιμο το συνταξιοδοτικό ή το ασφαλιστικό – λένε (πάντα) την αλήθεια! Η σκληρή Ρουμάνα λοιπόν, θαρρείς πως είναι ταγμένη για να δαμάζει δημαγωγούς και… δημοφιλείς εκλεγμένους πολιτικούς, μέσω των εξουσιών που της έχουν δοθεί από το ΔΝΤ που είναι ένα ταμείο 200 και πλέον χωρών, που προσφέρει οικονομοτεχνική και οικονομική βοήθεια! Πάντως, τόσο ο Ντομινίκ Στος Καν όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ την εμπιστεύονται απόλυτα, εξού και τα δύσκολα project που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια!
Οι… πολέμιοί της, ξεχνούν ότι κατ’ αρχήν προέρχεται από μια φτωχή χώρα, με τεράστια δομικά προβλήματα δημοκρατίας, αξιοκρατίας και διαφάνειας.
Επίσης, ξεχνούν ότι δεν έχει να… χωρίσει τίποτα με τους συνταξιούχους ή τους ασφαλισμένους, δεν βάζει… συναίσθημα όταν κάνει μελέτες, ούτε μετρά (και καλά κάνει) το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Κοιτάζει το μακροχρόνιο – βιώσιμο – καλό των χωρών με τις οποίες καταπιάνεται, όχι επειδή τις… αγαπάει, αλλά επειδή αυτό είναι η δουλειά της. Πράττει δηλαδή το αντίθετο απ’ ότι πράττουν οι πολιτικοί – κυρίως της Ελλάδας – που εδώ και πέντε χρόνια λένε ψέματα στους Έλληνες, για να μην αποκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες και τη δική τους ολική αποδόμηση.
Το βαφτιστικό της όνομα, το Ντέλια, μαρτυρά την αγάπη των γονιών της για την Αρχαία Ελλάδα, ανάγεται στη Δηλία Αρτέμιδα και αποτελεί προσδιοριστικό του τόπου όπου γεννήθηκε η θεά του κυνηγιού, τη Δήλο. Η Ντέλια Μοράου Βελκουλέσκου γεννήθηκε το 1975, το 1992 τέλειωσε το λύκειο Γκέοργκε Λαζάρ στο οποίο φοιτούσαν τα παιδιά της νομενκλατούρας του Βουκουρεστίου. Κατόπιν, χάρη σε υποτροφία που κέρδισε έφυγε για σπουδές στην Αμερική, και πήρε πτυχίο απ' το γυναικείο κολέγιο Wilson το 1997. Τότε περίπου είναι που γνώρισε τον μελλοντικό της φοιτητή τότε στη σχολή Βιολογίας του Stanford Βίκτορ Βελκουλέσκου, από τον οποίο κράτησε έκτοτε και το επίθετο. Σήμερα ο δρ. Βελκουλέσκου είναι ένας από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες της Ρουμανίας και όχι μόνο, ερευνητή γύρω από τον καρκίνο και την αντιγήρανση στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου John Hopkins). Μαζί έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Γνωρίζει άριστα τη… βαλκανική «σχολή» των Ελλήνων πολιτικών

Όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, λένε ότι γνωρίζει άριστα τα «χούγια» των πολιτικών, ειδικά των πολιτικών… βαλκάνιων σχολών, όπως της ελληνικής!
*   Γνωρίζει άριστα πως λειτουργούν οι πολιτικές μαφίες, καθώς έχει ανάλογη εμπειρία από τη χώρα της!
*   Οι… κακές γλώσσες λένε ότι οι Έλληνες πολιτικοί δε θα περάσουν (όπως δεν πέρασαν και οι Κύπριοι) καλά μαζί της, ακριβώς επειδή τους γνωρίζει πολύ καλύτερα απ' όσο οι ίδιοι νομίζουν (έπρεπε λέει, το ΔΝΤ να είχε στείλει την ίδια από την αρχή)!
*   Γνωρίζει ότι τα διεφθαρμένα φέουδα των συνδικαλιστικών ομάδων είναι εμπόδιο σε κάθε πρόοδο, σε κάθε μεταρρύθμιση σε κάθε αλλαγή που πάει να γίνει, καθώς αυτό διαταράσσει τα προνόμιά τους, ασχέτως αν οι αλλαγή ή η μεταρρύθμιση είναι καλή για το κοινωνικό σύνολο! Γνωρίζει άριστα ότι και η χώρα της έχει υποφέρει από το (διεφθαρμένο και όχι το υγιές) κύκλωμα του συνδικαλισμού.
  Έχοντας πάρει υποτροφία στην Αμερική από μικρή, έχει βιώσει και μελετήσει πλήρως την ελεύθερη οικονομία και την οικονομία του ελεύθερου ανταγωνισμού. Άρα έχει απόλυτες απόψεις περί θεμάτων ενέργειας και γενικώς ελεύθερων αγορών.
Η Ρουμάνα οικονομολόγος διαδέχεται τον Ινδό Ρίσι Γκογιαλ αφού η ηγεσία του ΔΝΤ αποφάσισε να τον βάλει στο περιθώριο. Η κα Βελκουλέσκου έχει ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με το ελληνικό ζήτημα ενώ υπήρξε και υπεύθυνη των κλιμακίων του ΔΝΤ για τη Σλοβενία και την Κύπρο.
Από το 2002 έως το 2011 έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες για ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και άλλα έχοντας απόλυτα ξεκάθαρες απόψεις, ενώ έχει τη φήμη της «σκληρής» μονεταρίστριας.
Έχει εξειδίκευση σε θέματα μακρο-οικονομίας, όπως η σύνδεση της γήρανσης του πληθυσμού με τα προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων, με τους αριθμούς – και εδώ – να λένε (καλώς ή… κακώς) την αλήθεια!
Στα… highlight των όσων διαδραματίστηκαν στην Κύπρο είναι το πέταγμα της καρέκλας προς το μέρος της που φέρετε να έκανε ο Κύπρος πρόεδρος Αναστασιάδης, η ατάκα άλλου πολιτικού ότι «το μόνο πράγμα που αποκόμισα και κρατάω από εσένα είναι η ομορφιά σου» καθώς και το… δηλητήριο Κύπριας πολιτικού ότι «με αυτές τις πολιτικές, γέμισαν τα κυπριακά μπαρ με Ρουμάνες»!
Αυτά όμως, είναι για... λαϊκίστικη κατανάλωση, απευθύνονται στο... θυμικό του κόσμου, που υποφέρει από τα οικονομικά προβλήματα και "θρέφεται" από τη δημιουργία φανταστικών εχθρών, μιας και δεν έχει άλλες λύσεις!
Γιατί, η κα Βελκουλέσκου και κάθε άλλος τεχνοκράτης, δεν ενεργεί συναισθηματικά ή ρεβανσιστικά, ούτε αυτά που ζητά είναι για να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις κοινωνίες. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει...

Πρώτη ενημέρωση, Τετάρτη 29 Ιουλίου, 14:59 μ.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης