Τελευταία Νέα
Διεθνή

Belka (Πολωνία): Η αναταραχή στην Ελλάδα αποδυνάμωσε την εμπιστοσύνη στο ευρώ - Πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση χρέους

Belka (Πολωνία): Η αναταραχή στην Ελλάδα αποδυνάμωσε την εμπιστοσύνη στο ευρώ - Πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση χρέους
Η Πολωνία δεν θα συμμετέχει ποτέ σε μια «φλεγόμενη» Ευρωζώνη, τονίζει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας
Η Πολωνία δεν θα συμμετέχει στη ζώνη του ευρώ όσο παραμένει ο κίνδυνος να… καεί, σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Πολωνίας, Marek Belka, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», ενώ σημειώνει ότι η αναταραχή στην Ελλάδα αποδυνάμωσε την εμπιστοσύνη στο ευρώ.
Όπως ανέφερε, είναι σημαντικό η Ελλάδα, όπως η Πολωνία τη δεκαετία του 90, να λάβει μια ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της, σημειώνοντας ότι «νομίζω ότι αυτό που επιτεύχθηκε (σ.σ. με τη συμφωνία χρέους) παρέχει μια προσωρινή ανάπαυλα, όχι όμως μια λύση».
«Το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι πώς να αναζωογονήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη», επισημαίνει ο πολωνός κεντρικός τραπεζίτης και προσθέτει ότι «χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη, η Ελλάδα περιοδικά θα αντιμετωπίζει προβλήματα».
Όσον αφορά τη συμμετοχή της Πολωνίας στη ζώνη του ευρώ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει κάποιος να σπεύδει όταν ακόμη εξέρχεται καπνός από ένα σπίτι που φλέγεται» και προσθέτει ότι «απλώς, δεν είναι ασφαλές».
Όσο η Ευρωζώνη έχει προβλήματα με κάποια από τα μέλη της, μην περιμένετε να είμαστε ενθουσιώδεις να συμμετέχουμε, τονίζει.
Παράλληλα, ο πολωνός κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί ότι αρχίζουν να εξαντλούνται τα πυρομαχικά για να αντιμετωπιστεί μια πιθανή νέα χρηματοπιστωτική κρίση, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε την επιλογή της μείωσης των επιτοκίων και πολύ λιγότερες χώρες έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο να παρέμβουν, επομένως είμαστε λιγότερο προετοιμασμένοι».
Ο M. Belka άφησε να εννοηθεί ότι η Πολωνία, η οποία είναι υποχρεωμένη να συμμετέχει στο ευρώ ως μέλος της Ε.Ε., δεν θα το κάνει αυτό για χρόνια, ενώ τόνισε ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει να παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η στενότερη δημοσιονομική προσαρμογή έγινε πιο δύσκολη εξαιτίας του «σχίσματος» που υπήρξε σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λιτότητα.
«Όσο υπάρχουν αποκλίσεις ή όσο έχουμε προβλήματα σε ορισμένες χώρες, είναι πιο δύσκολο να χτιστεί μια στερεή βάση για την πραγματική δημοσιονομική ένωση στην Ευρωζώνη, επομένως αυτό είναι ένα κομμάτι ενός φαύλου κύκλου», σημειώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης