Τελευταία Νέα
old

Βέττας (ΙΟΒΕ) στο bankingnews: Το Grexit θα τίθεται ως ερώτημα όσο η οικονομία δεν εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης

Βέττας (ΙΟΒΕ) στο bankingnews: Το Grexit θα τίθεται ως ερώτημα όσο η οικονομία δεν εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης
Ένα διαζύγιο με την Ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι βελούδινο και στο ενδεχόμενο εξόδου, η Ελλάδα θα φύγει ως μολυσμένο κομμάτι, το οποίο θα γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν
Οι ρυθμοί ανάπτυξης όπως και οι μεταρρυθμίσεις είναι τα δυνατά «φάρμακα» για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε άλλη περίπτωση το σενάριο του Grexit θα τίθεται ως ερώτημα και μπορεί να επανέρχεται στο τραπέζι.
Όταν όμως οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας με ευρώ εμφανίζει τα 16 χρόνια από 14% συρρίκνωση του ΑΕΠ στα επίπεδα του 25%, είναι πολύ πιθανό η δημοτικότητα του ευρώ να υποχωρήσει στα μάτια της κοινής γνώμης.
Την απάντηση αυτή έδωσε στο www.bankingnews.gr στο σενάριο του Grexit, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας.
Ένα διαζύγιο με την Ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι βελούδινο και στο ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από το ευρώ, θα φύγει ως μολυσμένο κομμάτι, το οποίο θα γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν.
Ο κ. Ν. Βέττας ανέφερε ότι η αλλαγή νομίσματος θα έδινε ευκαιρίες και κέρδη στο Βορρά αλλά και σε περιορισμένες ομάδες μέσα στη ίδια τη χώρα.
Το ΙΟΒΕ παρουσίασε την τριμηνιαία έκθεση της ελληνικής Οικονομίας βάζοντας στη βιτρίνα της την ανατροπή που σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Πλέον οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι έντονα αρνητικές και λαμβάνουν χαρακτηριστικά μεγάλης ύφεσης.
Η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ είναι για ύφεση στα επίπεδα του 4,5% στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και σε ετήσια να βάση να διαμορφωθεί στο 2% με 2,5%.
Ο κ. Βέττας κάνει λόγο για να ανατροπή καθώς οι προοπτικές της ελληνικής οικονομία ήταν θετικές για τη φετινή χρονιά και αναμένονταν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στα επίπεδα του 2%.
Οι προοπτικές αυτές διαγράφτηκαν με την εφαρμογή των Capital Controls στο τραπεζικό σύστημα προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην επιχειρηματική κοινότητα.
Η εφαρμογή των Capital Controls στην Κύπρο προκάλεσαν ύφεση στα επίπεδα του 5,5% ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν στο 8%.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας υποστηρίζει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα δεχθεί αρνητικές επιρροές από το προηγούμενο τρίμηνο του 2015.

Για το ΙΟΒΕ όμως υπάρχει η επόμενη ημέρα
Βαρύτατα τραυματισμένη βγαίνει η ελληνική οικονομία από τις πρόσφατες εξελίξεις.
Όμως απαιτείται η σταδιακή άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές.
Απαραίτητες και αποφασιστικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική χωρίς χρονοτριβή για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την εξισορρόπηση του τραπεζικού συστήματος.

Υπάρχουν οι συνθήκες για θετική πορεία ανάπτυξης
Η στήριξη από τους εταίρους με την παροχή ρευστότητας θα συμβάλλει στην άρση της αβεβαιότητας όπως και η ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας.
Η τοποθέτηση της μεγάλης πλειονότητας του πολιτικού φάσματος στην πλευρά της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.
Η προσέλκυση επενδύσεων και η αξιοποίηση του πακέτου Juncker.

Οριακή ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2015
Οριακή αύξηση κατά 0,4% του ΑΕΠ έναντι 0,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1% που να σημειωθεί ήταν ισχυρότερες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο.
Ισχυρή άνοδος των επενδύσεων σε ποσοστό 27,6% το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 1,3% και διαμορφώθηκαν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 σε σταθερές τιμές διαχρονικά στα 13,9 δισ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης