Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα χέρια του Τσίπρα η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας - Αναγκαίο το ξεκαθάρισμα στο εσωκομματικό μέτωπο…

Στα χέρια του Τσίπρα η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας - Αναγκαίο το ξεκαθάρισμα στο εσωκομματικό μέτωπο…
Μέσα σε δύο μήνες κρίνονται τα πάντα
Η ψηφοφορία στη Βουλή και η έγκριση της δεύτερης δόσης για τα προαπαιτούμενα δίνει στον Τσίπρα τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο για να οργανώσει τα βήματα του για την επόμενη ημέρα του κόμματος του και της χώρας.
Πρώτη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Δεύτερο μείζον και κρίσιμο θέμα είναι το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Και οι δύο αυτές κινήσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να αρχίσει η επόμενη ημέρα της χώρας, να επανεκκινήσει η οικονομία και να επιστρέψει η ομαλότητα.
Οι δύο αυτές παράμετροι – προτεραιότητες του πρωθυπουργού αναμένεται να του επιφέρουν βαρύτατο πολιτικό κόστος.
Αλλά είναι μονόδρομος.
Η σύγκρουση με την «αριστερή πτέρυγα» και τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους και τάσσονται υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα (λύση που απορρίπτει με μεγάλη πλειοψηφία ο ελληνικός λαός) έχει μεγάλη σημασία για την πορεία της χώρας.
Αν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μητρόπουλος εκτίμησε ότι βλέπει άμβλυνση της αντιπαράθεσης και όχι ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσντατοπούλου έκανε λόγο για κοινή δέσμευση με τον πρωθυπουργό για τη διαφύλαξη της ενότητας της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορευτεί ως έχει.
Δεν είναι μόνο οι δύο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές στάσεις και απόψεις που εκφράζονται - τουλάχιστον αυτή τη στιγμή - στο εσωτερικό του.
Είναι κυρίως ότι το κόμμα και κατ’επέκταση η κυβέρνηση δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο.
Το κλείσιμο της συμφωνίας προϋποθέτει μια κυβέρνηση που θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα όσα συμφωνήθηκαν ή θα συμφωνηθούν.
Η επανάληψη φαινομένων, όπου οι κυβερνώντες αποδεικνύονταν αναξιόπιστοι έναντι των δεσμεύσεων τους, μόνο επιζήμια μπορεί να είναι.
Εφόσον ο πρωθυπουργός επέλεξε το δρόμο της συμφωνίας (ακολουθώντας τη λαϊκή εντολή) πρέπει να κινηθεί χωρίς παρεκκλίσεις σε αυτήν την πορεία.
Ακόμα και αν η πορεία αυτή επιφέρει την οριστική σύγκρουση με τους «συντρόφους» του, οδηγώντας είτε σε διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είτε σε νέο κόμμα.
Πολλοί υποστηρίζουν πως εάν ο Τσίπρας δημιουργήσει δικό του κόμμα, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από τις ριζοσπαστικά αριστερές φωνές, θα έχει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση στους ψηφοφόρους του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας.
Και στη μια και στην άλλη περίπτωση ο Τσίπρας θα είναι ο κυρίαρχος.
Διότι μεταξύ άλλων θα έχει αποδείξει ότι πάνω από όλα βάζει το συμφέρον της χώρας και όχι του κόμματος.
Απόφαση που του έχει ήδη πιστωθεί από την κοινή γνώμη.
Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών είτε επιφέρει διάσπαση είτε ριζική αλλαγή πλεύσης από τους διαφωνούντες , θα βγάλει νικητή τον Τσίπρα.
Τα δύσκολα για αυτόν θα αρχίσουν μετά το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών.
Θα είναι τότε που ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του την τύχη και την πορεία της χώρας.
Θα είναι τότε που το πολιτικό του αφήγημα δεν θα μπορεί να περιορίζεται άλλο στη ρητορική περί εκβιαστικών διλημμάτων.
Θα είναι τότε που θα πρέπει να επιβεβαιώσει και να ισχυροποιήσει ότι αποτελεί κάτι «καινούριο» πολιτικά τουλάχιστον ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η αποδοχή του είναι τεράστια, όπως άλλωστε και οι υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες που τον εμπιστεύονται και τον στηρίζουν.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης