Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως κλέβουν το ΦΠΑ - Περί το 1 τρισ. ευρώ έχει χαθεί από ΦΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα

Πως κλέβουν το ΦΠΑ - Περί το 1 τρισ. ευρώ έχει χαθεί από ΦΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα
Από την εφαρμογή του ενδοκοινοτικού φόρου το 1993 η Ελλάδα μετρά απώλειες φόρων έως 1 τρισ. ευρώ
Η φοροδιαφυγή έχει ονοματεπώνυμο. Στο επίκεντρο βρίσκονται εισαγωγικές εταιρείες οι οποίες έχουν συναλλαγές με προμηθευτές με έδρα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ενδοκοινοτικός φόρος δηλαδή η παρακράτηση του ΦΠΑ είναι μία εύκολή και ανέξοδη υπόθεση αφού έχει καταργηθεί κάθε ουσιαστικός έλεγχος.
Από την εφαρμογή του ενδοκοινοτικού φόρου το 1993 η Ελλάδα μετρά απώλειες φόρων έως 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής παραμένει ακόμη σε επίπεδο μελέτης και επιστημονικών επιτροπών και τίποτε περισσότερο.
Το πιο ολοκληρωμένο κείμενο που έχει κατατεθεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής του ενδοκοινοτικού φόρου είναι ου Συνδέσμου Εκτελωνιστών Πειραιώς Αθηνών η οποία έχει παραδοθεί σε όλους τους προηγούμενους υπουργούς Οικονομικών που είχαν ως κύριο έργο την αύξηση των εσόδων του κράτους.
Οι εισαγωγές από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υποχρεώνονται σε καταβολή πληρωμής ΦΠΑ στο στάδιο της αγοράς.
Η εισαγωγή προϊόντων από τη γειτονική χώρα την Ιταλία και η μεταφορά γίνεται οδικώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος κατά την είσοδο και μέχρι τον τελικό προορισμό τους που είναι ο χώρος αποθήκευσης του εισαγωγέα.
Το φορτηγό κοντέινερ που μεταφέρει α προϊόντα έχει συνοδευτικά έγραφα τα οποία πιστοποιούν τη μεταφορά.
Η συνέχεια όμως γίνεται πολύ διαφορετική και όλα μπορούν να αλλάξουν. Οι αλλαγές αυτές όμως κοστίζουν στο κράτος. Έτσι χάνονται τα έσοδα από το ΦΠΑ.
Ο εισαγωγέας μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα βάζοντας τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη φοροδιαφυγή λένε ότι ο εισαγωγέας μπορεί να στείλει ένα email με το οποίο να ενημερώνει τον προμηθευτή του ότι οι πωλήσεις δε ήταν οι αναμενόμενες και επιστρέφει ένα μέρος του εμπορεύματος.
Το πάζλ της φοροδιαφυγής έχει αρχίσει να στήνεται χωρίς κανένα εμπόδιο αφού ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι εγκλωβισμένος.
Η απλή πρόταση που καταθέτουν όσοι γνωρίζουν λένε ότι ο μηχανισμός πρέπει να βγει στο δρόμο. Οι έλεγχοι πρέπει να ενταθούν στα σημεία εισόδου της χώρας και σε όλο το οδικό δίκτυο.
Το τέχνασμα της φοροδιαφυγής είναι απλό και εύκολο όσο ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να εστιάσει στο πρόβλημα.
Οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής περιλαμβάνουν ακόμη και δωρεές έτσι ώστε το προϊόν όταν πουληθεί το ΦΠΑ να πάει στην τσέπη του εισαγωγέα.
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης εισέρχεται δυναμικά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι το προσωπικό που θα κληθεί να δώσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής διοικητικά ανήκει στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαϊδου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnes.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης