Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Αφήστε την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη

Washington Post: Αφήστε την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη
Ένα ήπιο Grexit θα συμπεριλάμβανε ένα είδος haircut που θα ήταν σχεδόν αδύνατο αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ, σημειώνεται
Η ελληνική κρίση έχει χαλαρώσει προς το παρόν, όμως υπάρχουν πολλοί σκεπτικιστές που μοιράζονται την ανησυχία του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ότι ένα πρόγραμμα διάσωσης ίσως να μην είναι αποτελεσματικό και ότι ο μόνος δρόμος για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξης της Ελλάδας είναι να εξέλθει της ζώνης του ευρώ.
Τα παραπάνω σημειώνει ο αμερικανός δημοσιογράφος David Ignatius σε άρθρο του στην εφημερίδα «Washington Post», στο οποίο σημειώνει ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει χαρακτηριστεί ως ο άκαρδος γερμανός, που επιμένει ακόμη και μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 13 Ιουλίου 2015, ότι «η καλύτερη λύση για την Ελλάδα» θα μπορούσε να είναι ένα Grexit.
Νωρίτερα είχε προτείνει μια προσωρινή αποχώρηση της χώρας από τη νομισματική ένωση.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο άρθρο, η άποψη του Wolfgang Schauble ίσως να έχει μια βάση.
Ποια είναι η μεγαλύτερη σκληρότητα, η παράταση της αγωνίας της Ελλάδας με ένα σχέδιο που τη διατηρεί στη ζώνη του ευρώ, όμως τη «σακατεύει» με χρέος που δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί και αέναη αφερεγγυότητα ή μήπως να ακολουθήσει την επώδυνη, αλλά σχετικά γρήγορη θεραπεία της αποκατάστασης της δραχμής και ρίχνοντάς τη σε ένα επίπεδο όπου η Ελλάδα θα μπορεί να είναι πάλι ανταγωνιστική και ευημερούσα;
Το πρόγραμμα διάσωσης απαιτεί μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα είναι δύσκολα, ακόμη και αν η κυβέρνηση και το κοινό τα υποστήριζαν.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες της χώρας αποστρέφονται τους επιβληθέντες όρους τους προγράμματος, κάτι που κατέστη σαφές στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όταν το 61% των Ελλήνων ψήφισαν «όχι» στους όρους των δανειστών.
Το πρόγραμμα ίσως να διασώσει την Ευρώπη, όμως δεν θα σώσει την Ελλάδα.
Ίσως η καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να αφεθεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ.
Μια αποτίμηση της δραχμής της τάξης π.χ. του 50% της αξίας του ευρώ, θα καθιστούσε την Ελλάδα αυτομάτως ανταγωνιστική, αλλά και θα την έκανε ελκυστική για επενδύσεις.
Όμως η υποτίμηση δεν θα μπορούσε να προχωρήσει τόσο πολύ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος προκειμένου να στηρίξει τη δραχμή και να εμποδίσει την υποτίμησή της π.χ. κατά 70% ή περισσότερο.
Ένα ήπιο Grexit θα συμπεριλάμβανε ένα είδος haircut που θα ήταν σχεδόν αδύνατο αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ.
Αυτό ήθελε να καταδείξει ο Schaueble στις 16 Ιουλίου, όταν δήλωνε ότι «κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν πώς αυτό υποτίθεται ότι θα δουλέψει χωρίς κούρεμα χρέους και όλοι γνωρίζουν ότι ένα κούρεμα χρέους είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του μέλους στη νομισματική ένωση».
Αυτή η ειλικρινής και ίσως σωστή δήλωση, σημειώνει ο αμερικανός αρθρογράφος, προκάλεσε τα νέα αιτήματα για παραίτηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Η εμπειρία έχει καταδείξει στους οικονομολόγους ότι μια υποτίμηση νομίσματος, αν και προκαλεί σοκ στο σύστημα, συνήθως παράγει επωφελή αποτελέσματα και συνήθως σχετικά γρήγορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης