Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κλέβουν 7 δισ. ευρώ το χρόνο από τον ΦΠΑ - Οι καρχαρίες και η μαρίδα της φοροκλοπής

Κλέβουν 7 δισ. ευρώ το χρόνο από τον ΦΠΑ - Οι καρχαρίες και η μαρίδα της φοροκλοπής
Η Ελλάδα είναι η προτελευταία στην κατάταξη είσπραξης ΦΠΑ των χωρών της Ε.Ε. και στην τελευταία θέση είναι η Ρουμανία...
Περίπου στα 7 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος της φοροδιαφυγής από τον ΦΠΑ.
Τα έσοδα του κράτους ανέρχονται μόλις σε 14,5 δισ. ευρώ ενώ οι υπολογισμοί των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν θα έπρεπε να φθάνουν σε 22 δισ ευρώ. Η Ελλάδα είναι η προτελευταία στην κατάταξη είσπραξης ΦΠΑ των χωρών της Ε.Ε.και στην τελευταία θέση είναι η Ρουμανία.
Ο ΦΠΑ που… τρώγεται απαιτεί σιαγόνες και δόντια καρχαρία και όχι μαρίδας.
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έστειλε σαφές μήνυμα στην αγορά ότι δεν θα συνεχιστεί το καθεστώς αρπαγής από τους επιτήδειους που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ ο οποίος να σημειωθεί έχει καταβληθεί από τον καταναλωτή αλλά παρακρατείται και δεν αποδίδεται στο κράτος.
Με νέα και σύγχρονα όπλα θα εμφανισθεί το υπουργείο Οικονομικών στο κυνήγι της μη απόδοσης του ΦΠΑ.
Η μείωση της φοροδιαφυγής μόλις στα επίπεδα του 10% θα φέρει άμεσα 700 εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Το πιο σημαντικό είναι ότι μείωση της κλοπής του ΦΠΑ θα «σφραγίζεται» και μία από τις πολλές πόρτες που έχει η φοροδιαφυγή.
Η πιο εξελιγμένη μέθοδος παρακράτησης του ΦΠΑ είναι με το σύστημα καρουσέλ που στα χέρια των αετονύχηδων λαμβάνει φοροδιαφυγή με επιστημονικό τρόπο καθώς η απόκρυψή του γίνεται με οκτώ υποκατηγορίες.
Η δράση τους στηρίζεται σε επιχειρήσεις που διαθέτουν αρκετές θυγατρικές που έχουν ως ρόλο να κρύψουν τα ίχνη του παρακρατηθέντα ΦΠΑ.
Στην κατηγορία αυτή εκτιμάται ότι χάνονται περίπου από 2,5 έως 3 δισ ευρώ.
Τα σκαλοπάτια της φοροδιαφυγής και της μη απόδοσης του ΦΠΑ είναι πολλά.
Συνήθως στα πρώτα πατάνε οι «μικροί» που προσπαθούν να επιβιώσουν αποκρύβοντας το ΦΠΑ με τη μη έκδοση αποδείξεων.
Το μερίδιο ευθύνης με οικονομικά στοιχεία υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία όπως λένε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες λειτουργούν ως κεφάλαιο κίνησης.
Η επιχειρηματική κοινότητα λέει ότι η κατηγορία φοροκλοπής του ΦΠΑ λειτουργεί με καθαρά ελληνικά χαρακτηριστικά και προσδιορίζεται ως οιονεί μισθωτή εργασία. Πρόκειται για μικρούς επιχειρηματίες που στην κυριολεξία επιβιώνουν από τη μη απόδοση του ΦΠΑ.
Η φοροδιαφυγή είναι το εργαλείο επιβίωσης για όσους δεν κατάφερνα να εισέλθουν στο δημόσιο τομέα. Η ελληνική κοινωνία μοιράστηκε στους μισθωτούς και στους φοροφυγάδες.
Είναι χαρακτηριστικό και κοινώς αποδεκτό ότι η λογική του αναπτυξιακού προτύπου που επικράτησε στην ελληνική οικονομία εδώ και αρκετές δεκαετίες επέτρεψε τη διαμόρφωση ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων μικρού και πολύ μικρού μεγέθους.
Το ότι το 97% περίπου των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές δεν αποτελεί ιδιομορφία της ελληνικής οικονομίας αφού και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό είναι πάνω από το 95%.
Αυτό ωστόσο που αποτελεί την ελληνική ιδιομορφία είναι ότι πάνω από 30% αυτών των πολύ μικρών επιχειρήσεων συνιστούν αυτό που έχει καταγραφεί ως επιχειρηματικότητα ανάγκης.
Ωστόσο άνθρωποι της αγοράς λένε ότι πρόβλημα της φοροδιαφυγής πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι όμως με τη μέθοδο της ευθανασίας για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης