Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ηχηρή επανεμφάνιση χρηματιστών, μετά από πολύ καιρό - Τι ζητούν για την επανεκκίνηση του Χ.Α.

Ηχηρή επανεμφάνιση χρηματιστών, μετά από πολύ καιρό - Τι ζητούν για την επανεκκίνηση του Χ.Α.
Οι χρηματιστές παρ’ ότι πλήττεται ο κλάδος τους σημαντικά, κρατούν χαμηλούς τόνους, δε βγαίνουν… επιθετικά, ενώ κύριο αίτημά τους είναι το Χ.Α. να λειτουργήσει με ίσους όρους, με ίσες ευκαιρίες για αγοραστές και πωλητές
Μετά από αρκετό καιρό… αφάνειας, αρκετοί χρηματιστές έδωσαν το παρόν στη συνέντευξη τύπου του ΣΜΕΧΑ την Τρίτη 21 Ιουλίου, όπου κατατέθηκαν οι προτάσεις για τους «Όρους και τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών».
Οι χρηματιστές είναι άκρως ανήσυχοι για τα τεκταινόμενα στο χρηματιστήριο και το κλείσιμο της αγοράς για 17 συνεχείς (έως τώρα) ημέρες, κάτι που έχει να γίνει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.
Το κυριότερο δεν είναι ότι έχει κλείσει η αγορά, αλλά ο τρόπος που έκλεισε (κλείσιμο τραπεζών, capital controls), καθώς φαίνεται πως τίποτα δε θα είναι το ίδιο την επόμενη – όπως έρθει αυτή – ημέρα επαναλειτουργίας.
Την Τρίτη λοιπόν πολλοί χρηματιστές έδωσαν το παρόν στη συνέντευξη τύπου του ΣΜΕΧΑ, εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Θυμίζουμε ότι το Χ.Α. έχει ιστορία σχεδόν 140 ετών, και το κλείσιμό του, σε περιόδους... ειρήνης, είναι εξαιρετικά σπάνια όσο και εντελώς ανορθόδοξη εξέλιξη!
Εκφράζονται εύλογοι φόβοι ότι το Χ.Α. όταν ανοίξει, πέρα από τις αναμενόμενους πρόσκαιρους ή όχι κλυδωνισμούς, θα έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος των όγκων και των τζίρων του, καθώς θα μειωθεί απότομα και βίαια το «βάθος» της αγοράς. Και όταν μιλάμε για το Χ.Α., μιλάμε για μια έτσι κι αλλιώς ρηχή – περιφερειακή αγορά.
Οι χρηματιστές εκφράζουν φόβους για τη φυγή των ισχυρότερων εταιρειών από το Χ.Α. και εισαγωγή σε άλλες αγορές για καλύτερη πρόσβαση σε ρευστότητα, ενώ τονίζουν ότι αν ανοίξει με περιορισμούς η αγορά, θα υπάρξουν επιπτώσεις όχι μόνο στις τιμές των εισηγμένων εταιρειών αλλά και στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του ΤΧΣ καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων, δεδομένου ότι πολλά έχουν επενδύσει σε ελληνικές μετοχές.
Οι χρηματιστές πάντως, παρ’ ότι πλήττεται ο κλάδος τους σημαντικά, κρατούν χαμηλούς τόνους, δε βγαίνουν… επιθετικά, ενώ κύριο αίτημά τους είναι το Χ.Α. να λειτουργήσει με ίσους όρους, με ίσες ευκαιρίες για αγοραστές και πωλητές. Οτιδήποτε άλλο θα είναι στρέβλωση.

Σπ. Κυρίτσης (Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ): Καμιά σύγκριση μεταξύ του Χ.Α. και του Χρηματιστηρίου της Κύπρου

Το χρηματιστήριο της Αθήνας πρέπει να ανοίξει με σωστό και δομημένο τρόπο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω απαξίωσης και άλλων εκφυλιστικών φαινομένων προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης στη χθεσινή συνέντευξη τύπου.
«Αν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις θέλουμε να ανοίξει η αγορά είτε αυτή την εβδομάδα, είτε την επόμενη, δεν έχουμε λόγους να κρατάμε το Χ.Α. κλειστό επί μακρόν», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.
Ο κ. Κυρίτσης θεωρεί εντελώς ατυχείς τις συγκρίσεις ορισμένων του Χ.Α. με το ΧΑΚ, το Χρηματιστήριο της Κύπρου που προ διετίες με τα capital controls και τα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία, έκλεισε για κάποιες ημέρες. Τονίζει ότι «καμιά σύγκριση και καμιά συσχέτιση δεν υπάρχει.
Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές αγορές, καθώς το ΧΑΚ είναι ένα χρηματιστήριο μόλις δύο μετοχών, της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.
Προ διετίας, όταν άνοιξε, άνοιξε χωρίς αυτές και ο τζίρος έπεσε κατά 80%.
Το ΧΑΚ είναι μια πολύ μικρή αγορά χωρίς margins και χωρίς άλλα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που εδώ και χρόνια υπάρχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, οπότε καμιά σύγκριση δεν μπορεί να γίνει».
Η απόφαση για επαναλειτουργία του Χ.Α. θα είναι πολιτική, με κύρια ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα είναι προς συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς, ακόμη και η προσωρινή αλλαγή του ωραρίου.

Αλέξ. Πουλαρίκας (Δυναμική ΑΧΕ): «Να γίνει το Χ.Α. μοχλός ανάπτυξης ξανά – Σταδιακή η επάνοδος της ομαλότητας»

Ο επί πολλά χρόνια Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) και πρόεδρος της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ και επί σειρά ετών μέλος του δ.σ. του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Πουλαρίκας, είναι πλέον από τους πιο έμπειρους χρηματιστές.
Στη συνέντευξη Τύπου του ΣΜΕΧΑ, ο κ. Πουλαρίκας αναφέρθηκε στην ανάγκη η στόχευση για το τι χρηματιστήριο θέλουμε, να είναι πιο μακροπρόθεσμη, πέρα από την πρόσφατη, δυσμενή συγκυρία.
Τόνισε ότι «πρώτο μέλημα δεν πρέπει να είναι το άρων άρων άνοιγμα του Χ.Α. έστω και με στρεβλώσεις που θα αλλοιώνουν την πάγια αρχή για δίκαιη μεταχείριση των επενδυτών σε ότι αφορά την προσφορά και τη ζήτηση.
Κύριο μέλημα – μακροπρόθεσμο είναι πως θα γίνει ξανά η αγορά μοχλός ανάπτυξης, με βάθος, όγκους, τζίρους και δυνατότητες για όλους.
Κατά τα λοιπά, ασφαλώς και η αγορά πρέπει να επαναλειτουργήσει ελεύθερα, με τους πωλητές και τους αγοραστές να έχουν τις ίδιες δυνατότητες».
Τέλος, τόνισε ότι ίσως είναι καλύτερα το Χ.Α. να ανοίξει σταδιακά, ίσως με μειωμένο ωράριο, ώστε να προσαρμοστούν τα συστήματα και να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι ακρότητες.

Γ. Περβανάς (Περβανάς ΑΧΕ): «Εύκολα κλείνει, δύσκολα ανοίγει μια αγορά – Απαιτούνται σωστές αποφάσεις»

Ένας από τους παλαιότερους και εμπειρότερους χρηματιστές που παραμένουν εν ενεργεία είναι ο κ. Γιώργος Περβανάς, πρόεδρος της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας και μια από τις πιο ευγενικές παρουσίες στον κλάδο αναμφίβολα.
Ο κ. Περβανάς, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του ΣΜΕΧΑ τόνισε ότι «εμείς θέλουμε μια αγορά εντελώς ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς για κάποιους, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Το χρηματιστήριο είναι προσφορά και ζήτηση, αγορά και πώληση.
Δεν μπορεί να λειτουργήσει αλλιώς ένα χρηματιστήριο.
Είναι πολύ εύκολο να κλείσει ένα χρηματιστήριο, αλλά – όπως διαπιστώνουμε – πολύ δύσκολο να ξεκινήσει καλά και σωστά.
Εμείς λοιπόν επιθυμούμε το ελληνικό χρηματιστήριο να ανοίξει ξανά δίνοντας ίσες ευκαιρίες τόσο σε όσους θέλουν να ρευστοποιήσουν, όσο και σε όσους θέλουν να τοποθετηθούν.
Πρέπει να υπάρξει διευθέτηση για ίσες ευκαιρίες προς όλους τους επενδυτές, Ελλήνων και ξένων», τόνισε ο κ. Περβανάς.

Βαγγέλης Χαρατσής (Beta AXE): «Υπάρχει κίνδυνος φυγής εταιρειών στο εξωτερικό»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής εκφράζει φόβους ότι οι τελευταίες μεγάλες εταιρείες του Χ.Α. ίσως αναζητήσουν στο εξωτερικό χρηματιστηριακή «στέγη».
Σε παρέμβασή του στη συνέντευξη τύπου του ΣΜΕΧΑ την Τρίτη, ο κ. Χαρατσής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο φυγής και των υπολοίπων – λιγοστών – «μεγάλων» εισηγμένων από το ελληνικό χρηματιστήριο σε αναζήτηση άλλων, πιο ισχυρών χρηματιστηρίων.
Ο λόγος που αρκετές εταιρείες βλέπουν το εξωτερικό είναι ότι οι κάνουλες χρηματοδότησης είναι ανοικτές και οι δυνατότητες να αναζητήσουν «φθηνά» κεφάλαια ασύγκριτα μεγαλύτερες. Ο κ. Χαρατσής τόνισε ότι υπάρχουν έτσι κι αλλιώς ισχυρές διεθνοποιημένες εισηγμένες που ουσιαστικά βρίσκονται ήδη στις ξένες αγορές, σε επιχειρηματικό επίπεδο. Υπάρχει λοιπόν σοβαρός κίνδυνος – μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Χ.Α. – οι εταιρείες αυτές να αναζητήσουν «στέγη» σε διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με μεγαλύτερο βάθος».

Ν. Χρυσοχοΐδης (Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ): «Μικρό το πλήγμα στις καταθέσεις των τραπεζών από το άνοιγμα του Χ.Α.»

Η εταιρεία Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς διοικείται πλέον από την Τρίτη γενιά της οικογένειας που ξεκίνησε το τη χρηματιστηριακή ενασχόληση το μακρινό 1928, υπό τον Νικόλαο Χρυσοχοΐδη!
Σήμερα η εταιρεία διοικείται από τον εγγονό του ιδρυτή, από τον κ. Νίκο Χρυσοχοΐδη που εκτός από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι και μέλος του δ.σ. του ΣΜΕΧΑ.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης συντάχθηκε με τους υπόλοιπους συναδέλφους του σε σχέση με την εύρυθμη – κατά τον δυνατόν – επανέναρξη συναλλαγών στο Χ.Α.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν είναι δική μας δουλειά να κανονίσουμε τα τεχνικά ζητήματα του τρόπου επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε ότι αφορά ωράρια, όρια διακύμανσης κ.λπ.».
Επίσης, καθώς οι αρχές φοβούνται περαιτέρω «στέγνωμα» των καταθέσεων και των υπό χρήση κεφαλαίων των τραπεζών αν οι Έλληνες έχουν πλήρη ελευθερία για αγορές στο Χ.Α. και «φυγή» των κεφαλαίων αυτών – μέσω των ξένων – στο εξωτερικό, ο κ. Χρυσοχοίδης έκανε έναν πρόχειρο απολογισμό των τζίρων, ώστε να δείξει ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί.
Κάνοντας μια προσέγγιση σε σχέση με τη ζημιά και τους μειωμένους τζίρους στο Χ.Α. μετά την περιπέτεια της διακοπής, τόνισε ότι ασφαλώς θα υπάρξει μεγάλη πτώση συναλλαγών.
Τόνισε ότι αν αγο
ράζουν οι Έλληνες και πουλάνε οι ξένοι, ασφαλώς και θα δημιουργηθεί μεγάλη ανισορροπία.
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο Χ.Α. το 2015 είναι πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, με τα 70 εκατ. περίπου να γίνονται από ξένους και τα υπόλοιπα 30 εκατ. από εγχώριους κωδικούς.
Άρα, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αν υποθέσουμε ότι το ήμισυ των 30 εκατ. ευρώ των Ελλήνων είναι αγορές, ήτοι 15 εκατ. ευρώ, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι συνολικές κινήσεις που μπορεί να γίνουν από Έλληνες επενδυτές θα φτάσουν στα 6-7 εκατ. ευρώ ημερησίως. Και αυτά, σύμφωνα με ότι ίσχυε πριν κλείσει το Χ.Α., καθώς τώρα θα είναι πεσμένες οι συναλλαγές.
Άρα, το συμπέρασμα του κ. Χρυσοχοΐδη είναι ότι οι απώλειες για τις τράπεζες, από καταθέσεις κ.λπ. δεν θα είναι μεγάλες, ώστε αυτό να θεωρηθεί ανάχωμα και ισχυρή επίπτωση της αγοράς στο σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης