Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Άνοιξε η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των χωρών BRICS (NDB) - Χαιρετίζει τη λειτουργία της ο κινέζος ΥΠΟΙΚ

Άνοιξε η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των χωρών BRICS (NDB) - Χαιρετίζει τη λειτουργία της ο κινέζος ΥΠΟΙΚ
«Η NDB είναι ένα νέο μέλος και εταίρος στο σύστημα παγκόσμιας ανάπτυξης, δεν θα υπονομεύσει τις ήδη υπάρχουσες τράπεζες» τόνισε ο Lou Jiwei
Το άνοιγμα της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB) των χωρών BRICS, δηλαδή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής - χαιρέτισε σήμερα Τρίτη 21 Ιουλίου ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Lou Jiwei, κατά την τελετή έναρξης λειτουργίας της στη Σανγκάη.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η τράπεζα έχει αρχικό κεφάλαιο 50 δισ. δολαρίων, το οποίο σταδιακά θα αυξηθεί σε 100 δισ. δολάρια.
Ο Lou Jiwei εκτίμησε ότι η NBD θα βοηθήσει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών.
Μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, χωρίς όμως να υπονομεύσει τους ρόλους των υφιστάμενων τραπεζών, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας, διευκρίνισε ο Lou.
«Η στήριξη της NDB για την κατασκευή υποδομών θα μειώσει αποτελεσματικά τη στενότητα που περιορίζει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες επί μακρόν και θα στηρίξει την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των οικονομιών τους», δήλωσε ακόμη ο κινέζος υπουργός, για να προσθέσει:
«Η NDB είναι ένα νέο μέλος και εταίρος στο σύστημα παγκόσμιας ανάπτυξης».
Να σημειωθεί ότι αν και στις χώρες BRICS αντιστοιχεί περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας, αυτές και οι γείτονές τους εξαρτούνταν για πολύ καιρό από δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, καθώς και της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που τελεί υπό την καθοδήγηση της Ιαπωνίας.
Η Κίνα ηγείται, επίσης, της δημιουργίας της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων σε Υποδομές (AIIB) με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων.
Η τράπεζα των BRICS θα συνεργάζεται με την AIIB, δήλωσε ο Πρόεδρος της, ο Kundapur Vaman Kamath, σημειώνοντας ότι θα αναζητά λύσεις για επιτόπου χρηματοδότηση, όπως την πρόσβαση σε αγορές χρήματος και κεφαλαίων στις χώρες BRICS.
«Θα είμαστε ανοικτοί όσον αφορά τα μέσα που θα χρησιμοποιούμε για τη χρηματοδότηση των έργων», σημείωσε ο Kamath.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης