Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis: H E.E. θα μπλοκάρει τη βοήθεια στην Ελλάδα αν καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Dombrovskis: H E.E. θα μπλοκάρει τη βοήθεια στην Ελλάδα αν καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην ανάπτυξη μόνον όταν επιστρέψουν η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση των νομοσχεδίων για μεταρρυθμίσεις κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» προειδοποίησε ότι «στη χειρότερη περίπτωση» η Ε.Ε. θα παρακρατήσει την πληρωμή πόρων προς την Ελλάδα, αν η Αθήνα δφεν τηρήσει τη συμφωνία και δεν αποπληρώσει το έκτακτο δάνειο.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα, σημείωσε ότι θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, αλλά υπεραμύνθηκε της απόφασης να χορηγηθεί στη χώρα πρόγραμμα - «γέφυρα», παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει περάσει από την Βουλή ολόκληρο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Όπως σημείωσε, ήταν σημαντικό «ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε στάση πληρωμών».
Ο Vladis Dombrovskis επισήμανε ακόμη ότι «τους τελευταίους μήνες χάθηκε πολλή εμπιστοσύνη, η οποία πρέπει τώρα να αποκατασταθεί» και πρόσθεσε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, «αυτό θα αποτελεί σημαντικό βήμα».
Τόνισε ακόμη ότι μόνον όταν επιστρέψουν η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη «μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει και πάλι προς την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εμπιστοσύνη κυρίως στους πιο ευάλωτους κοινωνικά», ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός «Grexit» υπογράμμισε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».
«Στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες όλες οι χώρες - μέλη (σ.σ. της Ευρωζώνης) απέδειξαν ότι κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο.
»Αντίθετα, θα δείξουμε μόνο αλληλεγγύη αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων και υιοθετήσει με νόμους τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί», τόνισε.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι με την τακτική των καθυστερήσεων που ακολουθούσε έως τώρα στις διαπραγματεύσεις είναι υπεύθυνη για την αύξηση του κόστους του τρίτου πακέτου βοήθειας στα 86 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις «έβλαψαν την ελληνική οικονομία και οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών. Όλα αυτά ανέβασαν το κόστος».
Σε διάστημα λίγων μηνών η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση, το τραπεζικό της σύστημα σχεδόν κατέρρευσε και το ελληνικό κράτος άφησε πολλούς λογαριασμούς απλήρωτους, υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας ότι η κατάσταση άλλαξε δραματικά σε πολύ μικρό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης