Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Ποιος θα πληρώσει το νέο δάνειο της Ελλάδας ύψους 86 δισ. - Στερεύουν οι πηγές χρηματοδότησης

FT: Ποιος θα πληρώσει το νέο δάνειο της Ελλάδας ύψους 86 δισ. - Στερεύουν οι πηγές χρηματοδότησης
Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι το εξής: Πως σχεδιάζουν οι δανειστές της Ελλάδας να πληρώσουν για το νέο δάνειο προς τη χώρα.
"Ποιος θα πληρώσει για το νέο δάνειο της Ελλάδας ύψους 86 δισ. ευρώ;", είναι το εύλογο ερώτημα που θέτουν οι Financial Times, λίγες ώρες μετά την έγκριση, από πλευράς ESM, του νέου πλήρους χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας, τριετούς διάρκειας και ύψους 86 δισ. ευρώ.
Μετά τις σχετικές εγκρίσεις, ξεκινάει και επισήμως νέος γύρος διαπραγμάτευσης με στόχο την πλήρη συμφωνία για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ.
Αυτό που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι το εξής: Πως σχεδιάζουν οι δανειστές της Ελλάδας να πληρώσουν για το νέο δάνειο προς τη χώρα.
Ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, δήλωσε πως από τα 86 δισ. ευρώ του συνόλου του δανείου, ένα ποσό της τάξης των 50 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον ESM.
Aυτόματα αυτό σημαίνει πως ένα ποσό της τάξης των 36 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθει από άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης είναι το ΔΝΤ, το οποίο έχει ήδη συνάψει πενταετή συμφωνία με την Ελλάδα για χορήγηση συνολικού ποσού 28 δισ. ευρώ.
Από αυτά τα 11,6 δισ. ευρώ έχουν ήδη χορηγηθεί, οπότε από το ΔΝΤ απομένουν ακόμη 16,4 δισ. ευρώ.
Όμως τα τελευταία 24ωρα το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν πραγματοποιηθεί μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Oι πιέσεις και οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του ΔΝΤ είναι τεράστιες και για τον λόγο αυτόν, κανείς δεν γνωρίζει πόσα τελικά κεφάλαια μπορεί να διαθέσει στην Ελλάδα το Ταμείο.
Σε πρόσφατη έκθεσή της για την Ελλάδα, η Κομισιόν περιγράφει ως εξής τις πηγές άντλησης χρηματοδότησης από την Ελλάδα:


Τα δύο νούμερα που έχουν τονιστεί στον ανωτέρω πίνακα αφορούν τους στόχους για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και τους στόχους για την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.
Πρόκειται για δύο τομείς που οι δανειστές προσδοκούν πως αν αναλάβει δράση η Ελλάδα, μπορεί να αποδώσει η προσπάθεια.
Πόσα μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί.
Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι ένας στόχος που συχνά αναθεωρείται.
Ειδικά τώρα που κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει πόση ζημιά έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία από την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls.
H Koμισιόν προβλέπει ύφεση μεταξύ -2 και -4% για το 2015 και μεταξύ -0,5% και -1,75% για το 2016.
Aνεξάρτητα όμως από όλα τα ανωτέρω, η Κομισιόν προβλέπει ακόμη πως η Ελλάδα μπορεί να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Kανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποφανθεί εάν πρόκειται για στόχο ρεαλιστικό ή όχι, επίσης λόγω του άγνωστου μεγέθους της ζημιάς που έχει προκληθεί στην οικονομία.
Άγνωστο παραμένει και το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι προβλέπουν 25 δισ. ευρώ, καθώς η αλήθεια θα αποδειχθεί μόνο μετά τη διεξαγωγή του νέου γύρου stress tests το φθινόπωρο.
Eάν ληφθούν υπόψιν στο σύνολό τους οι τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται στα 90,2 δισ. ευρώ.
Εάν όμως επιτευχθούν οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις(έσοδα 2,5 δισ.) και τα πρωτογενή πλεονάσματα (εξοικονόμηση 6 δισ.), αυτόματα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας περιορίζονται στα 81,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα τα 7,7 δισ. ευρώ που αφορούν στα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει στα χαρτοφυλάκιά της.
Επομένως, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των 81,7 δισ. ευρώ μειώνονται στα 74 δισ. ευρώ.
Eάν από τα 74 δισ. ευρώ, τα 50 δισ. ευρώ προέλθουν από τον ESM, τότε τα υπόλοιπα 24 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από το ΔΝΤ.
Πέραν των 50 δισ. ευρώ του ESM, κανείς στην ουσία δεν γνωρίζει από που θα βρεθούν τα υπολειπόμενα 24 δισ. ευρώ και αυτή είναι η αλήθεια, καταλήγουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 17 Ιουλίου του 2015 ώρα 23:11

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης