Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η ελληνική κρίση αποκάλυψε τα βαθιά ιδεολογικά ρήγματα της Ευρωζώνης

FT: Η ελληνική κρίση αποκάλυψε τα βαθιά ιδεολογικά ρήγματα της Ευρωζώνης
Τα υπό διαμόρφωση ιδεολογικά μέτωπα της Ευρώπης, τα οποία συσπειρώνονται στα πρόσωπα των Francois Hollande και της Angela Merkel.
Η ελληνική κρίση έχει εκθέσει με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο τα βαθιά πολιτικά ρήγματα της Ευρωζώνης, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, παραθέτοντας τα υπό διαμόρφωση ιδεολογικά μέτωπα της Ευρώπης, τα οποία συσπειρώνονται στα πρόσωπα των Francois Hollande και της Angela Merkel.
Από την μία πλευρά, αναφέρει το δημοσίευμα, η Γαλλία επιθυμία μία αλληλέγγυα και συνεργάσιμη ένωση, στην οποία οι ισχυροί θα στηρίζουν τους αδύναμους, με επίκεντρο τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και εν μέρει τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Στον αντίποδα, η Γερμανία επιθυμεί μία Ευρωζώνη με σκληρούς κανόνες, όπου οι αδύναμες οικονομίες θα υπόκεινται σε συνεχούς ελέγχους, με την επιβολή κυρώσεων να συνιστά ένα σύνηθες «μέτρο» για την αποφυγή κρίσεων, ανάλογης της ελληνικής.

Η στάση έναντι του ελληνικού ζητήματος

Γερμανία
Το Βερολίνο έχει επιδείξει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην επιλογή του Grexit, ως πιθανής εναλλακτικής λύσης.
Η Merkel άλλωστε, έχει υποστηρίξει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ – αλλά όχι με κάθε κόστος.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Καγκελάριος φοβάται ότι το Grexit θα πλήξει την ενότητα της Ευρωζώνης και τη διεθνή της φήμης, υπονομεύοντας τη σταθερότητα των Βαλκανίων.
Όμως, ταυτόχρονα συμφωνεί και με τον Schaeuble, ο οποίος υποστηρίζει ότι η παραμονή μίας προβληματικής χώρας όπως η Ελλάδα, πλήττει την εικόνα της Ευρώπης.
Η Merkel ωστόσο, οφείλει να λάβει υπόψη της και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, που απορρέουν από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όπως και επίσης, και τις έντονες επιφυλάξεις των στελεχών του CDU/CSU ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Γαλλία
Για αρκετούς μήνες, ο Hollande παρουσιαζόταν ως ο μεσάζοντας μεταξύ της Merkel και του Τσίπρα.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες έχει μετατοπιστεί προς το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, παρέχοντας την απαιτούμενη βοήθεια στην κυβέρνηση της Αθήνας.
Αυτή η μεταστροφή έχει επαναφέρει στην επιφάνεια το διευρυμένο ιδεολογικό κενό μεταξύ του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Νότος και Ιρλανδία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας εκτιμά ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να κερδίσει τη «μάχη» με τις Βρυξέλλες, τότε ο εγχώριος αντίπαλος – το Podemos – θα υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα.
Όμως, σε αντίθεση με την Γερμανία, τόσο η Μαδρίτη όσο και η Ρώμη υιοθετούν μία μετριοπαθή στάση έναντι της Ελλάδας, με την Ιταλία μάλιστα να αναδεικνύεται σε πολύτιμο σύμμαχο της Αθήνας.
Όσον αφορά την Ιρλανδία, η κοινή εμπειρία της κρίσης και των μνημονίων έχει οδηγήσει το Δουβλίνο σε μία ήπια στάση έναντι της Ελλάδας.

Οι υπόλοιποι
Μία ομάδα μικρότερων χωρών - από το Βέλγιο και την Φινλανδία έως την Σλοβακία – υιοθετεί μία αρκετά σκληρή στάση, φλερτάροντας ακόμη και με την ιδέα του Grexit.
Εξαπολύουν διαρκείς επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, υποκύπτοντας στις εγχώριες πολιτικές πιέσεις.
Οι χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, οι οποίες είναι μεταξύ των πλέον φτωχών στην Ευρωζώνη, αντιδρούν στην απείθεια της Ελλάδας να αναμορφώσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα, την ώρα όπου στη Λιθουανία, η μέση σύνταξη ισούται με το 50% της μέσης σύνταξης στην Ελλάδα!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης