Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Δύσκολη η διαπραγμάτευση, είμαι κατά του haircut στο χρέος - Dijsselbloem: Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας

Schaeuble: Δύσκολη η διαπραγμάτευση, είμαι κατά του haircut στο χρέος - Dijsselbloem: Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας
«Θα είναι μία δύσκολη συνεδρίαση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», σύμφωνα με τον Dijsselbloem
(upd6) Σε κλίμα δυσπιστίας για την Ελλάδα φαίνεται ότι θα διεξαχθεί το κρίσιμο Eurogroup, καθώς με δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι αξιωματούχου θέτουν ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπίστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ διαφοροποιούνται στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, τόνισε πως θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση, καθιστώντας σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση διατηρή άκαμπτη τη στάση της κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, απηχώντας τις δηλώσεις πολλών αξιωματούχων, έθεσε ευθέως ζήτημα εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ο επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, αναφέρθηκε στην ουσία των μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζοντάς τες «κλειδί» για την θετική έκβαση.

Schaeuble: Εξαιρετικά δύσκολες οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα – Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα – Καταστροφή οι τελευταίοι μήνες


Εξαιρετικά δύσκολες χαρακτήρισε τις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, σε αντίθεση με το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν βλέπω πόσο εύκολα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα», δήλωσε ο Schaeuble, υποβαθμίζοντας τις προσδοκίες για συμφωνία.
«Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους
Έχουμε να κάνουμε με τα χρηματοδοτικά κενά.
Τώρα μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα.
Πρέπει να βρούμε τρόπο πως οι προτάσεις της Ελλάδας θα γίνουν νόμοι», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
«Αυτό το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να φτάσουμε σε μια απόφαση.
Θα δούμε τι απόφαση θα ληφθεί», σημείωσε ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας.
«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κατάσταση που ενώ ήταν ελπιδοφόρα, καταστράφηκε με φοβερούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες».
Οι αριθμοί είναι πολύ κακοί, όπως και η εμπιστοσύνη, σημείωσε ο Schaeuble.

Dijsselbloem: Υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης – Να δείξει ότι θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις

Ζήτημα εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για την Ελλάδα, ενώ ο Pierre Moscovici τόνισε ότι το κλειδί για τη συμφωνία είναι οι μεταρρυθμίσεις.
Ειδικότερα, «υπάρχει ζήτημα τόσο στο περιεχόμενο των προτάσεων, όσο και εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά, διερωτώμενος «πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει την συμφωνία;».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «θα είναι μία δύσκολη συνεδρίαση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη
Παράλληλα, σχολίασε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πρόθυμη να ακούσει τους υπουργούς και τους Θεσμούς, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στην πρότασή της.

Moscovici: Οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την επίτευξη της συμφωνίας - Θα συζητηθεί το χρέος

Νωρίτερα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Pierre Moscovici, σχολίασε, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, πως «οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.
Όλα θα εξαρτηθούν από τις μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν τη βάση για τις διαπραγματεύσεις ενός νέου προγράμματος.
Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης και του προγράμματος που έχει προτείνει, σχολιάζοντας πως πρέπει να αξιολογηθεί.
Ο ίδιος ανέφερε πως θα παρουσιάσει την ανάλυση της βιωσιμότητας του προγράμματος στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), προσθέτοντας ότι αναμένεται να παρουσιαστεί πρόταση και για το ελληνικό χρέος.
Τέλος, χαρακτήρισε «σημαντική» την σημερινή ημέρα για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη, σχολιάζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε σημαντικές κινήσεις.
«Η ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη στις ελληνικές προτάσεις τους δίνουν πολιτική ισχύ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Lagarde (ΔΝΤ): Ελπίζω ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα

Αισιόδοξη εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κατά την προσέλευσή της στην καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα», τόνισε η Lagarde.
H παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά στο ζήτημα τις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Euro Working Group ενέκρινε την ελληνική πρόταση, γεγονός που στρέφει πλέον όλα τα βλέμματα στο Eurogroup.
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει και η εισήγηση των θεσμών, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη γερμανική εφημερίδα FAZ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι θεσμοί αν και χαρακτηρίζουν θετική ως βάση διαπραγμάτευσης την πρόταση που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζουν πως απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις και προειδοποιούν πως η διαδικασία για τη συμφωνία δεν έχει τελειώσει.

Sapin (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε σημαντική πολιτική βούληση – Δεν είναι ταμπού το θέμα του χρέους

Την θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε σημαντική πολιτική βούληση με την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή προκειμένου να λάβει εξουσιοδότηση για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin.
«Οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια καλή βάση για να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Sapin, ο οποίος αφού υπογράμμισε πως οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα είναι απαιτητικές, τόνισε ότι καθοριστικός παράγοντες για όλες τις περαιτέρω εξελίξεις είναι η εμπιστοσύνη.
«Η εμπιστοσύνη είναι ένα σημαντικό στοιχείο εάν θέλουμε μια συμφωνία» τόνισε ο Sapin, αναφέροντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της.
«Το Eurogroup πρέπει να δείξει ότι, εάν υπάρχει εμπιστοσύνη, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στήριξη στην Ελλάδα» είπε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.
«Ο κ.Τσίπρας είπε ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις θα ψηφιστούν στην Βουλή από την ερχόμενη εβδομάδα.
Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να οικοδομήσεις εμπιστοσύνη» υποστήριξε ο Sapin, τονίζοντας ότι και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις έδιναν υποσχέσεις αλλά δεν τις τηρούσαν.
Όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους, ο Sapin είπε πως το χρέος δεν είναι θέμα ταμπού, τονίζοντας ότι δεν μιλάμε για ονομαστική μείωση του χρέους, μια και είναι κόκκινη γραμμή για πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Dombrovskis: Σημειώνεται πρόοδος – Οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι στα πλαίσια των Θεσμών

Είναι φανερό σε όλους ότι σημειώνεται πρόοδος, τόνισε προσερχόμενος στο καθοριστικό για την Ελλάδα έκτακτο Eurogroup, ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι εν πολλοίς οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι στα πλαίσια που έχουν τεθεί .
Παράλληλα, τόνισε πως είναι φανερή η επιθυμία της ελληνικής πλευράς να υπάρξει συμφωνία, ωστόσο «υπάρχουν ακόμα ζητήματα και ανησυχίες, που πρέπει να συζητηθούν».
Ο ίδιος σχολίασε πως στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να αποφασιστεί το αν θα δοθεί το πράσινο φως στους Θεσμούς, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης που έχει ζητήσει η Ελλάδα από τον ESM.

Schelling (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Χρειαζόμαστε εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν

Το ζήτημα της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jorg Schelling.
Ειδικότερα, τόνισε πως «το πρόβλημα με το ελληνικό πρόγραμμα είναι η υλοποίησή του», τονίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν αποφασιστεί, για παράδειγμα, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκαν.
«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών.
Στη συνέχεια τόνισε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα.
Παράλληλα, σχολίασε ότι πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένες από τις πτυχές της ελληνικής πρότασης πριν ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί δάνειο περίπου 70 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι το νέο πρόγραμμα της χώρας θα την οδηγήσει στις αγορές μετά από τρία χρόνια.

Wiebes (Ολλανδία): Πιο αδύναμο από ότι αναμενόταν το ελληνικό πρόγραμμα - Σοβαρή ανησυχία για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε ο Eric Wiebes, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Το ελληνικό σχέδιο είναι πιο αδύναμο από ότι αναμενόταν.
Υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης», τόνισε.
Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα μπροστά, ωστόσο οι θεσμοί ασκούν κριτική στο σχέδιο, καθώς λείπουν κάποιες διευκρινίσεις.

Noonan (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις – Χρειάζονται επιπλέον μέτρα

Την θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, M. Noonan προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Για να κτιστεί εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση καλό είναι τα μέτρα να νομοθετηθούν από την ελληνική Βουλή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες» υπογράμμισε ο Noonan, τονίζοντας ότι χρειάζεται ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο ΥΠΟΙΚ της Ιρλανδίας αφού υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα προκάλεσε ζημιά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, τόνισε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος εξαρτάται κυρίως από το εάν το πρόγραμμα αυτό είναι επαρκές για να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.
«Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα» τόνισε ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ.

Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η Κύπρος είναι έτοιμη να υπερασπιστεί με όλες τις δυνάμεις της το αίτημα της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπ. Οικονομικών της Κύπρου, απηύθυνε έκκληση να μην επικρατήσει ο λαϊκισμός και τα άκρα και να παραμεριστεί το συναίσθημα.

Scicluna (ΥΠΟΙΚ Μάλτας): Το θέμα με την Ελλάδα πρέπει να λυθεί σήμερα - Κόντρα στο δημοψήφισμα το ελληνικό πρόγραμμα

Το θέμα με την Ελλάδα πρέπει να λυθεί σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scicluna, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως τόνισε, το ελληνικό πρόγραμμα είναι κόντρα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
«Κάποιες χώρες εεκφράζουν τον σκεπτικισμό τους, κάποιες άλλες όχι», τόνισε ο υπ. Οικονομικών της Μάλτας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε σχέση με την προηγούμενη φορά.

Padoan (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Στόχος να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα, όχι η συμφωνία

Στόχος του σημερινού (11/7) Eurogroup είναι να αξιολογήσουμε αν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα και όχι να επιτευχθεί συμφωνία, τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Pier Carlo Padoan.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, υπογράμμισε πως «απόψε οι διαπραγματεύσεις ξεκινάνε», καθώς στόχος των ευρωπαίων υπουργών είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.
«Βρισκόμαστε εδώ, με ανοιχτό μυαλό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Padoan.

Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Φοβάμαι ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν αρκούν για ένα τρίτο πρόγραμμα

Τις επιφυλάξεις του για το αν επαρκούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ένα τρίτο πρόγραμμα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir.
«Οι ελληνικές προτάσεις θα επαρκούσαν για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι αρκετές για τρίτο πρόγραμμα», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε.

Gramegna (Λουξεμβούργο): Πρέπει να βρούμε τρόπο πως οι προτάσεις της Ελλάδας θα γίνουν νόμοι

Η ελληνική πρόταση δεν απέχει πολύ από αυτά που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, τονίζοντας ότι πρέπει να βρούμε τρόπο πως οι προτάσεις της Ελλάδας θα γίνουν νόμοι.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια με τη διαχείριση του χρέους.
Το αν όμως καταλήξουμε σε συμφωνία είναι ένα άλλο θέμα, πρόσθεσε ο Gramegna.

Mramor (ΥΠΟΙΚ Σλοβενίας): Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα αλλά υπάρχουν πιθανότητες

Yπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα επί των ελληνικών προτάσεων. τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Mramor.
"Yπάρχουν όμως πιθανότητες", έσπευσε να τονίσει.

De Guindos (ΥΠΟΙΚ Ισπανίας): Το δημοψήφισμα δεν ενίσχυσε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της Ελλάδας

«Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σίγουρα δεν ενίσχυσε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos.
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ χαμηλή, οπότε θα δούμε», ενώ υπογράμμισε πως «εύχομαι να μην συμβεί το Grexit».
Όλοι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας, ανέφερε έπειτα, ωστόσο πρέπει να συζητήσουμε πάνω στην αξιολόγηση των Θεσμών για την ελληνική πρόταση.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «η ελληνική πρόταση αποτελεί απλώς μια λίστα με προαπαιτούμενα και ότι ένα νέο μνημόνιο θα πρέπει να συνταχθεί αν οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν».

(Πρώτη Ενημέρωση: Σάββατο 11 Ιουλίου, 14:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης