Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικά διαχειρίσιμη η επόμενη ημέρα της συμφωνίας για τον Τσίπρα, ακόμα και εάν υπάρξουν «απώλειες» στο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικά διαχειρίσιμη η επόμενη ημέρα της συμφωνίας για τον Τσίπρα, ακόμα και εάν υπάρξουν «απώλειες» στο ΣΥΡΙΖΑ
Στο πλευρό του πρωθυπουργού η πλειοψηφία των πολιτών και η κοινή λογική…
Η υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές, όσο επαχθής και αν είναι λόγω των σκληρών μέτρων που θα περιλαμβάνει, είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η συμφωνία αυτή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μια και πολλοί βουλευτές – κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ – αντιδρούν σθεναρά στην ιδέα ενός ακόμα σκληρού μνημονίου με μέτρα λιτότητας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν στη Βουλή.
Η κατάσταση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδιέξοδη για τον κ.Τσίπρα.
Και όμως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να διαχειριστεί πολιτικά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας.
Πρώτα από όλα η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, έστω και με τις ψήφους βουλευτών από άλλα πολιτικά κόμματα.
Δεύτερον, η κοινωνία, η οποία τάσσεται συντριπτικά υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και στην ΕΕ, έχει αντιληφθεί ότι η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα των σκληρών διαπραγματεύσεων που έκανε τους τελευταίους έξι μήνες η κυβέρνηση.
Γίνεται αντιληπτό δηλαδή σε όλους ποια είναι τα όρια της διαπραγμάτευσης και μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι ελληνικές θέσεις, χωρίς να παραβιαστεί η εθνική κόκκινη γραμμή που είναι η παραμονή στην Ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Τρίτον, οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι εναλλακτικές λύσεις πέραν της Ευρώπης (π.χ. Κίνα, Ρωσία, κοκ) δεν υπάρχουν.
Άρα οι ψευδαισθήσεις αυτού του είδους ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.
Τέταρτον, ο διαχωρισμός μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών έχει περάσει και αυτός στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…
Το μνημόνιο προβάλλει πλέον – στη συνείδηση των περισσότερων πολιτών - ως ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει προκειμένου η χώρα να βγει οριστικά από την κρίση.
Με την υποβολή των προτάσεων στους θεσμούς, η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο κ.Τσίπρας πήραν την ευθύνη και τις αποφάσεις τους, σεβόμενοι τη λαϊκή εντολή.
Μένει να φανεί τα επόμενα 24ωρα τι θα πράξουν στη Βουλή και οι βουλευτές της κυβέρνησης, και ιδίως εκείνοι που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το να εμμείνουν στη θέση τους περί ρήξης, πηγαίνοντας κόντρα στις αποφάσεις του πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι δημιουργεί μείζον ζήτημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Για παράδειγμα πώς μπορεί να παραμείνει υπουργός ο κ.Λαφαζάνης, αν αντιταχθεί στη συμφωνία που φέρνει προς ψήφιση ο Τσίπρας;
Η ώρα των τελικών αποφάσεων έφτασε και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ότι εξελίξεις και αν δρομολογηθούν, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός παραμένει απόλυτος κυρίαρχος στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, μια και «παίζει» χωρίς αντίπαλο έχοντας παράλληλα στο πλευρό του την πλειοψηφία των πολιτών.
Η επιλογή του να επιδιώξει τη συμφωνία και να διατηρήσει την χώρα στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ του δίνει ακόμα περισσότερα ερείσματα στην κοινωνία.
Και περισσότερες ευκαιρίες για να αρχίσει να υλοποιεί μέρος αυτών που έχει υποσχεθεί απέναντι στον ελληνικό λαό (π.χ. πάταξη διαφθοράς και διαπλοκής, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, κοκ).
Εάν σε αυτήν την πορεία θα συνεχίσει συντεταγμένα ο ΣΥΡΙΖΑ ή με «απώλειες» μένει να φανεί…

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης