Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Ένα βήμα πριν την κατάρρευση οι ελληνικές τράπεζες – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

FT: Ένα βήμα πριν την κατάρρευση οι ελληνικές τράπεζες – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Ο ρυθμός εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 100 εκ. ευρώ ημερησίως
Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τους Financial Times, την ώρα όπου η Ελλάδα την Δευτέρα πιθανώς θα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές της Αθήνας, τις οποίες επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, ο ρυθμός εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 100 εκ. ευρώ ημερησίως.
«Την Δευτέρα δεν θα υπάρχουν χρήματα στα ATM, εάν η ΕΚΤ δεν συναινέσει στην αύξηση της ρευστότητας» σημειώνει η ίδια πηγή.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, δίχως συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να «τυπώσει» νέο νόμισμα, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες.
«Δεν έχουμε καμία επιλογή» τονίζει κορυφαίος τραπεζίτης, μιλώντας στους Financial Times.
Eάν δεν υπάρξει αύξηση του ELA, συνεχίζει χαρακτηριστικά, οι τράπεζες θα πρέπει να τεθούν υπό εκκαθάριση και να κλείσουν κατευθείαν.
Σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, υπάρχει ελάχιστη έως και μηδενική προετοιμασία για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Γι’ αυτό το λόγο, ήδη οι τράπεζες επαναξιολογούν τα σχέδιά τους ώστε να διασφαλίσουν μέρος της χρηματοδότησής τους.
Ορισμένες μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης των θυγατρικών τους σε Τουρκία, Κύπρο και Ανατολική Ευρώπη.
Στο σενάριο της εκκαθάρισης, το πρώτο βήμα είναι το «κούρεμα» των ομολογιούχων και των μετόχων.
Μία τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα αποδώσει καρπούς, ύψους 30 δισ. ευρώ.
Εάν αυτά τα χρήματα δεν καταστούν επαρκή, τότε σε δεύτερο πλάνο, θα εξεταστεί η δυνατότητα «κουρέματος» των καταθετών, στα πλαίσια του κυπριακού μοντέλου.
Όμως, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται μόλις σε 30 δισ. ευρώ.
Επομένως, καταλήγουν οι Financial Times, πιθανώς να εξεταστεί η επιβολή κουρέματος καταθέσεων ακόμη και κάτω των 100.000 ευρώ, κάτι το οποίο βέβαια, απαγορεύεται ρητά από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

(Πρώτη ενημέρωση 10 Ιουλίου 2015, 07:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης