Τελευταία Νέα
Πολιτική

Oι πολιτικές κινήσεις Τσίπρα στο Ναι και στο ΟΧΙ - Με ΝΑΙ παραιτείται η κυβέρνηση με ΟΧΙ συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής

Oι πολιτικές κινήσεις Τσίπρα στο Ναι και στο ΟΧΙ - Με ΝΑΙ παραιτείται η κυβέρνηση με ΟΧΙ συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής
Ποιοι οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου που θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και της χώρας
Τις πολιτικές κινήσεις που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος σχεδιάζει ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του οι οποίοι σε αλλεπάλληλες συσκέψεις κατέστρωσαν τα σχέδια τους τόσο για το «ναι» όσο και για το «όχι».
Και παρά τα σενάρια περί απόσυρσης της κάλπης του δημοψηφίσματος τα οποία διακινήθηκαν και στηρίχθηκαν ακόμα και από στελέχη της κυβέρνησης που τάχθηκαν υπέρ της αποδοχής του τελεσιγράφου των δανειστών για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς επιμένουν στη διεξαγωγή του εντάσσοντας τη διαδικασία στα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης.

Το σενάριο του ΝΑΙ

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του υπό το βάρος των εξελίξεων και με ορθάνοιχτη την απειλή της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και της κοινωνικής αναταραχής δεν αποκλείουν - έως βλέπουν και αρκετά πιθανό - το «ναι» να υπερισχύσει τελικά στην κάλπη της Κυριακής.
Το σχέδιο πολιτικής διαχείρισης του «ναι» συζητήθηκε εκτενώς, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει στους συνεργάτες του ότι «η απόφαση του ελληνικού λαού θα είναι ο μόνος οδηγός για τις αποφάσεις του και αυτό θα γίνει ακόμα ποιο καθαρό από το βράδυ της Κυριακής όταν το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι ασφαλές σε ποσοστό».
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που μετείχε στις συσκέψεις για την πολιτική διαχείριση της επόμενης μέρας επαναλάμβανε τη δήλωση του πρωθυπουργού στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη στη κρατική τηλεόραση σημειώνοντας ότι μόνο τυχαία δεν ήταν.
«Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν ο λαός επιλέξει «ναι» στο δημοψήφισμα για να συμπληρώσει πως «αν βγει το «ναι», σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με το σχεδιασμό του ίδιου και των στενών του συνεργατών έχει αποφασίσει με την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, ακόμα και αργά το βράδυ της Κυριακής, όταν το αποτέλεσμα θα «κλειδώσει» και το «ναι» θα είναι ασφαλές να προχωρήσει σε διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώνοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του παραιτούνται.
Στην περίπτωση αυτή θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να υπηρετήσουν ένα νέο μνημόνιο, όπως θα χαρακτηρίζει τη συμφωνία των δανειστών, η οποία όπως αναμένεται να πει θα περιέχει σκληρά μέτρα χωρίς την απομείωση του χρέους και την επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος.
Στο διάγγελμα του θα προχωρήσει σε μίνι απολογισμό της εξάμηνης διακυβέρνησής του και θα καταγγείλει τους πιστωτές αλλά κυρίως μερίδα ξένων ηγετών και εγχώριων παραγόντων ότι αυτό που επιζητούσαν ήταν να καταστήσουν την κυβέρνηση του «παρένθεση» σημειώνοντας πως ουδέποτε είχαν πρόθεση να έρθουν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση παρότι αυτό ήταν εφικτό.
Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Δευτέρας μεταβαίνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραδίδει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου και ο Προκόπης Παυλόπουλος, όπως ορίζει το Σύνταγμα καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς για να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού νέα κυβέρνησης.
Παρότι, δεν είναι εφικτό να υπάρξει κυβερνητικό σχήμα από τα υπόλοιπα κόμματα το οποίο θα διαθέτει την δεδηλωμένη, δηλαδή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 βουλευτών, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει τη λύση ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε εκλογές.
Θα συναινέσει όπως αποκαλύπτει επιτελικό στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου στη δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής την οποία θα στηρίξει με ψήφο ανοχής ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.
Η κυβέρνηση αυτή θα αναλάβει να κλειδώσει και να εγκρίνει στην Βουλή τη συμφωνία με τους πιστωτές υλοποιώντας την εντολή του «ναι» που θα έχει δώσει η κάλπη του δημοψηφίσματος.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ θα απόσχουν από την επίμαχη ψηφοφορία και η συμφωνία θα γίνει νόμος του κράτους με πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.
Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει θέση για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να ξεκαθαρίζουν κατηγορηματικά ότι δεν θα προκρίνουν κάποιο πρόσωπο από το δικό τους κομματικό χώρο.
Ο λόγοι που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην περίπτωση του «ναι» να «ξεκόψει» το σενάριο των εκλογών είναι δύο.
Πρώτος λόγος, η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, κατά την οποία αν δεν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας θα κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα της στήριξης του τραπεζικού συστήματος, με αποτέλεσμα την άμεση κατάρρευση των τραπεζών.
Δεύτερος λόγος που το σενάριο των εκλογών αποκλείστηκε από τον πρωθυπουργό είναι από την ημέρα της προκήρυξής τους απαιτούνται το λιγότερο 21 ημέρες για την διεξαγωγή τους όπως ορίζει ρητά το Σύνταγμα.
Ακόμα και αν τις προκήρυττε το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα οι κάλπες θα στήνονταν μετά την 20 Ιουλίου ημερομηνία όπου λήγουν τα «ακούρευτα» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που παρακρατεί η ΕΚΤ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα οποία αν δεν πληρωθούν η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση χρεοκοπίας με ότι συνεπάγεται αυτό.

Το σενάριο του Όχι

Με τον πρωθυπουργό να έχει καλέσει του πολίτες να καταψηφίσουν τη συμφωνία που προτείνουν οι πιστωτές το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται και τα σενάρια της επόμενης ημέρας αν από την κάλπη του δημοψηφίσματος βγει το «όχι».
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με εταίρους και πιστωτές στη βάση της ελληνικής πρότασης.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι η πρώτη κίνηση που θα κάνει ο πρωθυπουργός είναι να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής, αποκλειστικά και μόνον για το ελληνικό ζήτημα, βάζοντας στο τραπέζι την καταγεγραμμένη επιθυμία του ελληνικού λαού να παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά με ένα πρόγραμμα -συμφωνία που θα βάζει τέλος στην ανθρωπιστική κρίση και θα δίνει προοπτική εξόδου από το φαύλο κύκλο της ύφεσης που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επικαλεστεί μάλιστα τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενος την αρχή της αλληλεγγύης, του σεβασμού στις αρχές της Δημοκρατίας και τη χάρτα δικαιωμάτων των κρατών μελών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι με τη στήριξη του ελληνικού λαού και το «όχι» ανά χείρας το «ιερατείο» των Βρυξελλών, βλέποντας τον κίνδυνος ενός Grexit με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις διεθνείς αγορές, θα προβεί σε υποχωρήσεις ανοίγοντας τον δρόμο για την επίτευξη μια «έντιμης» και «αμοιβαία επωφελούς λύσης».
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στις προτάσεις της βάζοντας στο τραπέζι της Συνόδου την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων επικαλούμενη πως δεν είναι θεσμικό όργανό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διαμόρφωση της συμφωνίας.
Βεβαίως στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» οι κυβερνητικοί επιτελείς δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα τι θα συμβεί αν και πάλι εταίροι και πιστωτές επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους ωθώντας στην ουσία την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία εντός του ευρώ.
Μάλιστα, πολλοί μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, δεν αποκλείουν μια τέτοια αντίδραση καθώς από την πολύμηνη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και τα απανωτά ναυάγια βλέπουν ότι υπάρχουν κύκλοι εντός και εκτός συνόρων που επιθυμούν την έξοδο της χώρα από την Ευρωζώνη.
Αν το «όχι» είναι η απάντηση του λαού στη πρόταση των δανειστών μία από τις κινήσεις που έχει ήδη σχεδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η προσφυγή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο θα καταγγείλει την πρακτική δανειστών αλλά και τη στάση θεσμικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης