Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ύψιστης σημασίας η παρέμβαση - διάγγελμα του Κ. Καραμανλή, μετά από μια 6ετία σιωπής - Άδειασμα στον Τσίπρα

Ύψιστης σημασίας η παρέμβαση - διάγγελμα του Κ. Καραμανλή, μετά από μια 6ετία σιωπής - Άδειασμα στον Τσίπρα
Απόλυτα βαρυσήμαντη ίσως και ιστορική η παρέμβαση Καραμανλή – Οι εθνικοί λόγοι, το άδειασμα στον Τσίπρα και η "επιστροφή" μετά από μια 6ετία
Άκρως σημαντική που ίσως αποδειχτεί και ιστορική – αν όπως δείξουν οι εξελίξεις – γύρει την πλάστιγγα προς το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα είναι η σημερινή παρέμβαση – διάγγελμα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή!
Μετά από μια 6ετία σιωπής, ο επί μια 7ετία πρωθυπουργός (2004 – 2009) όχι μόνο έσπασε τη σιωπή του, αλλά σε ένα αρκετά μακροσκελές διάγγελμα, έδωσε το στίγμα του τι διακυβεύεται για τη χώρα τούτες τις ημέρες.
Η παρέμβαση Καραμανλή είχε τα στοιχεία διαγγέλματος, ήταν απόλυτα βαρυσήμαντη και ίσως αποδειχτεί και ιστορική, καθώς αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση και επιπλέον momentum στην επιλογή του «ΝΑΙ» στην Ευρώπη.
Πρόκειται για παρέμβαση που μετά από τόσα χρόνια πλήρους αποχής από κάθε δημόσια δήλωση, δείχνει και μαρτυρά πολλά για τη συγκυρία.
Ο κίνδυνος εκτροπής της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια και ο κίνδυνος να καταστραφεί κόπος και θυσίες τριών – τεσσάρων δεκαετιών, ανάγκασε τον πρώην πρωθυπουργό να βγει μπροστά.
Με γλώσσα σταθερή και κατανοητή, με προσεγμένες κουβέντες έδωσε το ύψιστο στίγμα της σοβαρότητας και των ιστορικών στιγμών που περνά η χώρα.
Ο Κ. Καραμανλής βγήκε με τη στόφα και το κύρος του επί μια 7ετία πρωθυπουργού, ενώ το γεγονός ότι δεν μιλάει συχνά, δίνει ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην παρέμβαση.
Ήταν ενωτικός αλλά σταθερός, έκανε αναφορές στο παρελθόν, ενώ αίσθηση έκανε το γεγονός ότι δεν εστίασε μόνο στην οικονομική «σχέση» της Ελλάδας με την Ευρώπη, αλλά έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη γεωστρατηγική βαρύτητα.
Παραδέχτηκε τα λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, όπως και τα λάθη της Ελλάδας το ίδιο διάστημα.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε όμως «η πραγματικότητα αυτή δεν μεταβάλλει τη ζωτική ανάγκη της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, ακόμη περισσότερο, στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».
Τόνισε ότι «η παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς  και κοινωνικούς λόγους, αφού τυχόν έξοδός μας από αυτήν θα συνεπαγόταν αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες, πρωτίστως από τους πιο αδύναμους. Επιβάλλεται, πάνω από όλα, για λόγους εθνικούς».
Και συνέχισε: «Όποιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτή τη δύσκολη και ασταθή γειτονιά του κόσμου, όπως όλοι εμείς οι Έλληνες, ξέρει από μικρό παιδί ότι η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι το υπέρτατο κριτήριο των αποφάσεών μας. Εξωθώντας την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου εκθέτουμε τη χώρα μας σε κινδύνους. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει με κανέναν τρόπο».
Παράλληλα, άδειασε με έμφαση τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και συνολικά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο «ΟΧΙ», τονίζοντας ότι «όσοι καλοπροαίρετα, νομίζουν ότι ψηφίζοντας ‘’όχι’’ την Κυριακή ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, σφάλλουν. Και σφάλλουν σοβαρά. Διότι η επικράτηση του ‘’όχι’’ θα ερμηνευθεί από όλους, σε όλον τον κόσμο, ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης. Θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο. Πιστεύω βαθειά ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να το επιβεβαιώσουμε αποφασιστικά. Την Κυριακή λέμε ΝΑΙ  στην Ευρώπη. Με σύνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνιμα, με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης