Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (ΒοΕ) για Ελλάδα: Ελπίζουμε για το καλύτερο, όμως προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα

Carney (ΒοΕ) για Ελλάδα: Ελπίζουμε για το καλύτερο, όμως προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα
Οι χειρισμοί της ελληνικής κρίσης συνέβαλαν στην επιδείνωση της κρίσης, σημείωσε ο διοικητής της Bank of England σε συνέντευξή του στο Sky News
Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας εργάζεται για την προστασία της χώρας από την ελληνική κρίση, σημειώνει ο διοικητής της Bank of England, Mark Carney, σε συνέντευξή του στο Sky News.
Όπως αναφέρει, η BoE μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους έχει καταστρώσει σχέδια προκειμένου να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις που ενδεχομένως προκύψουν από μια κατάρρευση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αν και η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, υπάρχει πολύ μικρή έκθεση των βρετανικών τραπεζών, «όμως το καλύτερο είναι να είμαστε προετοιμασμένοι».
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Sky News, Ian King, ο διοικητής της BoE μιλούσε με τρόπο που υποδήλωνε ότι θα ήθελε η Αθήνα να αποδεχθεί την πρόταση των πιστωτών, υπό προϋποθέσεις.
Όπως σημείωσε, είναι σημαντικό οι ελληνικές τράπεζες στη Βρετανία να έχουν τη ρευστότητα που χρειάζονται ή να κλείσουν, ενώ επεφύλαξε και κάποιον έπαινο για τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, για τον χειρισμό της κρίσης.
Ο κ. Carney ανέφερε ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα διαφορετικά, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει να υποστηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρά τις πιέσεις για περισσότερες εγγυήσεις ως αντάλλαγμα για τη ρευστότητα.
Όσον αφορά το γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου που δεν αποπλήρωσε το ΔΝΤ, επισήμανε ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης συνέβαλαν στην ενίσχυση της κρίσης.
«Η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει την προγραμματισμένη πληρωμή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η λήξη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης το μόνο στο οποίο συνέβαλαν, ήταν να εντείνουν την εν εξελίξει κρίση στη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Είναι ζωτικής σημασίας η παρούσα αβεβαιότητα να επιλυθεί, ό,τι και αν αποφασίσουν οι έλληνες πολίτες, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη», σημείωσε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμπεριφορά της Βρετανίας στην εξελισσόμενη κρίση είναι σαφής: «ελπίζουμε για το καλύτερο, όμως προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατέψουμε την οικονομική ασφάλεια σε αυτές τις αβέβαιες στιγμές».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης