Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Investec: Μπορεί να αποφευχθεί το Grexit, ακόμη και αν υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα

Investec: Μπορεί να αποφευχθεί το Grexit, ακόμη και αν υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα
Αν είναι αλήθεια ότι δεν επίκειται Grexit με μια ψήφο υπέρ του «όχι», η Ευρώπη έχει δώσει το «πράσινο φως» στους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» και ίσως να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία
Στις εξελίξεις – κλειδιά γύρω από το θέμα της ελληνικής χρεοκοπίας αναφέρονται οι αναλυτές της Investec, αλλά και στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Όπως σημειώνεται, «η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να βιώνει τον πόνο από τους περιορισμούς στις αναλήψεις καταθέσεων και συντάξεων, αφήνοντας την κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο για την έξοδο από την οικονομική καταστροφή μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης το βράδυ της Τρίτης και τη μη πληρωμή του ΔΝΤ».
Η Ελλάδα, επισημαίνεται, είναι η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που απέτυχε να αποπληρώσει το ΔΝΤ και πλέον είναι επίσημα «σε καθυστέρηση», μαζί με άλλες χώρες, όπως το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε.
Η Investec αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ, μετά το πέρας της προθεσμίας αποπληρωμής του, σημειώνοντας ότι έχει ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για τη ληξιπρόθεσμη οφειλή και ότι η χώρα μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μόνον όταν αυτή καταβληθεί.
Παράλληλα, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι έλαβε αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για επέκταση της προθεσμίας πληρωμής, κάτι που θα εξεταστεί από το διοικητικό του συμβούλιο.
Ακόμη, οι αναλυτές της Investec σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στο παρά πέντε μια πρόταση για διετές πακέτο διάσωσης, με τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel να φέρεται να λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως συνομιλία πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι παρά το γεγονός πως πολλά μέλη της Ευρωζώνης έχουν συνδέσει το δημοψήφισμα με έξοδο ή μη από τη ζώνη του ευρώ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, μιλώντας σε βουλευτές σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη ακόμη και να υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα.
Αν αυτό είναι αλήθεια, σημειώνεται, η Ευρώπη έχει δώσει το «πράσινο φως» στους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» και ίσως να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης