Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην τελική ευθεία προς το ιστορικό δημοψήφισμα της Κυριακής – Ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του…

Στην τελική ευθεία προς το ιστορικό δημοψήφισμα της Κυριακής – Ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του…
Δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις και εύκολες επιλογές
Μόλις 5 ημέρες έχουν απομείνει από το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.
Η κυβέρνηση επιμένει, διά στόματος του πρωθυπουργού, ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η αποδοχή ή όχι της πρότασης των θεσμών.
Και τάσσεται κατά της αποδοχής της πρότασης των θεσμών με το επιχείρημα ότι εάν και ο λαός ταχθεί δυναμικά προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε θα επανέλθει με νέα ισχυρή λαϊκή εντολή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και θα επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία από αυτήν που είναι σήμερα στο τραπέζι (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν επώδυνα μέτρα, όπως άλλωστε μαρτυρά και η κυβερνητική πρόταση των 8 δις ευρώ).
Το ερώτημα του τι θα γίνει, εάν η κυβέρνηση και παρά τις προσπάθειες της, δεν καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους και να υπάρξει συμφωνία, είναι εν πολλοίς αναπάντητο.
Στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο κ.Τσίπρας αφού εκτίμησε ότι δεν πρόκειται οι Ευρωπαίοι να πετάξουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα θα καταφέρει και πάλι να επιβιώσει.
Στο ερώτημα πώς δεν δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση.
Από την πλευρά τους πάντως οι Ευρωπαίοι – ομόφωνα και στο σύνολο τους – ξεκαθαρίζουν ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Συνεπώς, υποστηρίζουν πως με ένα «ναι» η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ.
Παραμονή όμως που θα συνοδευτεί με την εφαρμογή και την υλοποίηση των επώδυνων μέτρων που είναι ήδη στο τραπέζι (και ενδεχομένως ακόμα σκληρότερα).
Επιπλέον, και όπως είπε ο πρωθυπουργός, σε περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι», τότε θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις, αφήνοντας με την φράση του ότι «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» να εννοηθεί ότι θα υποβάλλει την παραίτηση του και η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του την ερχόμενη Κυριακή.
Η απόφαση του θα έχει ιστορικές διαστάσεις.
Ανεξάρτητα από τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβει η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία και παρά τη σύγχυση που επικρατεί υπό συνθήκες πολιτικού σουρεαλισμού (μια και επί της ουσίας δεν υπάρχει στο τραπέζι η περίφημη πρόταση των θεσμών), οι Έλληνες πολίτες καλούμαστε να κάνουμε τις επιλογές μας.
Ο χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος για να καταφέρει κάποια από τις δύο πλευρές να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους.
Συνεπώς ο καθένας μας θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον του, για το μέλλον των παιδιών του, για το μέλλον της χώρας αφού ζυγίσει τα δεδομένα που έχει στα χέρια του.
Αποχή ή άκυρο, όσο και αν ελκύουν ως εύκολη λύση, δεν χωρούν ως επιλογή.
Ευχάριστες αποφάσεις και ψευδαισθήσεις δεν υπάρχουν.
Αντιθέτως, η όποια απόφαση θα έχει επώδυνες, αν όχι καταστροφικές συνέπειες.
Είναι η στιγμή που όλοι καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι το δύσκολο δεν είναι μόνο να επιλέξουμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε, αλλά να ζήσουμε με την επιλογή που θα κάνουμε.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης