Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξήθηκαν οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές δανείων, λόγω της αβεβαιότητας για την Ελλάδα

Fitch: Αυξήθηκαν οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές δανείων, λόγω της αβεβαιότητας για την Ελλάδα
Η αβεβαιότητα σχετικά με τη σχέση της Ελλάδας και των πιστωτών της θα επιμείνει, επηρεάζοντας και τη συμπεριφορά των δανειζομένων, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης
Οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές δανείων έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια των μακρών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, σημειώνει η Fitch Ratings.
Η επιδεινούμενη οικονομία της χώρας και η σχεδόν ολική απουσία πιστώσεων από τις τράπεζες μπορούν να συνδυαστούν με τη μη πληρωμή δανείων της λιανικής τραπεζικής κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης περιόδου αβεβαιότητας.
Ορισμένοι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, σημειώνεται, ίσως να έχουν ήδη στρατηγική εισέλθει σε ένα αρχικό στάδιο καθυστερήσεων καθώς η κρίση καταστρέφει τον τραπεζικό τομέα.
Όπως επισημαίνεται, η επίδοση των ελληνικών στεγαστικών δανείων φάνηκε να σταθεροποιείται πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Τα δάνεια με τουλάχιστον μία δόση σε καθυστέρηση τον μήνα αντιπροσώπευαν το 16% του συνολικού υπολοίπου των δανείων.
Ωστόσο, τον Φεβρουάριο μετά τις εκλογές το ποσοστό αυτό αναρριχήθηκε στο 16,9% και συνέχισε να αυξάνεται μετά την επέκταση του προγράμματος διάσωσης στα τέλη του ίδιου μήνα, φθάνοντας μάλιστα το 17,3% τον Μάιο.
Σύμφωνα με τη Fitch, εκτιμούμε ότι οι καθυστερήσεις σε αρχικό στάδιο θα έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.
Οι καθυστερήσεις στα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια (RMBS) μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω, σημειώνει η Fitch Ratings.
Η αποτυχία μιας επέκτασης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και η επιβολή capital controls κατά τη διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου, όπως και η λαϊκή αντίθεση στη λιτότητα στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η διαπραγμάτευση ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης (ή ισοδύναμου) είναι μια πρόκληση.
Η συνεπακόλουθη αβεβαιότητα σχετικά με τη σχέση της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της, και του τι σημαίνει αυτό για την εθνική και τραπεζική ρευστότητα και φερεγγυότητα, θα επιμείνει, επηρεάζοντας και τη συμπεριφορά των δανειζομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης