Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μητέρα των μαχών σήμερα για όλο το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η μητέρα των μαχών σήμερα για όλο το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Crash test για όλη την Ευρώπη και όλες τις αγορές σήμερα με φόντο την… εκτροπή της Ελλάδας - Σε αχαρτογράφητα νερά όλη η Ευρώπη πλέον – Ο κίνδυνος του ντόμινο και οι άμυνες
Η πιο σημαντική ημέρα, η πιο καθοριστική και κρίσιμη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο του 2008 και τη χρεοκοπία της Lehman Brothers είναι η σημερινή για όλο το ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο επενδυτικό σύστημα!
Οι δυσμενείς όσο και δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα με το κλείσιμο των τραπεζών για έξι ημέρες και η επιβολή των capital controls, με φόντο τη λήξη – αύριο το βράδυ – του προγράμματος στήριξης, ασφαλώς και αναμένεται να φέρουν ισχυρό ντόμινο ανησυχίας.
Η χώρα οδεύει προς ένα δημοψήφισμα αμφίβολης «καθαρότητας» και ακόμη περισσότερο αμφίβολης… στόχευσης ως προς το ερώτημα που θα τεθεί, ενώ γενικότερα οι εξελίξεις είναι απρόσμενες, καθώς ίσως οδηγήσουν σε αχαρτογράφητα νερά.
Σε αχαρτογράφητα νερά θα κινηθεί αναγκαστικά και η Ευρωζώνη, καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι ένας εφιάλτης που επικρέμεται πάνω απ’ όλο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σήμερα – αλλά και τις επόμενες ημέρες - οι αγορές θα κληθούν στο απόλυτο… crash test, σήμερα θα είναι η μητέρα των… μαχών, καθώς πολλά θα διαφανούν από το βαθμό του σοκ, από την έκταση των πιέσεων ή των… αντοχών.
Πολλά θα κριθούν επίσης από την (τελική) εικόνα των ευρωπαϊκών δεικτών και κυρίως του σημαντικότερου χρηματιστηρίου της Ευρωζώνης του DAX. Χθες το βράδυ στην προσυνεδρίαση η πτώση προσέγγιζε το 5% ή 500 μονάδες κάτω!
Στο -2% έδειχνε και ο δείκτης των δεικτών για το παγκόσμιο σύστημα, ο S&P 500! Το ευρώ έφτασε να υποχωρεί ως 2% έναντι δολαρίου στις συναλλαγές στην Ασία, ενώ τα υπόλοιπα μηνύματα ήταν επίσης αρνητικά. Γενικότερα πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι αγορές, όλο το «πλέγμα» των αγορών, ομόλογα, χρηματιστήρια, νομίσματα κ.α. δεν είναι έτοιμες για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Από το πώς θα αντιδράσουν λοιπόν σήμερα οι αγορές θα διαφανούν πολλά, τόσο για το μέγεθος του ρήγματος που θα προκαλέσει ενδεχόμενη εκτροπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όσο και από το κατά πόσο υπάρχουν συνθήκες επαναπροσέγγισης και ελπίδας για συμφωνία.
Ειδικά ο DAX, ο γερμανικός δείκτης, ίσως δείξει κάποια πράγματα σε σχέση με το πώς εξελίσσεται το παρασκήνιο και το αν θα υπάρξει διάθεση και πίστη επαναπροσέγγισης και συμφωνίας.
Γιατί, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, κανέναν δε συμφέρει μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.
Ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση, που έκανε το… κομμάτι της, έδειξε τις διαθέσεις της και την «πυγμή» της, είναι σίγουρο ότι έχει πληγεί από τη δυσμενή εξέλιξη του κλεισίματος των τραπεζών. Δεν περιποιεί τιμή για μια κυβέρνηση, μάλλον δηλώνει απόλυτη αποτυχία αν όχι πλήρη αχρηστία το να πηγαίνει σε δημοψήφισμα, υποτίθεται «άνθισης» της δημοκρατίας με κλειστές τις τράπεζες! Ίσως λοιπόν δούμε διαθέσεις επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη με στόχο τη σύγκλιση και τη συμφωνία, κάτω από αμοιβαίες παραχωρήσεις. Το ευχόμαστε ολόψυχα…

Υ.Γ.: Πάντως, αναλόγως με το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές, αναλόγως με τη… σκληρότητα της πτώσης ή αναλόγως με τις… άμυνες που (τυχόν) βγουν, ίσως έχουμε και επηρεασμό - "εκβιασμό" των πολιτικών εξελίξεων. Μια μνημειώδης και παρατεταμένη βουτιά, ασφαλώς και θα εκβίαζε τους πολιτικούς υπεύθυνους της Ευρώπης για λύση… Αντιθέτως, μια πιο ψύχραιμη συμπεριφορά των αγορών, ίσως έδειχνε ότι το σύστημα έχει θωρακιστεί, κάτι που θα λειτουργήσει ασφαλώς εις βάρος των διαπραγματευτικών (ή απειλητικών) ατού της χώρας μας…

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης