Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: Η απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA δεν είναι οριστική - Θα επαναπροσδιοριστεί σε έκτακτη περίπτωση

Financial Times:  Η απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA δεν είναι οριστική - Θα επαναπροσδιοριστεί σε έκτακτη περίπτωση
H ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με την Τράπεζα της Ελλάδας με σκοπό να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας
«Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παγώσει τον ELA γεγονός που οδηγεί σε capital Controls και κλείσιμο των τραπεζών» αναφέρουν σε νέο δημοσίευμα τους οι Financial Times.
Σύμφωνα με τον FT, η πολιτική αυτή απόφαση της ΕΚΤ ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Δ.Σ της υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Ωστόσο η ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με την Τράπεζα της Ελλάδας με σκοπό να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας».
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει με νόημα ότι η απόφαση αυτή της ΕΚΤ δεν είναι οριστική καθώς η ηγεσία της δηλώνει έτοιμη να επαναπροσδιορίσει την απόφαση της, αφήνοντας την πόρτα ανοικτή σε έκτακτες περιπτώσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στηριχθεί από την έκτακτη χρηματοδότηση από το Φεβρουάριο, όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης διέκοψαν την πρόσβαση στην δανειοδότηση.
Πρόκειται για τα 89 δις ευρώ σε δάνεια έκτακτης ανάγκης, που ονομάστηκε επείγουσας παροχής ρευστότητας, και είχαν εγκριθεί από το Συμβούλιο, που αποτελείται από τους επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών και έξι ανώτατους αξιωματούχους της ΕΚΤ - υπό την ηγεσία του προέδρου Mario Draghi.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε σήμερα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι «συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδα και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμίες των οικονομιών της ευρωζώνης».
Χωρίς την παροχή νέων δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι την 5η Ιουλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο το δημοψήφισμα, το δημοσίευμα εκτιμά ότι αυξάνει σημαντικά την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση η οποία αναγκάστηκε ήδη να επιβάλλει έλεγχο καταθέσεων και να κλείσει για τις επόμενες ημέρες τις τράπεζες φοβούμενη μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων.
Τέλος, ο FT, αναφέρει και την δήλωση του διοικητής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα «η Τράπεζα της Ελλάδα, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης