Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Οι τρεις άγνωστες παράμετροι του ελληνικού δημοψηφίσματος

El Mundo: Οι τρεις άγνωστες παράμετροι του ελληνικού δημοψηφίσματος
Πώς θα πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ, τι θα γίνει με το πρόγραμμα διάσωσης και τι θα κάνει η ΕΚΤ;...
Στην πλήρη αλλαγή του σκηνικού στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, μετά την ανακοίνωση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι προτίθεται να διεξάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους δανειστές στις 5 Ιουλίου, αναφέρεται δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδα «El Mundo».
Για σήμερα, Σάββατο 27 Ιουνίου, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup στις 15:00, η πέμπτη εδώ και δέκα ημέρες, ενώ η ομάδα εργασίας του Eurogroup θα συνέλθει στις 12 μ.
Όμως, για ποιο λόγο θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, διερωτάται η «El Mundo».
Αν η Ελλάδα διεξάγει δημοψήφισμα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, πλήττει κάθε κίνητρο για συμβιβασμό. Οι θεσμοί μπορούν να διατηρήσουν τη στάση τους και να αποφασίσει ο ελληνικός λαός ή επίσης, θα μπορούσαν να αποσύρουν την πρότασή τους και να προκαλέσουν χάος.
Το κλίμα των συναντήσεων είναι πολύ κακό εδώ και εβδομάδες και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναμένεται να συναντήσει εχθρική υποδοχή, παρά το γεγονός ότι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων είναι σαφώς ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τα τρία τεράστια ερωτήματα που εγείρονται

• Πώς θα πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ την 30ή Ιουνίου
Οι θεσμοί έχουν προσφέρει μια γραμμή ρευστότητας έως 15,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 δισ. θα μπορούσε να απελευθερωθεί αμέσως αν στο Eurogroup υπήρχε συμφωνίας, κάτι που τώρα είναι πρακτικά αδύνατο.
Χωρίς αυτά τα χρήματα, το μόνο πιθανό σενάριο είναι η Αθήνα να αποφύγει τη στάση πληρωμών και να αποπληρώσει το ποσό με ίδια κεφάλαια.
Διαφορετικά, το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει τα κανονιστικά πρωτόκολλα που θα μπορούσαν να αφήσουν την Ελλάδα στη χρεοκοπία σε έναν μήνα, αν και η Lagarde είπε την περασμένη εβδομάδα ότι για το Ταμείο η χώρα θα ήταν σε χρεοκοπία από την επόμενη ημέρα της στάσης πληρωμών.

• Τι θα γίνει με το πρόγραμμα διάσωσης

Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, λήγει στις 30 Ιουνίου.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία, ολοκληρώνεται και η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στα 7,2 δισ. ευρώ, την τελευταία δόση του προγράμματος.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε στο διάγγελμά του ότι θα ζητήσει μια μικρή επέκταση του προγράμματος από τους θεσμούς ώστε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί σε συνθήκες σταθερότητας.
Ωστόσο, ανεξαρτήτως της αντίδρασης των ευρωπαίων ηγετών, αν θα είναι δηλαδή υπέρ ή όχι αυτού του αιτήματος, μια επέκταση του προγράμματος χρειάζεται να εγκριθεί τουλάχιστον από τέσσερα εθνικά κοινοβούλια, το γερμανικό, το φινλανδικό, το ολλανδικό και το εσθονικό.
Όχι απαραιτήτως όλα σε συνεδρίαση της ολομέλειάς τους, αλλά τουλάχιστον από κάποια επιτροπή.
Μέχρι τώρα, ωστόσο, οι τέσσερις αυτές χώρες δεν φαίνεται να είναι υπέρ αυτής της ιδέας.

• Τι θα συμβεί με την ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έχει ήδη λάβει κάποια μέτρα τους τελευταίους μήνες.
Όπως έχει αναφέρει, όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες, η γραμμή ρευστότητας θα παραμένει ανοικτή.
Ωστόσο, θα μπορούσε να την κλείσει αν θεωρηθεί ότι ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σταματήσει να είναι φερέγγυο.
Αν μάλιστα τη Δευτέρα, όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες, επιστρέψουν οι εκροές κεφαλαίων, οι προοπτικές μπορούν να είναι τρομακτικές και να επιστρέψει το φάντασμα των capital controls.
Πολιτικά, η αντίδραση του Eurogroup και των πιστωτών είναι προβλέψιμη.
Το δημοψήφισμα, σημειώνει η El Mundo, είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια.
Αν κερδίσει το «όχι», όπως έχουν ζητήσει πολλά μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών τόσο έναντι του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ.
Η απόφαση της ΕΚΤ, αν και εξακολουθεί να είναι τεχνική, θα είναι παράλληλα και πολιτική και χωρίς προοπτικές μιας συμφωνίας και με τις εκροές καταθέσεων, οι πιθανότητες του δ.σ. της να μην κάνει τίποτα, είναι λιγοστές.
Οι πιστωτές έχουν άλλους μηχανισμούς άσκησης πιέσεων.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει δανείσει στην Ελλάδα 131 δισ. ευρώ και διαθέτει το 40% του δημοσίου χρέους της.
Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ, δεν δεσμεύεται ότι θα ζητήσει νωρίτερα τα χρήματά του, όμως οι συμφωνίες λένε ότι μπορεί να το κάνει, κάτι που θα προκαλούσε έναν χρηματοοικονομικό Αρμαγεδδώνα.
Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα από τους ευρωπαίους ηγέτες έχουν ήδη αρχίσει, με δύο προφανή σημεία:
Το πρώτο είναι, ποια πρόταση υποτίθεται ότι θα πρέπει να ψηφίσουν οι Έλληνες.
Αυτή που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, αυτή της Τετάρτης, της Πέμπτης ή αυτής που υποθετικά θα μπορούσε να προκύψει σήμερα, Σάββατο;
Σύμφωνα με όσα είπε ο Τσίπρας, άφησε να εννοηθεί ότι θα αφορά αυτή της Πέμπτης.
Όμως, όταν το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας λήγει στις 30 Ιουνίου, θεωρητικά όλες οι προσφορές λήγουν και δεν μένει καμία για να τεθεί ως ερώτημα σε δημοψήφισμα.
Αν οι Έλληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία των θεσμών, όποια και αν είναι αυτή, οι πιθανότητες να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση θα είναι πολύ υψηλές και εν πάση περιπτώσει, ένα καλοκαίρι Κόλασης θα είναι αναπόφευκτο.
Αν όμως οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ, αυτό που δεν θα ήταν βιώσιμο, θα ήταν η θέση του Τσίπρα.
Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει πει ότι θα σεβαστεί τη θέληση του λαού, όποια και αν είναι, αλλά θα αντέξει να υπογράψει μια συμφωνία που θεωρεί κακή, ταπεινωτική και αντίθετη προς τις ευρωπαϊκές αξίες;

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης