Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα - Συμφωνία, ρήξη και η... μέση οδός

Financial Times: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα - Συμφωνία, ρήξη και η... μέση οδός
Για την βρετανική εφημερίδα υπάρχουν τα εξής τρία σενάρια...
Τα τρία σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας παρουσιάζουν οι Financial Times, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν ή σε συμφωνία, ή σε μη συμφωνία ή σε συμφωνία υπό όρους…
Πιο αναλυτικά, για την βρετανική εφημερίδα υπάρχουν τα εξής τρία σενάρια:

1. Συμφωνία
Εάν επιτευχθεί συμφωνία και εγκριθεί από την ελληνική Βουλή έως την Δευτέρα, η Ευρώπη άμεσα θα επιστρέψει στην Ελλάδα 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα, θα δοθεί πρόσθετη βοήθεια 15,3 δισ. ευρώ, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα αξιόπιστη έως τον Νοέμβριο. Πάντως, αρκετοί Ευρωπαίοι ανησυχούν πως λίαν συντόμως θα ξεκινήσει ένα νέος γύρος διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα αφορά κυρίως το ελληνικό χρέος.

2. Μη συμφωνία
Χωρίς συμφωνία, άμεσα θα ενεργοποιηθεί το «plan B», το οποίο θα περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων. Παράλληλα, η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, η οποία βέβαια, δεν θα συνεπάγεται άμεσα προβλήματα για την χώρα. Όμως, η μη πληρωμή του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσει την άρση της στήριξης της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

3. Συμφωνία με όρους
Εάν επέλθει μία συμφωνία, η οποία παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να προσφύγει στην επιλογή του δημοψηφίσματος. Μία τέτοια διαδικασία θα απαιτήσει χρονικό διάστημα τριών ή και περισσότερων εβδομάδων. Όμως, ακόμη και η ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή θα αποδειχθεί δύσκολο έργο, με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την συγκρότηση νέας κυβέρνησης να θεωρείται πιθανή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης