Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Τελεσίγραφο στην Ελλάδα έως 27/6 συμφωνία ή Plan B με capital controls στις τράπεζες

FT: Τελεσίγραφο στην Ελλάδα έως 27/6 συμφωνία ή Plan B με capital controls στις τράπεζες
Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή το Plan B, ώστε να αποφευχθεί η ζημιά στο σύνολο της Ευρωζώνης από μια ελληνική χρεοκοπία - Το Plan B εκτός από capital controls δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και ανθρωπιστική βοήθεια
Τελεσίγραφο έως το Σάββατο 27 Ιουνίου, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, έδωσαν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, διαφορετικά προειδοποίησαν πως θα τεθεί σε εφαρμογή το Plan B.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, μετά τις απανωτές προθεσμίες που έθεσαν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, τώρα της παρέχουν την ύστατη ευκαιρία - με τη μορφή τελεσιγράφου - έως το Εurogroup του Σαββάτου 27/6, για να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της.
Διαφορετικά, οι Ευρωπαίοι θα θέσουν σε εφαρμογή το Plan B, ώστε να αποφευχθεί η ζημιά στο σύνολο της Ευρωζώνης από μια ελληνική χρεοκοπία.
To Plan B θα περιλαμβάνει επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να θωρακιστεί η Ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από τους ελληνικούς τριγμούς.
H απόφαση για τη συνεδρίαση νέου Eurogroup για το ερχόμενο Σάββατο 27/6 ελήφθη μετά το ναυάγιο της συνεδρίασής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης - της τέταρτης συνεδρίασης μέσα σε μια εβδομάδα - την Πέμπτη, καθώς δεν βρέθηκε κοινό έδαφος, παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες με τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, παρουσίασε νέα πρόταση στο Eurogroup της Πέμπτης.
Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση του Γ. Βαρουφάκη δεν είχε μεγάλες διαφορές από την πρόταση των δανειστών.
Μετά την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να εξεταστεί το ελληνικό σχέδιο, προτού οδηγήσουν σε πλήρες αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι επιμένουν πως οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν δεκτή την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και για τον λόγο αυτό όλοι προετοιμάζονται για τη θωράκιση της Ευρωζώνης, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης από μια ελληνική χρεοκοπία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times, το Plan B εκτός από capital controls δεν αποκλείεται να προβλέπει και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαιώνεται από τις άγριες διαθέσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, που φέρεται να δήλωσε ενώπιον του Eurogroup και των Ευρωπαίων ομολόγων του πως η συμβιβαστική λύση που κατέθεσαν οι θεσμοί προς την Ελλάδα είναι... εξαιρετικά επιεικής.
Αυτό σημαίνει πως ο Γερμανός αξιωματούχος δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παραχωρήσεις των δανειστών προς την Αθήνα.
"Δεν υπάρχει καμία σύγκλιση, απολύτως καμία σύγκλιση", δήλωσε στους Financial Times ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης