Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα σενάρια των επόμενων 24ώρων - Βιάστηκε ο Τσίπρας, ανέτοιμος αποδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα σενάρια των επόμενων 24ώρων - Βιάστηκε ο Τσίπρας, ανέτοιμος αποδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ
Το λογικό σενάριο θέλει τη συμφωνία να κλείνει εντός ωρών
Παρά το θρίλερ που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες και θα εκτυλιχθεί τα επόμενα δύο 24ωρα, το λογικό και πιο πιθανό σενάριο θέλει την κυβέρνηση και τους δανειστές να καταλήγουν σε συμφωνία.
Συμφωνία επώδυνη με πολύ δύσκολα μέτρα για την πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας.
Όπως θα ήταν άλλωστε και αυτή που έπρεπε να είχε ήδη εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά «πάγωσε» για προφανείς πολιτικούς λόγους.
Εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις και εν τέλει υπογραφεί η συμφωνία, το επόμενο ερωτηματικό είναι εάν θα περάσει από τη Βουλή.
Η έγκριση της συμφωνίας εκτιμάται ότι είναι παραπάνω από βέβαιη.
Όπως βέβαιο θεωρείται ότι θα προκληθεί μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση, εφόσον η συμφωνία καταψηφιστεί από τους βουλευτές της κυβέρνησης και ιδιαίτερα από αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν μάλιστα οι απώλειες είναι περισσότερες από 12 – η κυβέρνηση διαθέτει 162 βουλευτές – και χαθεί η δεδηλωμένη, τότε οι εκλογές μοιάζουν με μονόδρομο.
Εκλογές, όπου εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να έχει υποστεί ένα σχετικό πολιτικό «λίφτινγκ» κατόπιν των διαγραφών που πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσουν (τα σενάρια μιας οικουμενικής κυβέρνησης, όπως προτείνει η ΝΔ, είναι μη υλοποιήσιμα, καθώς τα απορρίπτει κατηγορηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ).
Αλλά και αυτό το σενάριο φαντάζει εν μέρει ακραίο μια και θα επιβεβαιώσει την «πρόβλεψη» Σαμαρά περί αριστερής παρένθεσης.
Και σε αυτήν την περίπτωση, το πιο λογικό σενάριο θέλει τη συμφωνία να περνά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – με ελάχιστες ενδεχόμενες απώλειες – και η κυβέρνηση να προχωρά κανονικά στο δρόμο της.
Τότε είναι που θα αρχίσουν και τα πραγματικά προβλήματα για την κυβέρνηση, όταν δηλαδή θα αρχίσει να κυβερνά και μάλιστα επί των όσων ορίζει η συμφωνία με τους δανειστές.
Εκεί θα κριθεί πραγματικά η κυβέρνηση Τσίπρα.
Πάντως, καθίσταται πλέον περισσότερο από προφανές ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκαν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας και ότι δεν ήταν καθόλου έτοιμοι να υλοποιήσουν τα όσα είχαν στο μυαλό τους και τα όσα είχαν εξαγγείλει.
«Ματαίωση» που έχει ήδη υψηλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης