Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Στο αποκορύφωμά του φθάνει ο εκβιασμός έναντι της Ελλάδας

Business Insider: Στο αποκορύφωμά του φθάνει ο εκβιασμός έναντι της Ελλάδας
Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, θα σημάνει πιθανώς το τέλος της επέκτασης του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας, σημειώνει η BNP Paribas
Στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές της αναφέρεται δημοσίευμα του Business Insider, μετά τις χθεσινές άκαρπες συναντήσεις του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους επικεφαλής των θεσμών.
Όπως σημειώνεται, καθώς δεν έχει υπάρξει πρόοδος από τη στιγμή που οι πιστωτές της χώρας και κυρίως το ΔΝΤ απέρριψαν την ελληνική πρόταση την Τετάρτη, είναι πιθανόν η Ελλάδα να κυριαρχήσει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, 25 και 26 Ιουνίου.
Αν και έχει υπάρξει πρόοδος σε ορισμένα από τα θέματα, υπάρχουν παράλληλα μεγάλες διαφωνίες σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως και για το χρονοδιάγραμμα ορισμένων μεταρρυθμίσεων και το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να βελτιώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ακόμη και με αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει μια συμφωνία στην Ελλάδα, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, να σημειώνει ότι με το να επαναφέρουν τέτοιου είδους μέτρα οι πιστωτές, καταδεικνύεται ότι «ο εκβιασμός έναντι της Ελλάδας φθάνει στο αποκορύφωμά του».
Αναλυτές της BNP Paribas σημειώνουν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, θα σημάνει πιθανώς το τέλος της επέκτασης του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας, όπως επίσης και επιβολή capital controls και όρια στις αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες.
Προσθέτει δε, ότι δεν θα σημάνει αυτόματα την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, αν και αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο πιθανώς να καταλήξουν οι αγορές.
Αν και η επόμενη πληρωμή πρέπει να γίνει την 30ή Ιουνίου, οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και τη γερμανική Bundestag.
Αν δεν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο μέχρι το σαββατοκύριακο, είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει αρκετός χρόνος για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης