Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Η εύθραυστη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στον Τσίπρα

Wall Street Journal: Η εύθραυστη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στον Τσίπρα
Κρίσιμη η υποστήριξη της ΕΚΤ, καθώς συνεχίζονται οι εκροές κεφαλαίων από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα
Το εξαιρετικά εύθραυστο ελληνικό τραπεζικό σύστημα περιορίζει τα περιθώρια του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να διεκδικήσει καλύτερους όρους σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας και περισσότερο απ' όλα, τον έχει αναγκάσει να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό, επισημαίνουν έλληνες αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».
Καθώς οι έλληνες αποταμιευτές αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, η ΕΚΤ προχωρά σε καθημερινή βάση σε επανεξέταση του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA).
Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιλέξει να θέσει τέλος στη βοήθεια αυτή, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην επιβολή capital controls (έλεγχοι κεφαλαίου).
«Η υποστήριξη αυτή για τις ελληνικές τράπεζες είναι κρίσιμη προκειμένου να επιβιώσουν», σημειώνει η αναλύτρια της Standard and Poor's, Regina Argenio.
Με λιγοστά χρήματα και μη έχοντας πού να στραφούν, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να βασιστούν στα χρήματα της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν τα χρήματα στους καταθέτες που αποσύρουν τα χρήματά τους.
Τραπεζίτες στην Αθήνα, σημειώνει η Wall Street Journal, επισημαίνουν ότι ο συμβιβασμός που πρότεινε τη Δευτέρα ο έλληνας πρωθυπουργός βοήθησε ώστε να περιοριστεί η φυγή κεφαλαίων, που έφθασε την Παρασκευή πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ.
Οι εκροές καταθέσεων υποχώρησαν περίπου στο 1/3 αυτού του ποσού την Τρίτη και φάνηκε να διατηρείται χαμηλός ο ρυθμός απόσυρσης καταθέσεων την Τετάρτη.
Ωστόσο, μια ρήξη στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό εκροής των καταθέσεων.
Πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τη ροή έκτακτης ρευστότητας, όσο συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, όμως είναι ασαφές τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, όταν λήγει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Η επιστροφή των ελλήνων καταθετών στις ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι εύκολη.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η ανάδυση του θέματος των τραπεζών σε φλέγον ζήτημα υπήρξε ξαφνική.
Οι έλληνες δανειστές υπέφεραν σοβαρά κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της κρίσης και κυρίως το 2012, διότι ήταν από τους κύριους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
Όλοι διασώθηκαν από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, από την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι, οι κύριες τράπεζες μπόρεσαν να εκδώσουν ομόλογα στους επενδυτές, σημάδι σχετικής αισιοδοξίας.
Η Alpha Bank, όπως σημειώνεται, άντλησε ποσό 500 εκατ. ευρώ πουλώντας τριετή ομόλογα με απόδοση 3,5% τον περασμένο Ιούνιο.
Όπως ανέφερε, είχε παραγγελίες από επενδυτές 15 χωρών, καταδεικνύοντας «τη μεγάλη απήχηση των προσφερόμενων ομολόγων στην κοινότητα των διεθνών επενδυτών».
Οι τράπεζες ήταν καλά τοποθετημένες για να απορροφήσουν τα σοκ, σημειώνει ο αναλυτής της Moody's, Νώντας Νικολαΐδης.
Πράγματι, σημειώνεται, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν καταφέρει να αυξήσουν τις καταθέσεις των εγχώριων πελατών τους στα 179 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, μετά τη στάση πληρωμών.
Ωστόσο, οι πολιτικοί τριγμοί τον Δεκέμβριο είχαν σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσουν εκ νέου, φθάνοντας τον Απρίλιο στα 143 δισ. ευρώ ενώ από τότε πολλά δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις τράπεζες.
Για να αντικατασταθούν αυτές οι εκροές καταθέσεων, οι τράπεζες δεν είχαν πού αλλού να στραφούν, παρά στην ΕΚΤ.
Μέσα στο επιδεινούμενο κλίμα, οι τράπεζες δεν μπορούν να πωλήσουν ομόλογα, ενώ έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές repo, απ' όπου μπορούσαν να λάβουν ρευστό με αντάλλαγμα κάποια από τα λιγότερα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά τους στοιχεία.
«Έχασαν όλες τις διεθνείς προσβάσεις που είχαν αναπτύξει από το τέλος του 2012», σημειώνει ο αναλυτής της Standard and Poor's, κ. Argentino.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να φέρουν πίσω τις εγχώριες καταθέσεις αν θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την κεντρική τράπεζα, όμως οι τραπεζίτες τονίζουν ότι απαιτείται άμεσα μια συμφωνία για να καταστεί αυτό εφικτό.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δισ. ευρώ υπάρχουν κρυμμένα στη χώρα και δεν έχουν φύγει εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Πλάτων Μονοκρούσσος, «εκτιμώ ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών θα επιστρέψει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μόλις υπάρξει σταθεροποίηση».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης