Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το υπερδιογκωμένο πελατειακό… στοκ του δημοσίου, οι πρόωρες συντάξεις, οι «κακοί» ξένοι και τα μνημόνια

Το υπερδιογκωμένο πελατειακό… στοκ του δημοσίου, οι πρόωρες συντάξεις, οι «κακοί» ξένοι και τα μνημόνια
Είναι ντροπή, μετά από μια 5ετία χρεοκοπίας, να μας αναγκάζουν οι ξένοι να σταματήσουμε τις πρόωρες συντάξεις -Χρειάζεται μνημόνιο για να πάψει η ληστεία του ιδιωτικού τομέα;
Είναι απίστευτο ότι μετά από μια 5ετία αιματηρής οικονομικής προσαρμογής για όλη την κοινωνία, μετά από ένα μνημειώδες λιώσιμο για χιλιάδες οικογένειες και μια γενικευμένη «καταστροφή» της ισορροπίας της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, ο «θεσμός» των πρόωρων συντάξεων στην Ελλάδα δεν έχει σταματήσει!
Είναι απίστευτο ότι μια χώρα που έχει δει να διαλύεται όλος ο παραγωγικός ιστός τα τελευταία χρόνια, να κλείνουν 60 (μικρές ή μεγάλες) επιχειρήσεις την ημέρα, να απολύονται 600 περίπου εργαζόμενοι την ημέρα, να φεύγουν χιλιάδες επιστήμονες στο εξωτερικό, να συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει σε πλείστα ζητήματα.
Νέοι φόροι, διάλυση ιδιωτικού τομέα, στέγνωμα ρευστότητας από την αγορά, στάση πληρωμής του δημοσίου προς ιδιώτες, εργολάβους ή επιχειρηματίες! Και όλα αυτά για να μην θιχθεί το πελατειακό κράτος, αλλά και να μην αλλάξει τίποτα σε διαδικασίες καταχρηστικές, που «στήθηκαν» σε μια άλλη εποχή, με άλλους όρους, σε εντελώς διαφορετικά κοινωνικοπολιτικά δεδομένα!
Η χώρα, έχει αναλογικά τους νεαρότερους συνταξιούχους στην Ευρώπη, κάτι που επιβεβαιώνει τη… νιρβάνα του ωχαδερφισμού και της ανευθυνότητας της μεταπολίτευσης.
Επί δεκαετίες το… σύστημα, πολιτικοί και ιδιώτες ψηφοφόροι, υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενιών, μέσα από ένα κοντόφθαλμο – αιμομικτικό δρόμο προς τη χρεοκοπία!
Κανένα κόμμα δεν είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κανένας πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε ξεκάθαρη αλλαγή του status quo στα μεγάλα ζητήματα που κατατρώνε δημοσιονομικά τη χώρα και υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενιών: Το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό!
Κανένας δεν είχε το θάρρος να βάλει χέρι στην ιερή αγελάδα του δημοσίου και να σταματήσει – επιτέλους – ένα ακραία αιμομικτικό σύστημα όπως είναι οι πρόωρες (αναφερόμαστε στις αδικαιολόγητα πρόωρες) συνταξιοδοτήσεις!
Φτάσαμε λοιπόν στο… αμήν, αφού «κάψαμε» τα επιχειρηματικά… δάση, αφού κάψαμε κάθε παραγωγική διαδικασία, τώρα να υποχρεωνόμαστε – αναγκαστικά, επιτακτικά και αυταρχικά (όπως αρμόζει σε αδαείς και άσχετους πολιτικάντηδες) – να κόψουμε το… θεσμό των πρόωρων συντάξεων.
Και φυσικά, με τον όρο πρόωρες συντάξεις δεν αναφερόμαστε στις συντάξεις αναπηρίας, αλλά σε εκείνες ορισμένων κλάδων που βγαίνουν θεσμοθετημένα στη σύνταξη κάτω από τα 50, στα 45, ή στα 42 χρόνια!
Τώρα, στο μνημόνιο αυτών των ημερών φαίνεται πως ανάμεσα στις διατάξεις – δεσμεύσεις που θα κληθεί να υπογράψει η κυβέρνηση, είναι και η φραγή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων!
Οι… κακοί ξένοι δανειστές, βλέποντας ότι η χώρα που έχει χρεοκοπήσει συνεχίζει επί πέντε χρόνια να υποθηκεύει ασφαλιστικά ταμεία και επόμενες γενιές, υποχρεώνει την κυβέρνηση στο… αυτονόητο!
Επαναλαμβάνουμε, υποχρεώνει την κυβέρνηση στο αυτονόητο! Ότι δεν είναι δυνατόν να «αρμέγεται» ο ιδιωτικός τομέας και οι νέες – δυναμικές γενικές – για να συντηρείται μια άρρωστη «βιομηχανία» εξυπηρέτησης.

Γενικευμένο πλιάτσικο

Μέσω εθελουσίας εξόδου την τελευταία 5ετία έγινε ένα ακόμη γενικευμένο «πλιάτσικο» στο δημοσιονομικό κουμπαρά της χώρας.
Μια εθελουσία έξοδος που σε πολλές περιπτώσεις επιδοτήθηκε ή ενθαρρύνθηκε από το σύστημα, ώστε να υπάρξει και «ξεφόρτωμα» από το υπερδιογκωμένο πελατειακό… στοκ του δημοσίου!
ΔΕΚΟ, τράπεζες, εφορίες, υπηρεσίες κάθε είδους «έδιωξαν» κόσμο μέσω εθελουσίας εξόδου.
Βεβαίως, εδώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η «τρομοκρατία» των μνημονίων και των περικοπών, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι «έτρεξαν» να δραπετεύσουν από ένα σύστημα που βουλιάζει, σπεύδοντας να κατοχυρώσουν δικαιώματα και να σώσουν ότι σώζεται από τις πρότερες… διατάξεις!
Και το ερώτημα είναι: Έπρεπε να φτάσουμε στο «και πέντε» να παίζουμε την τύχη της χώρας κορώνα γράμματα, για να πούμε ότι θα καταργήσουμε (έστω σταδιακά) τις πρόωρες συντάξεις; Αναφερόμαστε σε όλες τις κυβερνήσεις, όχι μόνο τη σημερινή…

Δημιούργημα της αστικής... δεξιάς και του κράτους... κονσομασιόν του ΠΑΣΟΚ

Το... καταχρηστικό αυτό σύστημα φτιάχτηκε από ένα… αστικό - συντηρητικό κράτος της δεξιάς, το οποίο ευνοούσε συγκεκριμένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, που πριν από 60 ή 70 χρόνια έχαιραν ξεχωριστού σεβασμού από την κοινωνία. Και φυσικά «σφραγίστηκε» και ανανεώθηκε από το κράτος… κονσομασιόν που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.
Παράλληλα, όλες αυτές οι διατάξεις περί άγαμων θυγατέρων κ.λπ. φτιάχτηκαν με εντελώς άλλα κοινωνικά πρότυπα που σήμερα έχουν προ πολλού πάψει να ισχύουν!
Είχαν την έννοια της αποκατάστασης, και δικαίως, όμως τώρα δεν είναι δίκαιο να υπάρχουν.
Μια άλλη παράμετρος είναι ότι οι  όροι, οι διαδικασίες και τα ηλικιακά πλαφόν του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν όταν το προσδόκιμο ηλικίας ήταν σαφώς μικρότερο απ’ ότι το σημερινό.
Όμως, το… πελατειακό σύστημα της μεταπολίτευσης, προτιμούσε να δανείζεται ασύστολα για να συντηρεί την άρρωστη και μη παραγωγική κατάσταση, παρά να κάνει τομές που θα είχαν πολιτικό κόστος!
Έτσι φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο όπου τα στελέχη της τωρινής κυβέρνησης – που έχουν μικρότερη ευθύνη από κάθε άλλη που προηγήθηκε να δέχονται τη… χλεύη των ξένων συναδέλφων τους, όταν ζητούν νέο δανεισμό χωρίς μνημόνια και όρους, για να συντηρούν το (δήθεν σε πολλές περιπτώσεις) κράτος πρόνοιας.

Τα αυτονόητα είπαν χθες στον κ. Τσίπρα οι υπουργοί οικονομικών για τις συντάξεις

Σε πρόσφατο άρθρο της η συντηρητική ισπανική εφημερίδα «El Mundo», τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα σε συντάξεις σε σχέση με την πορεία της οικονομίας της.
Κανένα άλλο μέλος της ζώνης του ευρώ δεν επιτρέπει την πολυτέλεια του να ξοδεύει τόσο πολλά για συντάξεις όσο η Ελλάδα.
Όταν η Ελλάδα αφιερώνει στις συντάξεις το 16,2% του ΑΕΠ της, το ποσοστό αυτό για την Ολλανδία φθάνει μόλις το 6,9% των οικονομικών της αποδόσεων, στη Γερμανία το 10% και στην περίπτωση της Ισπανίας το 11,8% του ΑΕΠ της.
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μέρος μιας έκθεσης που "παρέταξαν" χθες οι υπουργοί του Eurogroup στην Ελλάδα κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του οργάνου, στις Βρυξέλλες.
Βεβαίως, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα, είναι από τα περισσότερα στον πλανήτη σε σχέση με τον πληθυσμό της. Μόνον η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν τους περισσότερους ηλικιωμένους.
Το συνταξιοδοτικό σύστημα όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «δεν είναι βιώσιμο» και οι ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν για τη μεταρρύθμισή του!
Είναι μια ευκαιρία για να επιλυθεί μακροπρόθεσμα μια από τις μεγαλύτερες τρύπες στον προϋπολογισμό, που εμποδίζουν μέχρι τώρα την ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της, παρά τα προγράμματα διάσωσης.
Αυτό που ρώτησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι γιατί χώρες όπως η Εσθονία ή Λετονία, πρέπει να χρηματοδοτήσουν τους Έλληνες συνταξιούχους, το κράτος των οποίων έχει χρεοκοπήσει, όταν τα κράτη αυτά αφιερώνουν στους δικούς τους ηλικιωμένους το 7,6 και 7,7% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα και η Ελλάδα το 16,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης