Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Η όποια συμφωνία πρέπει πρώτα να περάσει από την Κεντρική Επιτροπή και μετά από την Κ.Ο.

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Η όποια συμφωνία πρέπει πρώτα να περάσει από την Κεντρική Επιτροπή και μετά από την Κ.Ο.
Τη σφραγίδα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος πρέπει να φέρει η όποια συμφωνία, αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Τη σφραγίδα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος πρέπει να φέρει η όποια συμφωνία, αν τελικά αυτή επιτευχθεί, αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της οποίας συμφώνησαν ότι το ανώτατο κομματικό όργανο θα γνωμοδοτήσει.
Αν και δεν καθορίστηκε σαφής ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλ. Φλαμπουράρη κατέληξαν ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε θα τεθεί πρώτα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής για να λάβει πράσινο φως και μετά θα «περάσει» για έγκριση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος πριν φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με δεδομένες τις εσωκομματικές ισορροπίες μια μέτρια συμφωνία με «βαρύ» πακέτο μέτρων ακόμα και αν περιλαμβάνει μια γενικόλογη αναφορά για τη ρύθμιση του χρέους θα δημιουργήσει νέες εσωκομματικές τριβές ακόμα και καταψήφισή της.
Ήδη τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη σημερινή συνεδρίαση σημείωσαν ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν η αρχή του λάθους, καθώς επέμειναν ότι άφησε το περιθώριο να ασκηθούν πιέσεις από τους δανειστές ενώ άσκησαν κριτική ενώπιον του κ. Φλαμπουράρη λέγοντας ότι και το κείμενο των 47-σελιδων μαζί με τις προσαρτήσεις που αποτελεί την ελληνική πρόταση δεν είναι αποδεκτό καθώς περιλαμβάνει νέας υφεσιακά αντιλαϊκά μέτρα.
«Η πραγματικότητα είναι ότι ενώ δεν περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα περικοπών των μισθών και των συντάξεων οι νέες εισφορές και ο αυξημένος ΦΠΑ μειώνουν κατά πολύ την ήδη χαμηλή αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων και επιφέρουν το ίδιο τραγικό αποτέλεσμα με τα μέτρα που πάρθηκαν στο παρελθόν» ανέφερε στη συνεδρίαση μέλος προερχόμενο από την Αριστερή Πλατφόρμα τονίζοντας ότι και η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι προβληματική και δεν ανταποκρίνεται στη λαϊκή εντολή.
Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν εκ νέου να μπει καθαρά στην ρητορική της κυβέρνησης η ρήξη ως προοπτική, ως εναλλακτικός τρόπος για την έξοδο της χώρας από την κρίση επιμένοντας ότι μετά και τις σημερινές εξελίξεις και τους εκβιασμούς των δανειστών η μόνη απάντηση πρέπει να κινείται σε αυτό το πνεύμα.
Επιπλέον, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μετά και τις σημερινή στάση των δανειστών επανέφεραν στο τραπέζι την προοπτική για μονομερή διαγραφή του χρέους καθώς υποστήριξαν ότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να δεσμευθούν σε ουσιαστική λύση για απομειώση του.
Πάντως, όλοι συμφωνήσαν ότι η σημερινή τροπή στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων δείχνει ότι οι εταίροι και πιστωτές ακολουθούν εκβιαστικές μεθόδους προκειμένου να σύρουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτική ταπείνωση, με στόχο να τον καταστήσει «Αριστερή παρένθεση».
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.
Στην εισήγησή του ο γραμματέας της ΚΕ Τ. Κορωνάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη απέναντι σε απίστευτους εκβιασμούς και πρωτοφανείς τακτικές ασφυξίας.
Η νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης αποδεικνύει την θέλησή της για λύση αν και περιλαμβάνει και επώδυνα στοιχεία που βρίσκονται στα όρια των αντοχών της κοινωνίας, όπως μέχρι σήμερα συλλογικά έχουμε περιγράψει.
Τέλος, επεσήμανε πως η τελική πρόταση συμφωνίας πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση τα όρια της εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση και με βάση την βιωσιμότητά της, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους της ανάπτυξης και του χρέους.
Ο Αλ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια αξιοπρεπής συμφωνία που θα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα και όχι τα φτωχά, ενώ χαρακτήρισε παράλογες τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης