Διεθνή

Financial Times: Ο Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να διασώσει τη συμφωνία με τους πιστωτές

Financial Times: Ο Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να διασώσει τη συμφωνία με τους πιστωτές
Το ΔΝΤ ανησυχεί ότι οι ελληνικές προτάσεις βασίζονται περισσότερο στην αύξηση της συνεισφοράς των εργαζομένων ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες στο συνταξιοδοτικό σύστημα
Σε μια προσπάθεια να διασώσει τη συμφωνία με τους πιστωτές, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι η συμβιβαστική πρόταση έρχεται αντιμέτωπη με εκκλήσεις για σημαντικές αναθεωρήσεις από τους πιστωτές, επισημαίνεται σε άρθρο των Peter Spiegel και Kerin Hope στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times».
Όπως σημειώνεται, η απροσδόκητη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των τριών θεσμών, λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που αυξάνεται η πολιτική «ανταρσία» στο εσωτερικό του κόμματός του, τον ΣΥΡΙΖΑ και των πολλών μεγάλης κλίμακας αυξήσεων φόρων που συμπεριλαμβάνονται στη συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, στις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της είναι ελάχιστη η πρόοδος που έχει καταγραφεί από τη στιγμή που η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα έγινε δεκτή με ανακούφιση από τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης το βράδυ της Δευτέρας.
Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με το αν μια συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Δύο αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συνομιλίες, σημειώνουν οι FT, επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν είναι στα… μαχαίρια σχετικά με το πόσες αναθεωρήσεις απαιτούνται, με το Ταμείο να ανησυχεί ότι οι ελληνικές προτάσεις βασίζονται περισσότερο στην αύξηση της συνεισφοράς των εργαζομένων –ουσιαστικά ένας νέος φόρος 3,9% επί της εργασίας– ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Παράλληλα, οι συνομιλίες συνεχίζονται σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την Αθήνα να επιμένει ότι είναι απαραίτητο ώστε να μπορέσει να περάσει τη συμφωνία στην Ελλάδα.
Αν και το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει μια αναδιάρθρωση των δανείων διάσωσης της Αθήνας, μια ομάδα χωρών υπό τη Γερμανία επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους αν δεν ολοκληρωθούν προηγουμένως οι συνομιλίες.
Αν δεν υπάρξει σήμερα το βράδυ συμφωνία, που εν συνεχεία θα μπορούσε να εγκριθεί από τη Σύνοδο της Ε.Ε. την Πέμπτη, σημειώνεται στο άρθρο, αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ ανησυχούν ότι δεν θα υπάρξει αρκετός χρόνος ώστε τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν μια επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας πριν λήξη την ερχόμενη Τρίτη, 30 Ιουνίου.
Χωρίς μια επέκταση, τα υπολειπόμενα 3,6 δισ. ευρώ που αναλογούν στη συνεισφορά της Ε.Ε. στο πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσαν να… εξαφανιστούν και η Αθήνα θα έπρεπε πιθανώς να κηρύξει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ την Τρίτη όσον αφορά την αποπληρωμή του ποσού του 1,5 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία, οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν σε μια λεπτομερή συμφωνία, όπου θα οριοθετούνται τα συγκεκριμένα οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα.
Το Βερολίνο έχει απαιτήσει όλες αυτές οι «πρότερες ενέργειες» να εγκριθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν η Bundestag και τα άλλα κοινοβούλια της Ευρωζώνης να υπογράψουν μια επέκταση του προγράμματος διάσωσης, που θα μπορούσε να είναι από τρεις μέχρι εννέα μήνες.
Ελληνας αξιωματούχος, που επικαλούνται οι FT, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές αγωνίζονται για να διαμορφώσουν αυτή τη λίστα των «πρότερων ενεργειών», μια διαδικασία που συνήθως απαιτεί εβδομάδες κατά τη διάρκεια κανονικών διαπραγματεύσεων διάσωσης μιας χώρας.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης