Τελευταία Νέα
Πολιτική

Και τώρα… η «μπάλα» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Ή αποδοχή της συμφωνίας ή εκλογές

Και τώρα… η «μπάλα» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Ή αποδοχή της συμφωνίας ή εκλογές
Πολιτικός κυρίαρχος ο Τσίπρας σε όλα τα σενάρια
Ο πρωθυπουργός, ως φαίνεται, έκανε το βήμα στην κατεύθυνση του πολιτικού ρεαλισμού και οδεύει προς μια τελική συμφωνία με τους δανειστές έως το τέλος της εβδομάδας, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί ρήξης και περί αποχώρησης από το ευρώ.
Επιλογή, αναμφίβολα ορθή, παρά το πολιτικό κόστος που θα υπάρξει, μια και πολλές από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης παραβιάστηκαν και πολλές από τις προεκλογικές εξαγγελίες της εγκαταλείφθηκαν.
Αν και η εξέλιξη αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει στον κ.Τσίπρα, ότι από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, διαπραγματεύτηκε σκληρά με τους εταίρους – δανειστές, δοκίμασε τις αντοχές τις δικές του, της κυβέρνησης του και των εταίρων του, διεκδικώντας μέχρι τέλους το καλύτερο που μπορούσε στην προσπάθεια του να υπηρετήσει τη λαϊκή εντολή που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου.
Στα στενά, αν όχι ασφυκτικά, πολιτικά περιθώρια που επιβάλλουν οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, ο κ.Τσίπρας κατέληξε σε μια συμφωνία, της οποίας αν και οι πτυχές και οι λεπτομέρειες μένει να φανούν, είναι επώδυνη με σκληρά μέτρα.
Πλέον η «μπάλα» βρίσκεται στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτοί είναι που θα αποφασίσουν όχι τόσο για τη συμφωνία – μια και αυτή εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί τόσο από τους βουλευτές του Ποταμιού όσο ενδεχομένως και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση της ΝΔ – όσο κυρίως για το μέλλον της κυβέρνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν σαφής.
«Αν μια κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη των βουλευτών της, δεν μπορεί να λειτουργήσει και πάει σε εκλογές» είπε χθες ο κ.Σακελλαρίδης.
Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις.
Για παράδειγμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Μητρόπουλος, ο οποίος προεκλογικά τόνιζε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει κανείς πολίτης ανικανοποίητος και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης επεσήμαινε πως ούτε η κυβέρνηση ούτε η κοινωνία είναι έτοιμες να αποδεχθούν τις συνέπειες μιας ρήξης, τώρα ζητά να μην ψηφιστούν τα μέτρα, να μιλήσει ο λαός με δημοψήφισμα και να γίνουν εκλογές.
Αντίστοιχες αντιδράσεις εξέφρασαν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η κριτική αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα 24ωρα.
Αλλά το παιχνίδι, αν και μοιάζει σύνθετο, είναι εξαιρετικά απλό.
Εάν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας, η κυβέρνηση «πέσει» από τους ίδιους τους βουλευτές της, τότε οι εκλογές μοιάζουν να είναι μονόδρομος (το σενάριο μιας κυβερνητικής αλλαγής ή μιας οικουμενικής κυβέρνησης δεν προκρίνονται από τον Τσίπρα).
Είναι προφανές πως όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσουν τη συμφωνία, δεν μπορούν να έχουν θέση στο κόμμα.
Ο κ.Τσίπρας, λόγω του συστήματος της λίστας, θα επιλέξει εκείνος πως θα διαμορφωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του.
Συνεπώς, το εσωκομματικό «μέτωπο» ή κατ’άλλους πλουραλισμός και πολυφωνία ξεκαθαρίζει και ο καθένας παίρνει το δρόμο του, υπηρετώντας τις αξίες και τα πιστεύω του.
Εξέλιξη που πολιτικά δεν θα στοιχίσει στον κ.Τσίπρα, ο οποίος πιο εύκολα θα μπορέσει να «απλωθεί» στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Σε περίπτωση εκλογών, και εφόσον θα είναι διασφαλισμένη για τη σύντομη προεκλογική περίοδο η οικονομία της χώρας, ο κ.Τσίπρας θα είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής.
Ότι και να λέει η ΝΔ, περί φοροεπιδρομής, περί «κωλοτούμπας», περί πελατειακού κράτους (!), δεν θα έχει καμία απήχηση στην κοινωνία, τουλάχιστον προς το παρόν.
Σε όλα τα σενάρια, και εφόσον η συμφωνία κλείσει και «κλειδώσει», ο κ.Τσίπρας θα παραμείνει πολιτικά κυρίαρχος.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης