Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Φρένο» στη συμφωνία βάζει το ΔΝΤ - Διαφωνεί σε φόρους, ΦΠΑ και συντάξεις - Προς 6μηνη παράταση

«Φρένο» στη συμφωνία βάζει το ΔΝΤ - Διαφωνεί σε φόρους, ΦΠΑ και συντάξεις - Προς 6μηνη παράταση
Το ΔΝΤ αντιτίθεται σε μία σειρά προτεινόμενων μέτρων
(upd) Ενστάσεις στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα περί «φρένου» της Ουάσιγκτον στη συμφωνία.
Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ αναφέρει ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται σε μία σειρά προτεινόμενων μέτρων, όπως η αύξηση της εταιρικής φορολόγησης, η αναπροσαρμογή των δεικτών του ΦΠΑ αλλά και τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.
«Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ επί της ελληνικής συμφωνίας» αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος.
Όπως επαναλαμβάνει χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ απορρίπτει την εμμονή στην επιβολή νέων φόρων και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις των δημοσίων δαπανών.
Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν, ενώ προσθέτει ότι η εξάμηνη παράταση είναι το πλέον πιθανό σενάριο για την Ελλάδα.
Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, οι δανειστές έχουν ήδη ξεκινήσει να αναλύουν διεξοδικά κάθε πτυχή των δημοσιονομικών προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης.
To Εurogroup της Τετάρτης είναι εκείνο που θα καθορίσει εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση την ύστατη στιγμή, μια ανάσα δηλαδή πριν τα τέλη Ιουνίου.
Παρά τη διαφαινόμενη σύγκλιση που προέκυψε μετά τον μαραθώνιο επαφών και διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να χωρίζουν την Ελλάδα και τους πιο απαιτητικούς δανειστές της, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι διαφορές αυτές καταδεικνύουν πως οι επόμενες ώρες θα στιγματιστούν από εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσδοκούν πως στο Eurogroup της Τετάρτης είναι εφικτή μια συμφωνία.
Εάν δεν βρεθεί λύση την Τετάρτη, τότε η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία θα είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της τακτικής Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Χωρίς συμφωνία, είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να σταματήσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα οδηγήσει μοιραία στην επιβολή capital controls στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ΔΝΤ δεν ικανοποιείται πλήρως από τις οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις φόρων, γεγονός που βρίσκει αντίθετο το ΔΝΤ, καθώς η ελληνική οικονομία έχει ήδη γονατίσει από τις συνεχείς φοροεπιδρομές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης