Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Ο Τσίπρας περνά τις «κόκκινες γραμμές» για να αποφύγει τη χρεοκοπία - Απίθανη η συμφωνία την Πέμπτη

El Mundo: Ο Τσίπρας περνά τις «κόκκινες γραμμές» για να αποφύγει τη χρεοκοπία - Απίθανη η συμφωνία την Πέμπτη
Προσφέρει προσαρμογές 8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού και αύξησης φόρων
Η Ελλάδα επιτέλους υποχώρησε, σημειώνει σε δημοσίευμά της η συντηρητική ισπανική εφημερίδα «El Mundo», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η είδηση κυκλοφόρησε πολύ γρήγορα.
Παράλληλα, σημειώνει ότι για πρώτη φορά ακούστηκε κάτι θετικό για την ελληνική πλευρά από τα χείλη του προέδρου του Eurogroup, Jereoen Dijsselbloem, αναγνωρίζοντας ότι οι προτάσεις της Ελλάδας ήταν «αρκετά ολοκληρωμένες» και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία.
Η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, χαιρέτησε από την πλευρά της το θετικό βήμα προς τα εμπρός στις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, όλοι τόνισαν ότι ακόμη μένει να γίνει πολλή δουλειά και ότι το περιθώριο που υπάρχει, είναι μέχρι το Eurogroup που θα συγκληθεί την Τετάρτη το βράδυ.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, διότι έχει υπάρξει πρόοδος» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παρουσίασε μια πρόταση, με την οποία έχει οπισθοχωρήσει σε πολλά πράγματα από εκείνα που έλεγε και γι' αυτό μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι».
Μεταξύ των αναλυτών και των διπλωματών, που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να αποτελεί έναν ρεαλιστικό τρόπο για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Όπως επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές στην ισπανική εφημερίδα, σχετικά με την ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής του Martin Selmayr, επικεφαλής του γραφείου του Juncker, ότι τη Δευτέρα μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών «υπήρχε βαθιά ανησυχία με την Κομισιόν ότι βιάστηκε να πει το βράδυ της Κυριακής ότι (σ.σ. η πρόταση) ήταν μια καλή βάση» για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.
Παράλληλα, δεν άρεσε το γεγονός ότι οι Έλληνες έστειλαν πολύ αργά την πρότασή τους, κάτι που δεν επέτρεψε στα τεχνικά κλιμάκια να αξιολογήσουν τα νούμερα, κάτι που ενόχλησε τους υπουργούς Οικονομικών.
Πάντως, όπως σημειώνει πηγή που ήταν παρούσα στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία δηλώνει έκπληκτη από την αισιοδοξία του Dijsselbloem για την επίτευξη συμφωνίας, «είναι τελείως απίθανο να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα σε λίγες ημέρες, ούτε μέχρι την Πέμπτη».
«Μια τεχνική συμφωνία απαιτεί πολλούς υπολογισμούς: ανάλυση του αντίκτυπου στο ΑΕΠ, στο έλλειμμα και στη βιωσιμότητα του χρέους», σημειώνει η ίδια πηγή και προσθέτει ότι «αυτό απαιτεί πολύ χρόνο».
Την Πέμπτη, τονίζει, θα μπορούσε να υπάρξει μια πρώτη «πολιτική εκτίμηση», η οποία θα ευθυγραμμιστεί με το μήνυμα των προέδρων ότι ο χρόνος τελειώνει.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης