Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Διχασμένη η Ελλάδα για το μέλλον της - Γεωργιάδης: Τα μέτρα σκοτώνουν την οικονομία

CNBC: Διχασμένη η Ελλάδα για το μέλλον της - Γεωργιάδης: Τα μέτρα σκοτώνουν την οικονομία
Ακόμη και αν υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία, η κρίση δεν θα τελειώσει για την Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου
Η τελευταία πρόταση της Ελλάδας για νέες μεταρρυθμίσεις μπορεί να ενίσχυσε την αισιοδοξία στις αγορές την Δευτέρα, όμως, το αν τα μέτρα αυτά θα περάσουν από τους πιστωτές της χώρας, αλλά ακόμη και το ίδιο το ελληνικό κοινοβούλιο είναι άλλο θέμα, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.
Όπως σημειώνεται, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετέβη στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας του, χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα, σε αντίπαλα στρατόπεδα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη λιτότητα και μια εν δυνάμει έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξελέγησαν τον Ιανουάριο λόγω της ρητορικής τους ενάντια στη λιτότητα, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τώρα ταραχές στην Ελλάδα για τις νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις που υπεβλήθηκαν στους πιστωτές της Ελλάδας.
Την Τρίτη, σημειώνει το CNBC, ο αντιπρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου επισήμανε σε δηλώσεις του ότι οι έλληνες βουλευτές θα πρέπει να παλέψουν για να περάσουν αυτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα από τη Βουλή.
Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να «σκοτώσουν την ελληνική οικονομία» και δεν θα έπρεπε να γίνουν αποδεκτές από τους έλληνες πιστωτές.
«Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να ανταλλάξουν μεταρρυθμίσεις με περισσότερους φόρους.
»Η τρόικα δεν θα έπρεπε ποτέ να αποδεχθεί κάτι τέτοιο», σημειώνει και προσθέτει ότι «η φιλοσοφία του μνημονίου ήταν να καταστήσει την ελληνική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και ικανή να επιβιώσει στον πραγματικό κόσμο, όμως με όλους αυτούς τους φόρους που προτείνει ο Τσίπρας, θα σκοτώσει την οικονομία».
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η υψηλότερη φορολογία θα οδηγήσει την εύπορη τάξη της Ελλάδας να φύγει από τη χώρα, κάτι που θα βλάψει τις επενδύσεις.
«Στο τέλος της ημέρας, θα έχουμε λιγότερα χρήματα (…) ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μας βάλει σε ένα πρόγραμμα που θα καταστρέψει δια παντός την οικονομία», προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης.
Βεβαίως, ο κ. Γεωργιάδης αν και σημείωσε ότι δεν ξέρει ακόμη αν θα ψήφιζε μια τέτοια συμφωνία, τόνισε ότι δεν θέλει να δει την Ελλάδα να εξέρχεται της ζώνης του ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί αν η συμφωνία δεν περάσει από το Κοινοβούλιο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο Τσίπρας μάς έχει θέσει ένα πολύ μεγάλο δίλημμα».
Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, φαίνεται να προβληματίζουν και τα ίδια τα στελέχη του κόμματος.
Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, ανέφερε ότι είναι «βαθιά προβληματισμένος» από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για υφεσιακά μέτρα.
Όπως ανέφερε, θα περιμένει και θα δει τι θα πουν οι πιστωτές σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις πριν αποφασίσει αν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά της συμφωνίας.
«Θα πρέπει να περιμένω να δω, είμαι σκεπτικός σχετικά με το τι θα πουν οι πιστωτές, περίμενα μια σκληρή απάντηση από τους πιστωτές και περιμένω νέες απαιτήσεις από εκείνους», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να διασπάσουν το κόμμα, ο Κ. Λαπαβίτσας εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του κόμματος.
Όπως ανέφερε στο CNBC ο Patrick Esteruelas, διευθυντής της Esmo Partners, το τρέχον κρίσιμο σημείο στις διαπραγματεύσεις είναι σαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου που έχει φθάσει στα πέναλτι.
«Όπως γνωρίζουμε, η Γερμανία πάντα κερδίζει στα πέναλτι», σημειώνει και προσθέτει ότι «την τελευταία στιγμή η Γερμανία κατάφερε να βγάλει την καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε από την Ελλάδα, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι μια ιδιαίτερα καλή συμφωνία για κανέναν από τους εμπλεκομένους».
Πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για έναν συμβιβασμό, σημειώνει.
Ακόμη, όμως, και αν υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία, ο Esteruela επισημαίνει ότι η κρίση δεν θα τελειώσει για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης