Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Η Ευρώπη αναπνέει ανακουφισμένη εν όψει της επικείμενης συμφωνίας με την Ελλάδα

El Pais: Η Ευρώπη αναπνέει ανακουφισμένη εν όψει της επικείμενης συμφωνίας με την Ελλάδα
Αν και με την Ελλάδα τίποτα δεν είναι 100% σίγουρο, ωστόσο το τέλος του τούνελ φαίνεται ότι είναι λίγο πιο κοντά, σημειώνουν στην ισπανική εφημερίδα πηγές στο Eurogroup
Στην αλλαγή του τόνου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αναφέρεται σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα «El Pais», επισημαίνοντας ότι πλέον, ύστερα από μήνες εντάσεων υπάρχει αισιοδοξία για μια συμφωνία.
Στο άρθρο τονίζεται ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε δεκτή ως μια «θετική βάση» για να τελειώσει η ελληνική κρίση.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ακόμη δεν έχει βγει άσπρος καπνός, όμως ο γκρίζος καπνός τείνει να ανοίξει.
Η Αθήνα υπαναχώρησε τελικά, αν και επισημαίνεται ότι ο προτάσεις της παραμένουν ακόμη μακριά από αυτό που ζητούσαν οι πιστωτές στις αρχές του Ιουνίου, ενώ και οι εταίροι της μετέδωσαν ξεκάθαρα σήματα προς μια πολιτική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί την Τετάρτη το πρωί, προκειμένου να λάβει το πράσινο φως από το Eurogroup που θα λάβει χώρα το βράδυ της ίδιας ημέρας, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να εγκρίνουν στο τέλος της εβδομάδας αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρξε μια στιγμή έντασης, όμως σε γενικές γραμμές κύλησε ομαλά, επισημαίνουν στην εφημερίδα πηγές.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε στο τέλος να υπάρχει μια ανακοίνωση σχετικά με την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, όμως οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήθελαν να φθάσουν τόσο μακριά.
«Η Merkel προτιμά την τυπική γερμανική προσέγγιση: πρώτα να κλείσει οριστικά η συμφωνία και μετά να υπάρξει χρόνος για τις ανακοινώσεις», επισημαίνει στην «El Pais» ευρωπαίος διπλωμάτης.
Πάντως, όπως σημειώνεται, η μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε η πρόθεση της Merkel να επιτρέψει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: η καγκελάριος δεν απέρριψε αυτή την πιθανότητα, που είχε μετατραπεί ως ένα είδος αναθέματος για πολλές χώρες, αν και εξήγησε ότι δεν είναι το πιο επείγον ζήτημα.
Η Γερμανία, επισημαίνει η El Pais, δεν δέχεται να δώσει περισσότερα χρήματα, όμως αποδέχεται ότι μπορεί να εφαρμοστεί μια συμφωνία σχετικά με μια ανακούφιση του χρέους, κάτι που είχε υπογραφεί από το Eurogroup στα τέλη του 2012.
Η πιο οξεία φάση της ελληνικής κρίσης πλησιάζει στο τέλος της, σημειώνεται στο δημοσίευμα, αν δεν προκύψει κάτι συνταρακτικό τις επόμενες ώρες.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, απομένει ακόμη ένας δύσκολος δρόμος να διανυθεί.
Αν αυτό το δυνατό πολιτικό μήνυμα μεταφραστεί σε μια οριστική συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να το… πουλήσει στη χώρα του, στο Κοινοβούλιο και επίσης στο εσωτερικό της κυβέρνησής του: την Αριστερή Πλατφόρμα και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την εθνικιστική δεξιά με την οποία συμμάχησε, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν πολιτική κρίση.
Προκειμένου να… καταπιούν αυτό το χάπι, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, ο Τσίπρας περιμένει σε αντάλλαγμα μια αναδιάρθρωση του χρέους.
Αν η Ελλάδα προχωρήσει σύντομα τα μέτρα προτεραιότητας, οι εταίροι θα μπορούσαν να της προσφέρουν αυτή την ανακούφιση χρέους, αν και αυτή η φάση των διαπραγματεύσεων δεν έχει φθάσει ακόμη και υπάρχουν πολλές χώρες που δεν προτίθενται να κάνουν χάρες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Αθήνα και οι πιστωτές της πέρασαν πέντε μήνες παίζοντας τον σκύλο με τη γάτα, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με τις υποσχέσεις του προς τον ελληνικό λαό ότι θα θέσει τέλος στη λιτότητα.
Μάλιστα, η κατάσταση έφθασε σε ένα σημείο ώστε να αμφισβητείται αν η Ελλάδα θα πληρώσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, αν και αυτό το σενάριο φαίνεται τώρα να απομακρύνεται.
Πλέον, φαίνεται ότι η χώρα είναι πιο κοντά σε μια επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα και μπελάδες.
Με μια συμφωνία, η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να ανοίξει ακόμη περισσότερο το χέρι.
«Με την Ελλάδα τίποτα δεν είναι 100% σίγουρο, όμως το τέλος του τούνελ φαίνεται ότι είναι λίγο πιο κοντά», σημειώνουν στην ισπανική εφημερίδα πηγές στο Eurogroup.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης